autohuur USA

Tips over het bezoeken van de Grand Canyon, Amerika

De Grand Canyon is een van de spectaculairste natuurwonderen van Amerika, een enorme kloof in het noorden van de staat Arizona die zowel ontzag inboezemt als verwondering oproept. De woest stromende Colorado-rivier heeft er zo’n 70 miljoen jaar over gedaan om in het dorre landschap een 445 kilometer lange kloof uit te slijten. De Grand Canyon is niet alleen lang, maar ook ongelooflijk breed en diep. Het breedste punt is liefst 29 kilometer, waarbij je de overkant van de kloof nauwelijks meer kunt zien. Op het diepste punt tuur je 1857 meter naar beneden.

De Grand Canyon doet haar naam eer aan en is echt groot, al is het niet de langste en diepste kloof ter wereld. Die eer gaat naar de Yarlung Tsangpo Grand Canyon in Tibet, maar dat neemt niet weg dat de Grand Canyon een indrukwekkend staaltje natuur is. Loop naar de rand en het panoramische uitzicht zal je voor altijd bijblijven. De aarde valt weg in een uitgestrektheid van pieken, plateaus en ravijnen, zo groot dat je even niet meer weet waar je bent.

Grillige rotsen en bijzondere dieren

Je ziet grillige rotsformaties in roestbruine, oranje of rozerode kleuren, afhankelijk van de stand van de zon. Wie de mooiste foto’s wil maken, moet de Grand Canyon bezoeken bij zonsopkomst of zonsondergang. De kloof heeft meer dan duizend grotten en er zijn fossielen gevonden van meer dan 1,2 miljard jaar oud. De Grand Canyon is nog steeds het domein van bijzondere dieren, planten en mensen.

Diep in de kloof kronkelt de roze ratelslang (pink rattlesnake) en tussen de steile rotswanden vliegt de Californische condor, de grootste roofvogel in Noord-Amerika. Er wonen zelfs nog indianen in de Grand Canyon. In Supai Village wonen slechts 208 mensen, en post wordt er nog steeds bezorgd per pakezel. Dit is de meest afgelegen nederzetting van Amerika.

Grand Canyon als nationaal park

In 1919 werd de Grand Canyon een nationaal park en in 1979 kwam het geologische wonder op de Werelderfgoedlijst van Unesco als ‘de meest spectaculaire kloof ter wereld’. In 2019 wordt het 100-jarig jubileum gevierd, een eeuw waarin vele mensen naar de Grand Canyon kwamen om te genieten van het dramatische uitzicht, te wandelen, te kamperen of om er een rondvlucht te maken.

Jaarlijks komen meer dan 6 miljoen mensen het natuurfenomeen bewonderen. Het is dus zeker toeristisch, maar de kloof hoort zeker op je lijstje te staan tijdens een vakantie in het westen van Amerika. Hier vind je handige tips en informatie voor het bezoeken van de Grand Canyon.

Wat je moet weten over het bezoeken van de Grand Canyon

Je kunt de Grand Canyon bezoeken aan de zuidkant (South Rim) en de noordkant (North Rim). Ongeveer 90 procent van de toeristen bezoekt de Grand Canyon vanaf de  zuidkant, de meest toegankelijke plek om de kloof te bewonderen. Als je weg wilt van de drukte, kun je de Grand Canyon bezoeken vanaf de noordkant.

Hou er rekening mee dat in de zomermaanden (juni tot en met augustus) behoorlijk heet kan zijn bij de Grand Canyon. Dat is ook het hoogseizoen, met de meeste drukte. Maart tot en met mei en september tot en met november zijn de beste tijden om de Grand Canyon te bezoeken, wanneer het koeler en minder druk is.

Bezoeken van de Grand Canyon aan de South Rim

De meeste vakantiegangers bezoeken de Grand Canyon aan de South Rim. Hier vind je zes van de acht lodges en het nationaal park is het hele jaar open. Er is een dorp, Grand Canyon Village, met accommodatie, een bezoekerscentrum, restaurants, winkels en verschillende uitkijkpunten. Budget reizigers kunnen kamperen op de Desert View Campground (gesloten in de winter).

Accommodatie is populair en kun je het beste ver van tevoren boeken. De beroemdste plek om te verblijven, is het El Tovar Hotel. Het hotel is een kruising tussen een Zwitserse chalet en een Noorse villa en ging al in 1905 open. Voor reserveringen kun je terecht bij de organisatie Grand Canyon Lodgeswww.grandcanyonlodges.com

Tussen de verschillende uitkijkplatformen rijden gratis shuttlebussen, die elke 15 of 30 minuten vertrekken. Voor het ervaren van de South Rim (inclusief wandelen en ritjes met de shuttlebus) moet je 3 tot 4 uur uittrekken. Let erop dat je niet te dicht bij de afgrond staat als je een selfie maakt, al enkele keren vonden toeristen de dood omdat ze struikelden en in de kloof vielen.

Voor de toegang tot het nationaal park moet je entree betalen. Voor informatie over de openingstijden kun je kijken op de officiële website over de Grand Canyon van de National Parks Servicewww.nps.gov/grca

Vanaf Phoenix is het ongeveer 3½ uur rijden naar de zuidkant van de Grand Canyon. Je kunt ook een van de weinige dagelijkse vluchten nemen naar Flagstaff, die vertrekken vanaf Dallas of Denver. Vanaf Flagstaff in het noorden van Arizona is het anderhalf uur rijden naar de Grand Canyon. Mocht je niet zelf willen of kunnen rijden, dan kun je gebruikmaken van een shuttlebus van Groome Transportation (www.groometransportation.com).

Bezoeken van de Grand Canyon aan de North Rim

Aan de North Rim is het altijd veel minder druk. Er zijn minder voorzieningen en het nationaal park is gesloten van november tot en met april of mei. De noordkant is hoger gelegen en ook koeler dan de zuidkant. De North Rim ligt net ten zuiden van de grens tussen Arizona en Utah en is een van de dunst bevolkte gebieden in de Verenigde Staten. Aan de noordkant van de Grand Canyon is een camping die ook toegankelijk is voor campers. Reserveren is aanbevolen: www.recreation.gov. Voor meer comfort kun je terecht in de Grand Canyon Lodge: www.grandcanyonforever.com

Vanaf Las Vegas is het zo’n 4½ uur rijden naar de noordkant. Je rijdt over de lokale weg 67 door het Kaibab National Forest. Hou er rekening mee dat je niet ‘even’ van de zuidkant naar de noordkant kunt rijden. Het is een lange rit van 3½ tot 4 uur om van de ene kant naar de andere kant te komen.

Afdalen in de Grand Canyon

Slechts een klein deel van de bezoekers neemt de moeite af te dalen in de Grand Canyon, waar je de kloof vanuit een heel ander perspectief kunt bewonderen. Dan wordt je plots overschaduwd door de hoge steile wanden van de bergketen. De bodem van de Grand Canyon lijkt op een woestijnlandschap, afgezien van het water van de Colorado-rivier. Er is een netwerk van zo’n 575 kilometer aan wandelpaden in de kloof, dus er genoeg mogelijkheden voor wandelingen en meerdaagse trektochten. Je kunt er ook op uittrekken met paard of muilezel. Via een brug, de Kaibab Suspension Bridge, kun je de Colorado-rivier oversteken.

Aan de voet van de Canyon, vlakbij de kruising van drie populaire paden aan de noordkant, ligt de Phantom Ranch. Dit is een lodge met comfortabele bedden, huisgemaakte maaltijden en koud en warm water. Ook zijn er enkele houten bungalows, van 2 tot 10 personen. De Phantom Ranch is al in de jaren ’20 gebouwd en de enige accommodatie beneden in de kloof. Als je de nacht wil doorbrengen en wil kamperen in de kloof, heb je een permit nodig. Die moet je ruim van tevoren aanvragen bij de National Parks Service.

Naast wandelen kun je raften over de Colorado-rivier. Er staan je verschillende watervallen en 60 spannende stroomversnellingen te wachten, maar indrukwekkend is het zeker. Voor riviertochtjes is ook een permit nodig. Je kunt het regelen via een tour operator.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Amerika:

Yosemite National Park

Yosemite National Park is een van de mooiste nationale parken van Amerika. De bergen, valleien, mammoetbomen, kolossale rotswanden, wilde rivieren en hoge watervallen trekken al decennialang vele bezoekers en kunstenaars. Het is dus ook één van de drukst bezochte nationale parken, met 4 miljoen bezoekers per jaar. Lees hier meer over Yosemite National Park

Tips voor een vakantie in Las Vegas

Een vakantie in Las Vegas beleef je in Sin City, de gokhoofdstad van de wereld die nooit slaapt. Een plaats van feesten en plezier midden in een gortdroge woestijn waar het blitse entertainment 24 uur per dag doorgaat. Een centrum van decadentie die uit het zand opdoemt als een neon verlicht fata morgana. Lees hier meer over een vakantie in Las Vegas

Tips voor een vakantie in San Francisco

Vakantie in San Francisco,,De koudste winter ooit beleefde ik tijdens een zomer in San Francisco”, zou de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain hebben gezegd. Ten onrechte! San Francisco mag dan een beetje fris zijn voor de zonnige staat Californië, de stad zal zeker een snel een plek in je hart veroveren. Lees meer over een vakantie in San Francisco

Tips voor een vakantie in Los Angeles

Vakantie in Los AngelesEen vakantie in Los Angeles beleef je in een van de meest blitse steden ter wereld. In de City of Angels kun je filmsterren, artiesten en wannabe acteurs kijken op Rodeo Drive, losgaan in het uitbundige nachtleven op de Sunset Strip en het sterrendom voelen op de Hollywood Walk of Fame. Lees hier meer over een vakantie in Los Angeles

Voor het laatst bijgewerkt op 11 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Grand Canyon in Arizona, Verenigde Staten van Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jose1983; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam