Koningaap - India

Tips voor het aanvragen van een visum voor India

Voor een vakantie in India moet je een visum aanvragen. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Zonder een geldig visum kom je het land niet binnen. Ook baby’s en kinderen moeten een visum in hun paspoort hebben.

Het aanvragen van een visum voor India moet je voor vertrek aanvragen, dus kun je niet regelen bij aankomst op de luchthaven of bij het passeren van de grens. De autoriteiten van India verstrekken verschillende soorten visa. Er zijn bijvoorbeeld aparte visa voor zakenreizigers, journalisten, studenten, werkenden, medici en onderzoekers. Voor een vakantie heb je een toeristenvisum nodig, een Tourist Visa. Ook als je vrienden gaat bezoeken, een bruiloft wilt bijwonen of wilt deelnemen aan een yoga retreat, is een toeristenvisum voldoende.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor het aanvragen van een visum voor India dien je te beschikken over een aantal documenten. Voor een toeristenvisum valt dat eigenlijk wel mee. Je moet in ieder geval over een paspoort beschikken, dat bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook moet je paspoort twee blanco pagina’s bevatten. Verder moet je twee pasfoto’s aanleveren met een afmeting van 5,1 x 5,1 cm waarbij je gezicht naar voren is gericht. Als je pasfoto’s hebt die gemaakt zijn volgens de normen van een Nederlands paspoort, is dat meestal voldoende.

Voor minderjarigen is een geboortecertificaat vereist met de handtekeningen van beide ouders en een ondertekend document waarin staat dat beide ouders geen bezwaar hebben dat hun kind naar India reist. Zelfstandige ondernemers hebben officieel ook een kopie nodig van hun uittreksel in de Kamer van Koophandel, maar dat kun je eventueel laten zitten (maar vul dan wel bij het beroep iets anders in).

De aanvraag van een toeristenvisum kun je tegenwoordig online regelen. Je hoeft dus niet naar de ambassade van India in Den Haag voor de visumaanvraag. Alleen voor een visum voor een diplomatiek of officieel bezoek of voor een klimexpeditie dien je nog bij de ambassade te verschijnen.

Je kunt een e-Visa makkelijk aanvragen bij een Nederlandse visumdienst die je het werk uit handen neemt. Je kunt ook een e-Visa aanvragen via de officiële website van de Indiase autoriteiten: www.indianvisaonline.gov.in. Dit is de enige officiële website. Let er op dat er veel valse websites bestaan die lijken op deze site van de overheid. Deze kun je beter niet bezoeken, omdat er vaak sprake is van fraude waarbij de gegevens van je creditcard worden ontfutseld.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Op de website van een visumdienst of de officiële website moet je een online formulier invullen met al je gegevens voor je vakantie in India. De pasfoto’s, een scan van je paspoort en eventuele andere documenten moet je uploaden. Je betaalt het visum met een creditcard of met iDeal. Na goedkeuring krijg je het visum per e-mail thuisgestuurd. Je dient het vervolgens uit te printen en mee te nemen op je reis naar India. Bij aankomst dien je het aan de autoriteiten te overhandigen, waarna je een officieel visum in je paspoort krijgt. De aanvraag van een visum duurt minimaal 4 werkdagen, dus het is verstandig dit zo’n twee weken voor vertrek te regelen.

Een toeristenvisum is 120 dagen geldig vanaf de dag van afgifte. Je moet dus binnen vier maanden naar India reizen. In het land zelf mag je maximaal 60 dagen verblijven. Het e-Visa heeft een double entry, dus je mag in de periode van 60 dagen twee keer het land binnenkomen. Zo kun je even een uitstapje maken naar Sri Lanka of de Malediven en met hetzelfde visum terugkeren naar India.

Met het e-Visa mag je India binnenkomen met een internationale vlucht op een van de 25 volgende luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam.

Daarnaast kun je met dit visum per schip India binnenkomen in de zeehavens van Cochin, Goa, Mangalore, Mumbai en Chennai. Met het e-Visa mag je dus niet over land binnenkomen, maar je mag India wel bij alle grensposten over land verlaten.

Gewoon visum voor India aanvragen

Als je wél over land naar India wilt reizen, kun je een visum aanvragen bij VFS Global. Dit is een instantie die namens de Indiase autoriteiten de visumaanvragen verzorgt in verschillende landen. Je moet dan eerst een online formulier invullen op www.indianvisaonline.gov.in en kiezen voor ‘Regular Visa Application’ (dus niet voor een e-Visa). Vervolgens moet je via de website een afspraak maken om langs te komen bij VFS Global.

De instantie heeft kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Neem dan het uitgeprinte formulier, je paspoort en de pasfoto’s mee. Je kunt hier niet alleen terecht voor een toeristenvisum, maar ook voor andere soorten visa (bijvoorbeeld voor zakenreizigers, journalisten, studenten en medici). De aanvraag duurt 4 tot 5 werkdagen. Daarna moet je weer terugkomen om je visum op te halen. Meer informatie vind je op de website: www.vfsglobal.com/india/netherlands

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor India, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam