Tips voor een vakantie in Luang Prabang, Laos

Door Carmen van Verseveld

De avond is gevallen. Overal kleedjes op de grond met rijkelijk gekleurde spullen. Kleine vrouwtjes (vaak met kinderen) die je met een zachte ‘Sabaaidee’ en een vriendelijke lach begroeten. Verder, op wat geroezemoes na, is het stil… Nadat je wat leuke, spotgoedkope souvenirs hebt gekocht, heb je trek gekregen. Aan het einde van de markt staat een enorme foodkraam met een grote keuze aan lekkernijen. Een heerlijke manier om een dag in Luang Prabang af te sluiten.

Het is niet voor niets dat Luang Prabang in Laos, ook wel de parel van de Mekong genoemd, op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. De stad is omringd door prachtig natuurschoon. Er heerst een gemoedelijke, fijne sfeer. Een fiets huren is een leuke manier om de stad te ontdekken.

Bezienswaardigheden in en rondom Luang Prabang

Processie

Elke ochtend rond 5.30 uur lopen de monniken in een lange rij achter elkaar op straat. Ze halen giften op, het eten voor die dag. Als je dit wilt meemaken en misschien zelfs je steentje wilt bijdragen, gedraag je dan respectvol. Kleed je gepast (geen blote schouders en knieën) en maak geen foto’s (met flits!) van dichtbij. Giften koop je het liefst ergens in de zijstraatjes en niet bij de opdringerige vrouwtjes die ‘s morgens het eten onder je neus duwen zodat je er bijna niet omheen kan.

Kuang si watervallen

Dit prachtige natuurverschijnsel mag je gewoon niet missen. Het is even een flinke wandeling, maar dan heb je ook wat. Voel je een echte George of The Jungle als je met een liaan boven het water slingert en je laat vallen in het (koude) water. Je krijgt bovendien nog een gratis spa-sessie: de visjes vinden het heerlijk om aan je voeten te knabbelen. Een absolute aanrader om even bij te komen. Met de tuktuk ben je in 20 minuten bij de watervallen.

Jungle tour

Laos heeft een uitgestrekt junglegebied. Boek een gids en hij neemt je mee door het dichtbegroeide gebied. Je wandelt langs bergdorpjes. Ook bezoek je de Kuang si watervallen.

Tempels, tempels en…tempels!

De tempels in Luang Prabang zijn een bezoekje waard. Hier noem ik twee bijzondere:

Wat Xieng Thong

Deze tempel noemt men ook wel ‘monastery of the golden city’. Het is het grootste symbool van het boeddhisme in Laos. De muren zijn bedekt met mozaïeken die het dagelijks leven van de Laotianen weergeven. Wat Xieng Thong is behoorlijk indrukwekkend. Je kunt er een heleboel boeddhabeelden en een 12 meter hoge lijkwagen in de vorm van een schip vinden.

Wat Manorom

Wat Manorom is een boeddhistische tempel net buiten de overblijfselen van de oude stadsmuren in het zuiden van Luang Prabang. Het 6 meter hoge en 2 ton wegende boeddhabeeld wat je hier kunt zien is het oudste van Laos.

Vaak moet je entreegeld betalen om een tempel in te mogen. Dit is heel weinig. Zorg dat je knieën en schouders bedekt zijn en behandel de monniken met respect.

Pak Ou grotten

Deze heilige grotten liggen op de plek waar de rivieren Mekong en Nam ou samenkomen. Er zijn 4000 boeddhabeelden te bewonderen in allerlei soorten en maten. De beelden zijn er door de eeuwen heen geplaatst. De grotten liggen op ongeveer 25 kilometer van Luang Prabang, bij een grote kalkstenen klif. Je vaart er met de boot naartoe.

Beklim de Phu Si

In het centrum van Luang Prabang ligt de 100 meter hoge heuvel Phu Si. Naast dat je vanaf de top een mooi uitzicht hebt over de stad en omgeving, kun je halverwege de heuvel en bovenaan meerdere tempels vinden. Bijvoorbeeld Wat Chom Si, een hoogtepunt voor toeristen. Bereid je voor om 329 steile trappen naar boven te lopen om bij de ‘gouden’ tempel aan te komen. Vooral ook mooi bij zonsondergang.

Praktische informatie voor een vakantie in Luang Prabang

Eten en drinken in Luang Prabang

Aan het einde van de night market kun je verschillende eetkraampjes vinden. Op een plastic bordje kun je opscheppen wat je maar wilt. De perfecte optie om heel goedkoop (en lekker!) te eten.

Loop je door Luang Prabang, dan zie je talloze kraampjes waar je de heerlijkste fruitshakes kunt kopen. Je kunt zelf kiezen welk fruit er in de blender gedaan wordt, soms ook met cruesli en yoghurt. You gotta love them! Zin in een biertje? Probeer dan eens het nationale biertje van Laos, met de toepasselijke naam ‘Beer Lao’.

Je kunt in Luang Prabang terecht voor zowel westers als oosters eten. Neem een lekker ontbijtje bij één van de restaurants aan de Mekong. Breakfast with a view! (Houd wel rekening met een hoop muggen, aangezien je aan het water zit). Probeer ook één van de bakkerijen, zoals Joma Bakery Café.

Iets anders wat je vaak terugvindt op de kaart, zowel in Laos als in de andere Aziatische landen, is sticky rice met mango. En omdat Luang Prabang aan het water ligt, staat ook vis vaak op het menu.

Overnachten in Luang Prabang

Ben je op budgetreis? Kies dan tijdens je vakantie één van de vele hostels in Luang Prabang. Flashpacker of gewoon even een nachtje luxe? De stad heeft zelfs luxe 5-sterrenhotels. Als je niet te kieskeurig bent, dan hoef je niet van tevoren te boeken. Houd er wel rekening mee dat het een vrij toeristische stad is en dat, zeker in het hoogseizoen, veel hostels/hotels volgeboekt zijn. Misschien toch even een bezoekje aan het internet waard.

Vervoer naar Luang Prabang

Je kunt Luang Prabang per boot, bus of vliegtuig bereiken. De stad heeft een eigen vliegveld. Je kunt internationaal vliegen, bijvoorbeeld vanaf Bangkok of Hanoi, of je neemt een binnenlandse vlucht. Dit kan onder meer vanaf Vientiane of Pakse.

Nog leuker is misschien wel het arriveren met de slowboat. Vanaf Huay Xai vertrekt er dagelijks een boot. De tocht over de Mekong (die op zichzelf al de moeite waard is) duurt twee dagen en stopt in het tussenliggende plaatsje Pak Beng. Je moet hier dan zelf een guesthouse zoeken. Er is daar overigens niet heel veel te beleven.

De volgende dag kun je dan de slowboat naar Luang Prabang nemen. Kosten: vanaf 220.000 Kip (€ 25) per persoon als je op de pier van Huay Xai boekt. Ook is er de optie om een speedboot te nemen. Dit betekent wel zeven uur lang stilzitten… Eenmaal aangekomen in Luang Prabang is het nog 10 kilometer naar het centrum.

De bus nemen is de andere optie. Vanaf Vang Vieng duurt de rit zo’n zeven uur. Kom je uit Vientiane, dan ben je zeker tien uur onderweg.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Luang Prabang, Laos, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Carmen van Verseveld.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam