Tips voor een vakantie in Kirgizië

Kirgizië: een introductie

Een vakantie in Kirgizië beleef je in het ‘Zwitserland’ van Centraal-Azië, een plek met trotse nomadische tradities en een ongelooflijke natuurlijke schoonheid dat voor 80 procent uit bergen bestaat. Voor velen is Kirgizië een hoogtepunt van een reis door de Stans, en niet zonder reden. Het dunbevolkte land is een magneet voor avonturiers, eco-toeristen, bergbeklimmers, wandelaars en natuurliefhebbers, met 23 bergen die hoger zijn dan 5000 meter.

Het Kirgizische landschap is onbedorven en verbluffend, van de sneeuw, ijs en gletsjers van het noordelijke Tian Shan-gebergte tot de subtropische Fergana-vallei aan de zuidelijke grenzen met Tadzjikistan en Oezbekistan. Je kunt de bruisende markt bezoeken in Osh, een stad van 3000 jaar oud die ooit een belangrijke handelspost was op de Zijderoute. De bergen zijn ook de thuisbasis van het Issyk-Kul meer, na het Titicacameer in Peru het hoogst gelegen meer ter wereld. Je kunt hier zelfs aan het strand gaan liggen, maar neem wel alle soorten kleding mee als je naar Kirgizië op vakantie gaat. In de zomer kan de temperatuur in de Fergana-vallei oplopen tot 40 °C, terwijl de thermometer ‘s winters in de bergen -30 °C kan aangeven.

Wil je een georganiseerde vakantie boeken naar Kirgizië?
► Bekijk hier de reisorganisaties die reizen aanbieden naar Kirgizië

Naast de adembenemende natuur zijn de mensen warm en gastvrij, en is er zelfs geen visum nodig om er vakantie te vieren. Door toeristische projecten met de lokale bevolking wordt het ook steeds makkelijker om er rond te reizen. Sinds Kirgizië in 1991 de ketenen met de imperialistische Sovjet-Unie doorbrak moedigt het land iedereen aan zijn spectaculaire schoonheid te ontdekken.

KirgiziëKirgizië in een notendop

– Oppervlakte: 199.951 vierkante kilometer (5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 5.789.122 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 29 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bishkek;
– Talen: Kirgizisch (officieel), Oezbeeks, Russisch;
– Munteenheid: Som (KGS);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3700 (2017).

Informatie over visum Kirgizië

Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Kirgizië. Zonder visum kun je maximaal 60 dagen in het land verblijven. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Kirgizië nog minstens 6 maanden geldig is.

Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Kirgizië in Brussel.

Reizen naar Kirgizië

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Kirgizië vliegen. Je kunt het land wel bereiken met een overstap in Istanbul of Moskou. Ook kun je met de trein vanuit Rusland en Oezbekistan naar Kirgizië reizen. Lees hier meer over reizen naar Kirgizië

Bezienswaardigheden in Kirgizië

Kirgizië is een van de mooiste landen in Centraal-Azië, met vele onovertroffen natuurlijke bezienswaardigheden. Het is een land met ruige bergen, heldere meren, kloven en watervallen en prachtige wilde bergweiden. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Kirgizië

Overnachten in Kirgizië

Voor het overnachten in Kirgizië kom je al snel in een yurt terecht, als je de hoofdstad Bishkek tenminste verlaat om de prachtige natuur van het land te ontdekken. In natuurgebieden zijn deze traditionele ronde nomadententen vaak de enige manier om de nacht door te brengen. Lees hier meer over overnachten in Kirgizië

Reisorganisaties Kirgizië

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Kirgizië. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Kirgizië. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Kirgizië

Communicatie in Kirgizië

Internationaal toegangsnummer: +996.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102 (Bisjkek en Osj).
Alarmnummer brandweer: 101 (Bisjkek en Osj).

Tijdsverschil met Kirgizië

In de winter is het in Kirgizië 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Kirgizië 4 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Kirgizië

De elektriciteit in Kirgizië is 220 volt. De stopcontacten hebben meestal ronde gaten en zijn daarmee geschikt voor stekkers uit Nederland. Een wereldstekker is dus niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kirgizië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam