Bezienswaardigheden in Kirgizië

Kirgizië is een van de mooiste landen in Centraal-Azië, met vele onovertroffen natuurlijke bezienswaardigheden. Het is een land met ruige bergen, heldere meren, kloven en watervallen en prachtige wilde bergweiden waar semi-nomaden in de zomers hun kuddes laten grazen. Ook aan culturele en historische bezienswaardigheden is geen gebrek, van middeleeuwse ruïnes tot grotten met oude rotstekeningen. In de steden zie je de moderne Sovjet-invloeden terug. Ga je op vakantie naar Kirgizië? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in het land.

Issyk-Kul meer

Het Issyk-Kul meer is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Kirgizië, waar ook Kirgiezen naartoe komen om vakantie te vieren. Het ligt op een hoogte van 1607 meter en is daarmee het één na hoogst gelegen bergmeer ter wereld, na het Titicameer in Peru. Issyk-Kul betekent letterlijk ‘heet meer‘, want ondanks de hoogte en de koude winters bevriest het nooit. Vanuit de omringende bergen stromen er ruim honderd rivieren in het meer, maar er stroomt geen enkele rivier uit.

Het Issyk-Kul meer was ooit een stop langs de Zijderoute en is sinds de oudheid omgeven met legenden. Onder de lokale bevolking heeft het altijd een mysterieuze uitstraling gehad. Tot de komst van Russische migranten in de 19e eeuw was er niemand die in het meer ging vissen of zwemmen. Volgens hardnekkige geruchten van de locals zou ook de Mongoolse heerser Dzjengis Khan begraven zijn in het meer (zijn graf is tot op heden nooit gevonden). Ook zouden er op de bodem van het 668 meter diepe meer overblijfselen liggen van dorpen en kloosters die tijdens rampen zijn overstroomd. Vooral aan de noordkant van het Issyk-Kul meer liggen hotels en resorts. Er zijn ook enkele stranden die aangenaam zijn in de warme maand augustus.

Bishkek

Bishkek is niet te missen tijdens een vakantie in Kirgizië, al is het maar om het land binnen te komen per vliegtuig of om er dingen te regelen. De Kirgizische hoofdstad heeft echter ook enkele bezienswaardigheden waardoor je er best een paar dagen kunt spenderen. Bishkek ligt aan de voet van het Tien Shan-gebergte en is relatief jong.

Vooral na het neerstrijken van Russische garnizoenssoldaten in 1865 werd het een echte stad en door de Sovjet-architectuur wordt Bishkek nu wel als de meest Russische stad in Centraal-Azië beschouwd. Je vindt er echter ook nomadische invloeden terug, zoals op de bazaar waar nomaden yoghurt, honing en paardenworst verkopen. Je kunt er slenteren over de lommerrijke boulevards en een bezoek brengen aan het modernistische Ala-Too plein met het Historisch Museum van Kirgizië.

Osh

Osh () is de oudste stad van Kirgizië, die in het jaar 2000 haar 3000-jarig jubileum vierde. Osh ligt in het hart van de vruchtbare Ferghana-vallei in het zuidwesten van Kirgizië en was ooit een belangrijke handelspost op de Zijderoute. De stad heeft zijn faam te danken aan Sulaiman-Too, een heilige berg die al duizenden jaren door moslims wordt aanbeden.

De 1100 meter hoge berg heeft vijf pieken en hellingen met oude aanbiddingsplaatsen en grotten met tekeningen van mensen en dieren. Zieken hopen hier genezing te vinden en er is een gladde helling waar vrouwen vanaf glijden in de hoop gezonde kinderen te baren. Ook zijn er twee moskeeën uit de 16e eeuw op de berg, die sinds 2009 een plek heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ala Archa Nationaal Park

Op slechts een halfuur rijden vanaf de buitenwijken van Bishkek ligt het Ala Archa Nationaal Park, waarmee dit een van de meest toegankelijke natuurgebieden is van Kirgizië. De bergen hier vormen eigenlijk het decor van de hoofdstad, want zelfs op de centrale plein kun je de besneeuwde toppen van het park zien liggen. Het nationaal park heeft liefst vijftig bergtoppen, waarvan de hoogste 4895 meter telt. Ook vind je er pittoreske weiden, steile beboste hellingen, kleine en grote gletsjers, verbazingwekkende rotsformaties, watervallen en snelstromende rivieren. Er leven verschillende wilde dieren in het gebied, waaronder wilde geiten, reeën en marmotten. Zelfs de zeer zeldzame sneeuwluipaard zou er gezien zijn.

Ala Archa Nationaal Park is een populaire stek voor een picknick en voor het maken van wandelingen en trektochten. Ook is het park een magneet voor ervaren skiërs en bergbeklimmers. Het natuurpark ligt 40 kilometer ten zuiden van Bishkek in de grootste kloof van de regio, die Ala-Archa wordt genoemd. Het park is het hele jaar open, hoewel de late zomer en de vroege herfst de populairste tijd is. Door de toegankelijkheid is het een van de best bezochte bezienswaardigheden van Kirgizië. Website: www.ala-archa.kg

Burana Toren

De 25 meter hoge Burana Toren is het enige eenzame overblijfsel van de oude nederzetting Balasagoen, ooit een florerende stad aan de Zijderoute die na de Mongoolse verovering in de 13e eeuw tot een ruïne verviel. De Burana Toren is waarschijnlijk gebouwd in de 9e eeuw en was oorspronkelijk een 45 meter hoge minaret van een moskee. Een aardbeving in de 15e eeuw heeft de bovenste helft gekortwiekt. In de jaren zeventig hebben de Sovjets de toren gerestaureerd.

Binnen de minaret is een steile wenteltrap waar je naar boven kunt lopen voor een panoramisch uitzicht over de omringende bergen. Bij de Burana Toren is een klein museum met archeologische vondsten uit de omgeving. In het gebied vind je ook nog oude stenen Turkse grafstenen die bekendstaan als balbals. De Burana Toren ligt bij de stad Tokmok, ongeveer 74 kilometer ten oosten van Bishkek. Je kunt het monument bezoeken tijdens een dagtrip vanuit de hoofdstad. Je neemt eerst de bus naar Tokmok en daar een taxi naar Tokmok (een afstand van 12 kilometer).

Soň-Köl meer

Voor een nomadische ervaring kun je een bezoek brengen aan het Soň-Köl meer, in het midden van Kirgizië. Dit zoetwatermeer ligt behoorlijk hoog op 3016 meter, maar verwacht geen omgeving met ruige bergtoppen. Het ziet er eigenlijk plat uit, als een uitgestrekte bergweide. Het is ook een ondiep meer, met een maximale diepte van slechts 13 meter.

Het Soň-Köl meer is alleen toegankelijk van juni tot en met augustus, de rest van het jaar ligt er teveel sneeuw. In de zomermaanden laten Kirgizische herders hier hun vee grazen, zoals ze al duizenden jaren doen. De grasrijke weides rond het meer lenen zich uitstekend voor wandelingen en paardrijtochten. In de omgeving bevinden zich zo’n 15 kampen met yurts die bedoeld zijn voor toeristen. Kijken hoe de zon ondergaat en de hemel zich vult met sterren, is een van de memorabele dingen die je kunt doen aan de oevers van het meer.

Er gaat geen openbaar vervoer naar het Soň-Köl meer, maar zowat elke tour operator in Kirgizië kan een tripje aanbieden naar deze attractie. Kijk bijvoorbeeld op de website: www.cbtkyrgyzstan.kg

Tash Rabat

Dat Kirgizië een belangrijke plek was op de Zijderoute, zie je ook terug in Tash Rabat. Het is in de 10e eeuw gebouwd als christelijk of boeddhistisch klooster, maar in de 15e eeuw was het in gebruik als karavanserai. Karavanen en handelaren van China naar het Midden-Oosten stopten in het geïsoleerde Tash Rabat om de nacht door te brengen. Letterlijk betekent het dan ook ‘Stenen Herberg‘. Het was de laatste rustplaats voordat ze de moeilijke tocht door het Tien Shan gebergte ondernamen.

Tash Rabat is nu een van de best bewaarde karavanserais in Centraal-Azië. Je kunt een bezoek brengen aan het markante stenen bouwwerk, dat een mix is van een tempel en een kasteel. Er zijn 31 kamers, waarvan de grootste koepelvormige ruimte mogelijk voor religieuze ceremonies werd gebruikt. Volgens een legende verandert het aantal kamers echter elke keer als je ze telt… In de buurt zijn yurts waar je kunt overnachten en je kunt er paardrijden.

Tash Rabat ligt in the middle of knowhere in het zuiden van Kirgizië en is nog steeds moeilijk te bereiken. De dichtstbijzijnde grote stad is Naryn, maar zelfs dat is meer dan 2 uur rijden. Je kunt er alleen komen met een 4WD.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Kirgizië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Michal Knitl; Flickr.com/Mzximvs VdB; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam