Koningaap - India

Wat te doen en te zien in Jaipur, India: 10 tips!

Jaipur is de ‘roze stad’ van India, beroemd om de forten en paleizen die van roze en rode zandsteen zijn gebouwd. De hoofdstad van Rajasthan werd in roze gehuld tijdens een bezoek van de Prins van Wales in 1876, toen India nog een Britse kolonie was. Om deze Edward te eren, liet toenmalige maharadja Ram Singh de belangrijkste gebouwen roze kleuren. Deze zoete kleur stond symbool voor gastvrijheid, in een tijd dat de Britse kolonisator nog de dienst uitmaakte.

De roze-rode gebouwen geven The Pink City een exotisch tintje, vooral als je net ná zonsondergang door de stad loopt. Het maakt Jaipur een populaire stop in de ‘Gouden Driehoek’ in het noorden van India, die ook Agra en de hoofdstad Delhi omvat. Jaipur is een koninklijke woestijnstad waar genoeg te doen is, met zijn verbluffende overblijfselen uit een vervlogen tijdperk.

Je kunt de vele forten, paleizen en tempels bezoeken die een sprookjesachtige sfeer oproepen, ook al kunnen ze soms wel een likje verf gebruiken. Je kunt wandelen door de straten en bazaars van de ommuurde oude stad, die gesticht is in 1727. Voor avontuur kun je in Jaipur een ballonvaart of woestijnsafari regelen. Neem de tijd om deze kleurrijke stad te ontdekken en laat je niet gek maken door de vele opdringerige mannetjes die het op toeristen hebben gemunt. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Jaipur!

Hawa Mahal – Paleis van de Wind

Het rozekleurige Hawa Mahal, letterlijk het Paleis van de Wind, is waarschijnlijk het beroemdste en meest gefotografeerde gebouw van Jaipur. Het iconische monument valt op door zijn wonderlijke gevel van vijf verdiepingen met 953 kleine vensters, waardoor het eruitziet als een honingraat van een bijenkorf. Dit is ook het hoogste gebouw ter wereld zonder fundering.

Hawa Mahal werd in 1799 van roze zandsteen gebouwd door de dichterskoning Sawai Pratap Singh als zomerverblijf voor hem en zijn gezin. Achter de ramen zaten echter ook de vrouwen van zijn harem. Zo konden ze gluren naar de levendige hoofdstraat van het oude Jaipur, zonder zelf gezien te worden. Door de open vensters stroomde een verkoelend windje, wat het paleis zijn bijnaam opleverde. Je kunt het Hawa Mahal bezoeken en helemaal naar boven klimmen voor een prachtig uitzicht.

Amber Fort

Ongeveer 11 kilometer ten noorden van Jaipur ligt het 16e eeuwse Amber Fort, dat zo mooi is dat zelfs indringers het niet wilden vernietigen. Het fort ligt idyllisch op een heuvel aan een meertje en bevat een reeks adembenemende paleizen, zalen, tuinen en tempels. De bouw van het fort begon in 1592 en het was de thuisbasis van de Rajput-heersers voordat de hoofdstad Jaipur werd gebouwd.

Het Amber Fort is gebouwd van roze en lichtgeel zandsteen en wit marmer, in een gemengde stijl van Hindoe- en Mogol-architectuur. Het is een groot complex dat uit vier gebouwen bestaat, met elk een eigen binnenplaats. Het paleis is weldadig ingericht, met houtsnijwerk, edelstenen en spiegels. De zogeheten ‘Spiegelzaal’ is een gewilde plek om Hindoe-films op te nemen.

In de avond is er een licht- en geluidsshow die de geschiedenis van het Amber Fort tot leven brengt. Sinds 2013 staat het monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bussen vertrekken vanaf de Ajmeri Gate en de MI Road in Jaipur en doen er ongeveer 40 minuten over.

Stadspaleis

Het Stadspaleis (City Palace) is sinds 1727 de residentie van de koninklijke familie van Jaipur en is net als veel andere paleizen gebouwd van roze en lichtgeel zandsteen. De nazaten van de koninklijke familie schijnen nog steeds in een privégedeelte van het paleis te wonen. Het is een groot complex met twee hoofdpaleizen, tempels en tuinen. Het Stadspaleis is nu grotendeels een museum, waar je onder meer koninklijke kostuums, oude Indiase wapens, delicate Kasjmieren sjaals en schilderijen kunt bewonderen. Website: www.royaljaipur.in

Jantar Mantar

Naast het Stadspaleis ligt Jantar Mantar, het grootste astronomisch observatorium ter wereld. Het werd tussen 1727 en 1734 gebouwd door maharadja Sawai Jai Singh II, de stichter van de stad Jaipur. Jantar Mantar, dat letterlijk ‘rekeninstrument‘ betekent, bestaat uit een opmerkelijke verzameling stenen meetinstrumenten die werden gebruikt om de tijd te berekenen en de positie van hemellichamen te bepalen. Je ziet hier onder meer de grootste stenen zonnewijzer ter wereld. Jantar Mantar staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt naast toeristen ook wiskundigen, astronomen, historici en geografen aan.

Jaigarh Fort

Het massieve Jaigarh Fort ligt niet ver van Amber Fort en is in 1726 gebouwd om dit paleis te beschermen. Er lopen zelfs een aantal ondergrondse tunnels tussen de twee forten, die onlangs zijn gerestaureerd en ook te bezoeken zijn. Jaigarh Fort ziet er dus ook echt uit als een militaire vesting, met wachttorens, torenhoge poorten, kantelen en ‘s werelds grootste kanon op wielen (Jaivana geheten). Het kanon is nooit gebruikt en het fort is nooit veroverd, waardoor het een van de best bewaarde middeleeuwse gebouwen is van heel India. Er is een uitkijktoren waar je een fraai uitzicht hebt over de omringende vlaktes en rotsachtige heuvels.

Albert Hall Museum

Het Albert Hall Museum is het belangrijkste museum van Jaipur en geldt eigenlijk als het’Rijksmuseum’ van Rajasthan. Het museum ging al open in 1887 en het ontwerp van het neogotische gebouw is geïnspireerd op het beroemde Victoria & Albert Museum in Londen. Het museum heeft een rijke verzameling kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen, sieraden, tapijten, ivoor, steen, houtsnijwerk, metalen sculpturen en werken van kristal. Het hoogtepunt van de verzameling is een Egyptische mummie. Website: www.alberthalljaipur.gov.in

Nahargarh Fort

Het Nahargarh Fort is het derde grootste verdedigingswerk van de stad, dat in 1734 werd gebouwd om Jaipur tegen vijanden te beschermen. Binnen de muren is een paleis, Madhavendra Bhawan, dat in gebruik was bij maharadja Sawai Madho Singh. Hij was van 1750 tot 1768 de heerser van Jaipur. Hij had twaalf identieke suites voor zijn koninginnen laten bouwen. Zo kon hij een suite van een koningin bezoeken, zonder dat een ander het doorhad. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op Jaipur en er is een restaurant en een wassenbeeldenmuseum. Het Nahargarh Fort ligt ietsn ten noordwesten van het centrum.

Jal Mahal

Een van de mooiste bezienswaardigheden rond Jaipur is Jal Mahal, ofwel het ‘Waterpaleis’. Het exotisch aandoende paleis ligt midden in het Man Sagar-meer en lijkt op het water te zweven. De lichte zandstenen muren en het blauwe water zorgen voor een prachtig contrast, vooral als het ‘s avonds is verlicht. Het paleis is rond 1750 gebouwd door maharadja Jai Singh II, maar die gebruikte het vooral als lodge voor de eendenjacht. Omdat het water naar binnen lekte, is Jal Mahal tussen 2001 en 2008 gerestaureerd. Je kunt het paleis niet bezoeken, dus de activiteit blijft vooral beperkt tot foto’s maken van de buitenkant. Jal Mahal ligt 4 kilometer ten noorden van Jaipur, in de richting van het Amber Fort.

Birla Tempel

De Birla Tempel domineert de zuidelijke skyline van Jaipur en is volledig gebouwd van wit marmer, dat ‘s nachts voor een betoverende gloed zorgt. De opmerkelijke hindoeïstische tempel heeft geen eeuwenoude geschiedenis, maar is pas in 1988 gebouwd door de Indiase Birla-familie. Deze familie is steenrijk geworden met onder meer cement, aluminium, telecom en financiële diensten. De Birla’s hebben overal in India tempels laten bouwen omdat ze menen dat het land er nog niet genoeg van heeft. De tempel in Jaipur is opgedragen aan de beschermende god Vishnu en zijn metgezel Lakshmi, de godin van rijkdom en geluk.

Elefantastic

Het maken van ritjes op olifanten is tegenwoordig not done, maar Elefantastic is andere koek. Dit is een opvangcentrum voor Aziatische olifanten, dat in 2012 werd opgericht om het welzijn van deze majestueuze wezens te bevorderen. Bij Elefantastic kun je de olifanten wassen, voeren en water geven en meer te weten komen over medicijnen en ziektebestrijding. Olifanten zijn altijd een onafscheidelijk onderdeel geweest van de cultuur van Rajasthan, dus er zijn heel wat dikhuiden in het gebied die niet allemaal even goed worden behandeld. Elefantastic ligt aan de rand van de stad en is een fijne plek als je even wat anders wilt doen dan het bezoeken van forten en paleizen. Website: www.elefantastic.in

Wat te doen in Jaipur: praktische tips

Reizen naar Jaipur

Jaipur is goed te bereiken vanuit alle grote steden in het noorden van India, zowel met de trein als de bus. Vanuit de hoofdstad Delhi rijdt er een paar keer per dag een trein naar Jaipur, die er 5½ tot 6 uur over doet. De stad heeft ook een eigen luchthaven, Jaipur International Airport (JAI), zo’n 10 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Er gaan vluchten naar Jaipur vanuit alle grote Indiase steden.

Overnachten in Jaipur

Jaipur heeft vele plekken om te overnachten, van backpacker guesthouses tot luxe hotels met zwembad. De beste ervaring krijg je als je een overnachting boekt in een van de zogeheten heritage hotels. Dat zijn vaak voormalige paleizen die tot hotel zijn omgebouwd, met serene binnenplaatsen, groene tuinen en attent personeel. Zo ervaar je de vorstelijke geschiedenis van de stad.

Een bekende plek is het Diggi Palace Hotel (www.hoteldiggipalace.com), dat in 1860 werd gebouwd voor de prinselijke Diggi-familie. Het hotel biedt je een koninklijke ervaring met klassiek ingerichte kamers, goed verzorgde gazons en een charmant terras gedrapeerd met bougainvilles. Het hotel beschikt over een restaurant en buitenzwembad.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in India:

Tips voor een vakantie in Agra

Agra vakantieEen vakantie in Agra beleef je in een van de meest toeristische bestemmingen van India. Zowel Indiërs als buitenlandse toeristen komen massaal naar de stad vanwege de magische aantrekkingskracht van de Taj Mahal, een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Weinig andere bouwwerken in de wereld kunnen tippen aan dit imposante mausoleum. Lees hier meer over een vakantie in Agra

Taj Mahal

Taj Mahal in AgraDe Taj Mahal is het bekendste gebouw in de wereld en misschien wel het mooiste. Iedereen voelt zich aangetrokken tot de sublieme architectuur van ’s werelds grootste mausoleum, dat de 17e eeuwse keizer Sjah Djahan in Agra liet bouwen voor zijn geliefde derde vrouw Moemtaz Mahal. Lees hier meer over de Taj Mahal

Tips voor een vakantie in Delhi

Vakantie DelhiVoor reizigers die voor het eerst naar India op vakantie gaan, kan de aankomst in Delhi een schokkende ervaring opleveren. Je ziet stapels vuil, wrede armoede en bedelaars. Als je de eerste shock te boven bent gekomen, zie je dat de stad ook veel bezienswaardigheden heeft. Er zijn monumenten, moskeeën en ruïnes in overvloed. Lees meer over een vakantie in Delhi

Tips voor een vakantie in Mumbai

Mumbai is de grootste stad van India en het financiële en economische centrum van het land. Een uitgestrekte, overvolle en chaotische plek met 16 miljoen inwoners waarop het cliché ‘stad van contrasten’ meer van toepassing is dan op enige andere plaats in deze wereld. Je vindt er grote rijkdom, maar ook extreme armoede. Lees hier meer over een vakantie in Mumbai

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Jaipur, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Fotoember; Pixabay; Flickr.com/Avinash Bhat (Jaigarh Fort).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam