Overnachten in Indonesië

Indonesië overnachtenOvernachten in Indonesië is erg goedkoop, dus het is geen wonder dat het land een populaire bestemming is in Zuidoost-Azië. Voor een paar euro heb je al een bed in een hostel, een guesthouse of een eenvoudig budgethotel. Voor iets meer geld heb je een comfortabele kamer in een middenklasse hotel. Je kunt ook goedkoop overnachten bij gastgezinnen en lokale families. In kleine dorpen en afgelegen gebieden is dit vaak de enige plek om te slapen.

Aan de andere kant kun je het in Indonesië zo bont maken als je wilt. Met wat meer budget kun je terecht in luxe 5-sterrenhotels en riante resorts aan de kust. Vooral op het eiland Bali kun je overnachten in prachtige privévilla’s, desnoods met eigen kok en chauffeur. Bij stranden kun je slapen in betaalbare bungalows en op meren kun je de nacht doorbrengen op traditionele houten Indonesische vissersboten.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Indonesië?
Reserveer hier online een hotel, resort of guesthouse in Indonesië

In de meest toeristische gebieden kost het weinig moeite om een slaapplek te vinden. Het is wel raadzaam tijdig te reserveren als je Indonesië bezoekt in het hoogseizoen, van half juni tot eind augustus en in de maanden december en januari. Overnachten is ook het duurst in deze periode. De meeste accommodatie is te vinden op de eilanden Bali, Lombok en Flores, in de steden Jakarta en Yogyakarta en op de Gili-eilanden.

Hotels in Indonesië

Net als elders in Azië is er een groot verschil in de kwaliteit van de hotels in Indonesië. Voor weinig geld kun je overnachten in een simpele tweepersoonskamer, waarbij je het ontbreken van voorzieningen voor lief moet nemen. In grotere steden heb je meer keus en kun je ook terecht in luxe 4- en 5-sterrenhotels. Hier kun je dezelfde service verwachten als in de betere hotels in Europa. Steden hebben daarnaast saaie middenklasse hotels die zich vooral richten op (Indonesische) zakenreizigers.

Indonesië hotel

De goedkoopste hotels en guesthouses in Indonesië staan ook bekend onder een variëteit aan lokale namen, waaronder penginapan, losmen, homestay, inn en pondok. De accommodatie is eenvoudig en schoon, het personeel is meestal vriendelijk en een klein ontbijt is vaak inbegrepen in de prijs. Wifi is inmiddels vrij standaard en op Bali hebben goedkope hotels vaak ook een zwembad. De badkamer moet je mogelijk delen met andere gasten en is in Indonesische mandi-stijl, met hurktoiletten en een emmer water als douche. Warm water is wel of niet aanwezig en toiletpapier kun je het beste zelf meenemen.

Hotels in het midden- en topsegment brengen 10 procent servicekosten en een belasting van 11 procent in rekening (totaal 21 procent), dat er extra bijkomt bij de kosten van een overnachting. Bij budgethotels zijn deze kosten meestal bij de prijs inbegrepen. De betere hotels geven er ook de voorkeur aan dat buitenlanders met dollars betalen, hoewel een creditcard ook wordt geaccepteerd. In kleinere hotels wordt verwacht dat je met roepia’s betaalt.

Hotelketens in Indonesië

De internationale hotelscene is goed vertegenwoordigd, variërend van zakelijke ketens tot luxe resorts. Je kunt overnachten in hotels van bekende ketens als Marriott, Mercure, Holiday Inn en Four Seasons.

Indonesië heeft daarnaast een verrassend groot aantal lokale hotelketens. De grootste is Archipelago International, met meer dan 150 hotels in het land. De keten opereert onder verschillende merknamen, zoals Fave Hotels (www.favehotels.com) en Harper Hotels (www.harperhotels.com). Andere grote Indonesische hotelketens zijn onder meer Prime Plaza Hotels (www.pphotels.com), Santika Hotels & Resorts (www.mysantika.com) en Aerowisata Hotels & Resorts (www.aerowisatahotels.com).

Villa’s in Indonesië

Op Bali is het populair om in een villa te verblijven. Verspreid over het eiland zijn meer dan duizend villa’s, variërend van eenvoudige houten bungalows met een paar kamers tot decadente optrekjes met weelderige slaapkamers, een infinity pool, uitzicht op de oceaan en allerlei soorten personeel om aan je wensen tegemoet te komen. Veel villa’s zijn bemand en beschikken over een kok, privéchauffeur, een tuinman en iemand om het zwembad schoon te houden.

Het zijn veelal schitterende plekken om overnachten tijdens een vakantie in Indonesië. Villa’s zijn gebouwd in traditionele Balinese architectuur, met luchtige kamers, rieten daken, bamboe palen, houtsnijwerk en lichte stoffen. Je kunt ontspannen in een weelderige tuin met vijvers, exotische planten en een zwembad. De Balinese villa is inmiddels zo’n begrip, dat je deze vorm van accommodatie ook tegenkomt op andere tropische eilanden. De keerzijde is de impact op het milieu, want villa’s staan geregeld in ooit ongerepte rijstvelden en verbruiken veel water.

Indonesië villa

Overnachten in een villa klinkt duur, maar is voor ons redelijk betaalbaar. Zeker als je met een gezin of groep vrienden vakantie viert, is het amper duurder dan een hotel. Een aanbod van villa’s op Bali vind je onder meer bij Airbnb en op Booking.com. Een van de topadressen is Viceroy Bali, gelegen in de ‘Vallei der Koningen’ op het eiland. De 5-sterrenvilla’s zijn wereldberoemd om hun infinity pool met uitzicht op de groene jungle. Je kunt er ook terecht voor een spa, yogalessen en een van de vijf beste restaurants in Indonesië.

Homestays in Indonesië

Overnachten bij een gastgezin of lokale familie is een geweldige manier om je onder te dompelen in de Indonesische cultuur. Vooral in dorpen op het platteland en afgelegen gebieden zijn geen formele hotels, waardoor een homestay daar de enige optie is. Het is goedkoop, want je bent zelden meer dan € 10 kwijt voor een overnachting. Het staat ook bekend als penginapan.

Je verblijft in een eenvoudige kamer met een ventilator en meestal niet meer dan een matras op de grond. De badkamer bestaat uit een mandi die je deelt met de familie (een hurktoilet met een kleine emmer water om door te spoelen en een bak water voor de douche). Ook kan de ‘badkamer’ bestaat uit de dichtstbijzijnde rivier. Je bent echt te gast, dus de familie heet je van harte welkom en bereid een uitgebreide maaltijd voor je. Het is een goed idee kleine geschenken mee te nemen voor het gastgezin, zoals een souvenir uit eigen land.

Traditioneel moet je de lokale politie of het dorpshoofd (kepala desa) toestemming vragen om bij een lokale familie te mogen logeren. Tegenwoordig zijn overnachtingen bij Indonesische families ook via internet te boeken, onder meer via Booking.com en Homestay.com. Bij boekingen via internet liggen de prijzen gemiddeld wat hoger.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, resorts, villa’s en overnachten in Indonesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © leoks/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam