Reizen naar Kirgizië

Reizen met het vliegtuig naar Kirgizië

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Kirgizië vliegen. Je kunt het land wel redelijk makkelijk bereiken met een overstap. Je kunt bijvoorbeeld met Turkish Airlines naar de Turkse stad Istanbul vliegen en daar een vervolgvlucht nemen naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Bij vertrek vanaf Amsterdam Schiphol ben je dan zo’n 10 tot 12 uur onderweg, waarbij je ook ‘s nachts reist.

Een alternatief is om van Amsterdam naar de Russische hoofdstad Moskou te vliegen en daar een andere vlucht te nemen naar Bishkek. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen meerdere keren per dag van Moskou naar Bishkek, een vlucht van ongeveer 4½ uur. Aeroflot Russian Airlines vliegt ook vanaf Amsterdam, waardoor je je bagage niet opnieuw hoeft in te checken. Aeroflot is ook een Skyteam-partner van KLM en Air France.

Er gaan (nog) geen rechtstreekse vluchten vanuit Europese steden naar Kirgizië. Als je liever met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt, kun je bijvoorbeeld met Lufthansa een vlucht nemen van Frankfurt naar Almaty, in het zuiden van Kazachstan. Je kunt daarna de bus, de trein of een taxi nemen naar Bishkek, dat in het noorden van Kirgizië ligt (3 tot 5 uur).

Luchthaven van Bishkek

Alle internationale vluchten komen aan op Manas International Airport (FRU), de grootste en belangrijkste luchthaven van Kirgizië. Het vliegveld ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Bishkek, niet ver van de grens van Kazachstan.

De luchthaven bedient vooral steden in Rusland en Centraal-Azië. Ook gaat er een dagelijkse vlucht naar Dubai. Het was vroeger een hub van de nationale luchtvaartmaatschappij Kyrgyzstan Airlines, maar die ging in 2005 failliet. De grote Kirgizische luchtvaartmaatschappij Avia Traffic Company heeft er nu haar thuisbasis. Alle luchtvaartmaatschappijen uit Kirgizië staan echter op de zwarte lijst van de Europese Unie omdat ze niet veilig genoeg worden bevonden.

Voorzieningen op de luchthaven van Bishkek

De luchthaven van Bishkek beschikt over een bank, geldautomaten en geldwisselkantoren. Er zijn gebedsruimtes, er is een apotheek en op de 3e verdieping (na de paspoortcontrole) is een speelruimte voor kinderen. Voor winkelen kun je terecht in taxfreeshops en er zijn verscheidene cafés en restaurants. Er is een Business Lounge met wifi, drankjes, snacks en douches waar je tegen betaling toegang tot kunt krijgen. Voor businessclasspassagiers is de entree gratis.

Arriveer op tijd als je een vlucht neemt vanaf Manas International Airport. Reizigers melden dat de beveiligingsmedewerkers traag zijn, en dat je dus lang in de rij moet staan. Ook bij het betreden van de terminal vind een veiligheidscontrole plaats. Het is verboden te fotograferen of te filmen op het platform met de vliegtuigen. Website van de luchthaven: www.airport.kg/bishkek

Vervoer vanaf de luchthaven van Bishkek

Voor vervoer vanaf de luchthaven naar Bishkek kun je gebruikmaken van de bus of een taxi. Manas International Airport exploiteert een eigen taxicentrale, Manas Taxi, waar je 24 uur per dag gebruik van kunt maken. Je kunt een taxi bestellen in de aankomsthal op de 1e verdieping. Er gelden vaste tarieven voor een taxirit naar de hoofdstad. De actuele tarieven kun je raadplegen op de website (600 tot 700 KGS in 2019). De taxi’s rijden ook van en naar Almaty in Kazachstan.

Sinds de zomer van 2018 rijdt de shuttlebus Aeroexpress tussen de luchthaven en Bishkek. Er zijn twee routes. De Southern Express rijdt naar de wijk 12 Microdistrict en de East Express rijdt naar de wijk Kok-Zhar. Er zijn ook verschillende hotels die een shuttledienst hebben voor hun gasten. Geef dit op bij het maken van een reservering.

Reizen met de trein naar Kirgizië

Het is mogelijk om helemaal met de trein van Moskou naar de Kirgizische hoofdstad Bishkek te reizen, en dan ben je 3 tot 4 dagen onderweg. De trein rijdt twee keer per week. Je rijdt via Kazachstan, waar je mogelijk een visum voor nodig hebt. Kijk voor de dienstregeling op de website van de Kirgizische spoorwegen: www.kjd.kg

Er is ook een directe internationale treinverbinding naar Kirgizië vanuit Oezbekistan. In maart 2018 kondigde Uzbekistan Railways aan in de zomer een wekelijkse trein te laten rijden van de Oezbeekse hoofdstad Tashkent naar Bishkek en het dorp Rybachye bij het Issyk Kul-meer. Dit is een treinreis van bijna 26 uur via Kazachstan. Check de website van Uzbekistan Railways of deze trein nog steeds rijdt: www.railway.uz

Reizen over land naar Kirgizië

Je kunt over land naar Kirgizië reizen vanuit Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China.

Reizen van Kazachstan naar Kirgizië

De meeste reizigers komen Kirgizië binnen vanuit Kazachstan. De zuidelijke stad Almaty ligt relatief dichtbij de Kirgizische hoofdstad Bishkek, op een afstand van 240 kilometer. Met eigen vervoer is dat circa 4 uur rijden.

Op de route vanuit Almaty passeer je Korday, de drukste grensovergang tussen Kazachstan en Kirgizië. Vooral veel handelaren en vrachtwagenchauffeurs maken hier gebruik van, maar als toerist mag je soms de rij skippen bij de paspoortcontrole. Vanaf het busstation Sayran in Almaty vertrekt overdag één of twee keer per uur een bus naar Bishkek. Kijk voor de vertrektijden op de website van het busstation: www.sayran.kz

Voor het laatst bijgewerkt op 29 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Kirgizië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/uralsky; Bishkek Airport.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam