Shoestring - Nepal

Overnachten in Nepal

Nepal overnachtenOvernachten in Nepal is erg goedkoop: bijna nergens anders in Azië kun je voor zo weinig geld een slaapplek vinden. We hebben zelfs weleens geslapen in een guesthouse in de bergen voor minder dan één euro per nacht. Aan de andere kant kun je in Nepal ook overnachten in luxueuze lodges in de nationale parken waar je voor een tweepersoonskamer al snel meer dan € 250 kwijt bent.

Het is meestal geen probleem om in Nepal accommodatie te regelen, zowel in de steden als in kleine dorpen. Zelfs op afgelegen locaties hoog in de Himalaya is wel een plek te vinden om te overnachten. Er is volop keuze, in elke prijsklasse. Heb je een ruim budget, dan kun je terecht in luxe 5-sterrenhotels, resorts en safarilodges. Goedkoop kun je overnachten in guesthouses en theehuizen, die zich vooral richten op backpackers en trekkers. Voor een onderdompeling in de Nepalese cultuur kun je bij een gastgezin verblijven, de zogeheten homestay.

Zoek je leuke accommodatie voor je rondreis in Nepal?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Nepal

De meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Kathmandu, in Pokhara en in Chitwan National Park. Het grootste aanbod bestaat uit guesthouses, in alle soorten en maten (van primitief tot erg comfortabel). Je betaalt het meeste voor je accommodatie tijdens het hoogseizoen: de maanden september tot en met november en februari tot en met april. Dit zijn de beste maanden voor het maken van een trektocht in Nepal. Het is raadzaam ruim van tevoren te reserveren als je in deze periode naar Nepal reist. Ook als je laat aankomt is een reservering geen slecht idee, ongeacht het seizoen.

Buiten het hoogseizoen liggen de prijzen soms de helft lager en is het de moeite waard om af te dingen. Je kunt dan bij binnenkomst vragen discount paunchha? – is er een korting beschikbaar? Let er op dat middenklasse en duurdere hotels nog een extra toeristenbelasting en ‘service charge’ in rekening kunnen brengen, bestaande uit een toeslag van 10 en 13 procent. Dit komt dan bovenop de rekening. Bij guesthouses zijn belastingen meestal inbegrepen in de prijs die wordt gevraagd.

Hotels in Nepal

De meeste hotels bevinden zich in Kathmandu en Pokhara, de uitvalsbasis voor de populaire trektocht Annapurna Circuit. De kwaliteit en de dienstverlening van hotels varieert, dus het kan geen kwaad vooraf wat reviews te lezen. Hotels met 4 en 5 sterren hebben in het algemeen schone en comfortabele kamers, 24 uur per dag warm water en elektriciteit en soms een zwembad. De prijs voor een overnachting in een luxe hotel begint vanaf zo’n € 100.

Qua comfort en voorzieningen kun je niet altijd hetzelfde niveau verwachten van luxe hotels in Europa, maar de prijzen liggen dan ook lager in Nepal. Er zijn echter uitzonderingen, zoals voormalige paleizen die tot hotel zijn omgebouwd. Kathmandu heeft enkele hotels van internationale ketens als Marriott, Radisson en Aloft, die hun standaard in het algemeen hoog houden. Een van de beste plekken om te verblijven bij de hoofdstad is The Dwarika’s Hotel, dat gebouwd is in de stijl van de paleizen van de Newah-koningen. Het bekroonde hotel heeft een collectie voorwerpen uit de 13e eeuw en een mooi zwembad.

In middenklasse en goedkopere hotels betaal je meer voor een kamer op een hogere verdieping. De goedkoopste kamers en vaak ook eenpersoonskamers bevinden zich op de begane grond of een van de lagere verdiepingen. Ze zijn donker en hebben weinig daglicht, en je hebt meer last van het lawaai op de straat. Als solo reiziger kun je proberen een tweepersoonskamer te krijgen voor de prijs van een eenpersoonskamer. Je betaalt meestal de helft of twee derde van de prijs die twee personen moeten betalen.

Je kunt ook soms korting krijgen door de airconditioning uit te schakelen, wat aantrekkelijk kan zijn tijdens de koelte van de lente of de herfst. Vrijwel alle hotels in Nepal hebben inmiddels de beschikking over wifi. In middenklasse hotels kun je rekenen op een satelliet-tv en eigen badkamer, met warm water dat verwarmd wordt door een boiler of via zonnepanelen.

Guesthouses in Nepal

Veel reizigers in Nepal zullen overnachten in een guesthouse, vooral als je een trekking gaat maken of buiten de grote steden bivakkeert. Guesthouses worden meestal gerund door een familie en kunnen extreem goedkoop zijn, waarbij je niet meer kwijt bent dan een paar euro per nacht. De meeste guesthouses rekenen echter tussen de € 5 en € 30 per nacht.

Net zoals er flinke verschillen zijn in de prijs, zijn er ook grote verschillen in het type guesthouse. Sommige guesthouses zien er meer uit als een klein hotel, maar noemen zich ‘guesthouse’ om in de smaak te vallen bij backpackers. De duurdere en betere guesthouses hebben kamers met eigen tv, badkamer en fan of airco. Die vind je vooral in Kathmandu en Pokhara.

Nepal guesthouse

Goedkopere guesthouses vind je veelal in kleinere plaatsen en langs toeristische wandelroutes in de bergen. Het grote voordeel is dat je geen tent hoeft mee te sjouwen tijdens een trektocht door de Himalaya – je wandelt van guesthouse naar guesthouse. Je betaalt het minste voor een stapelbed in een slaapzaal, waarbij een warme deken is inbegrepen. Vanwege bed bugs is het raadzaam een eigen lakenzak mee te nemen.

Reken in de guesthouses in de bergen niet altijd op warm water en 24-uurs elektriciteit. De toegang tot wifi kan grillig zijn en stroomonderbrekingen komen regelmatig voor, hoewel sommige guesthouses generatoren of zonnepanelen hebben. Het toilet en de douche (met koud water) zijn mogelijk buiten. In de winter kan het behoorlijk koud zijn, maar de gastheer of gastvrouw is wel bereid een extra deken te verstrekken en de open haard aan te steken. In toeristische gebieden spreken de eigenaren uitstekend Engels en kunnen ze allerlei dingen voor je regelen, zoals het wassen van je kleren of het inhuren van dragers.

Teahouses in Nepal

Langs de populairste trekking routes kun je ook overnachten in teahouses (theehuizen), maar die zijn vergelijkbaar met guesthouses. Het is eenvoudige accommodatie waar je een bed en een maaltijd krijgt – naast een vriendelijke glimlach, een verwarmend kopje thee en misschien wel een stukje vers gebakken appeltaart. Dat is aan het einde van de dag echt even bijkomen na een hele dag wandelen.

Er wordt van je verwacht dat je een huisgemaakte maaltijd in het teahouse nuttigt. Als je dat elders doet, kan er een extra vergoeding in rekening worden gebracht. De faciliteiten zijn eenvoudig: warm water, elektriciteit en schone toiletten zijn nooit een garantie. Hoe hoger je bent, hoe hoger de tarieven voor wifi-toegang, dus je kunt je Instagram-posts beter tot later bewaren.

Lodges in Nepal

De lodges in Nepal behoren tot de meest bijzondere plekken om te overnachten. Ze zijn prachtig gelegen midden in de natuur, in nationale parken of in de bergen. Ze bieden in de meeste gevallen luxe en hoge kwaliteit, met een weelderige tuin, een terras, uitstekende restaurants en soms een zwembad. Een overnachting in een lodge is vaak duurder dan in een hotel, maar er zijn ook eenvoudige en spotgoedkope lodges te vinden.

Een aantal mooie safarilodges vind je in en rond Chitwan National Park, het populairste natuurreservaat in het subtropische zuiden van Nepal. Een plek met goede waarderingen van reizigers is de Evergreen Ecolodge, op 1,2 kilometer afstand van het nationaal park. Verwacht hier geen overdadige luxe, maar grappige houten huisjes en hutten waar je kunt overnachten. Er is zelfs een bus omgebouwd tot slaapzaal. De lodge heeft een restaurant en je kunt er yogaklasjes volgen. De Evergreen Ecolodge is populair onder backpackers die Chitwan National Park willen verkennen. ► Boek een overnachting in Evergeen Ecolodge vanaf € 6 per nacht

Evergreen Ecolodge in Nepal

Voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, guesthouses en overnachten in Nepal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/ibrester/clintonweaverphotos; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam