Shoestring - Nepal

Tips voor een vakantie in Kathmandu, Nepal

Een vakantie in Kathmandu beleef je in The City of Glory, een eeuwenoude stad barstensvol roodgekleurde tempels, kloosters en monumenten. De hoofdstad van Nepal verkreeg haar glorie toen hier ruim duizend jaar geleden de tempel Kasthamandap verrees, waar Kathmandu ook naar is vernoemd. Dit was slechts een van de wonderen in het gebied dat later één groot openluchtmuseum zou worden.

De Nepalese hoofdstad ligt in de Kathmandu-vallei, het hart van het land met ‘s werelds grootste concentratie aan cultureel erfgoed. Je vindt hier zeven Unesco-werelderfgoederen en liefst 130 monumenten, waaronder vele boeddhistische en hindoeïstische heiligdommen. Helaas zorgden twee verwoestende aardbevingen in het voorjaar van 2015 voor een doffe glans over Kathmandu. Er vielen vele doden en ongeveer 60 procent van het erfgoed in de stad raakte zwaar beschadigd.

Gelukkig worden de monumenten in Kathmandu en de vallei sindsdien weer steen voor steen opgebouwd en krijgt de stad haar pracht langzaam terug. Vergane glorie is het dus allerminst als je een bezoek brengt aan de stad. Kathmandu is nog steeds het logische beginpunt van een vakantie in Nepal, de toegangspoort tot de Himalaya waar je een immense dosis cultuur, geschiedenis en – ook – uitlaatgassen kunt opsnuiven.

Kathmandu was in de jaren ’60 en ’70 een relaxt walhalla voor avontuurlijke backpackers en snuivende hippies, maar is inmiddels een drukke, stoffige en chaotische miljoenenstad die je bij een eerste bezoek zal overweldigen. Het afval, het getoeter van passerende auto’s en het voortdurende gezeur van straatverkopers kan frustrerend zijn. Als je van de eerste schrik bent bekomen, zie je een gastvrije, levendige en spirituele stad op 1400 meter hoogte met meer bezienswaardigheden, heiligdommen en tempels dan je kunt behappen. Neem een paar dagen de tijd voordat je verder reist: hier vind je alvast handige tips voor een vakantie in Kathmandu.

Bezienswaardigheden in Kathmandu

Kathmandu Durbar Square

Durbar Square is het beroemdste plein van Kathmandu, dat helaas zwaar beschadigd raakte tijdens de aardbeving in 2015. Unesco is druk bezig met de restauratie ervan, dus mogelijk is het nog niet toegankelijk. Op het plein vind je het oude paleis van de Malla- en Shah-koningen en vele eeuwenoude tempels. Durbar betekent letterlijk ‘paleis’.

Het plein is een schatkamer vol geschiedenis en cultuur en de perfecte plek om de oude Nepalese architectuur en het houtsnijwerk van de inheemse Newari-bevolking te bewonderen. Een van de hoogtepunten is Kasthamandap, een houten paviljoen van drie verdiepingen met een gebedsruimte. Het dateert mogelijk al uit de 7e eeuw en is daarmee een van de oudste gebouwen op Durbar Square. Door de aardbeving werd het volledig verwoest. In de Kathmandu-vallei vind je trouwens ook de oude koninklijke steden Bhaktapur en Patan, die hun eigen Durbar Square hebben.

Swayambhunath Stoepa

Het is even een klim van 365 treden, maar dan kom je wel uit bij een van de mooiste en heiligste boeddhistische stoepa’s van Nepal. De Swayambhunath stoepa staat boven op een heuvel, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad en de Kathmandu-vallei. De tempel met haar witte koepel en ranke spits is gebouwd rond het jaar 450 en is daarmee waarschijnlijk het oudste religieuze gebouw van Nepal. Rond de stoepa bevinden zich rijk versierde tempeltjes en gebedsaltaartjes.

Swayambhunath staat ook wel bekend als de Monkey Temple vanwege de honderden apen die op en rond de stoepa leven. Apen worden als heilig beschouwd door hindoe’s en Tibetaanse boeddhisten, dus de speelse apen worden lekker ongemoeid gelaten. De apen zijn vooral ‘s avonds actief, als ze slingeren tussen de bomen en gebedsvlaggen rond de kleurrijke tempel en zelfs van de koepel afglijden. De stoepa ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van Kathmandu en is makkelijk bereikbaar per voet, per fiets of per taxi.

Tempel van Pashupatinath

De Tempel van Pashupatinath is een van de beroemdste en heiligste hindoetempels in Kathmandu, gelegen aan de oevers van de heilige Bagmati-rivier. De tempel uit de 5e eeuw is opgedragen aan de hindoeïstische god Shiva. Alleen hindoe’s mogen de Tempel van Pashupatinath betreden, die aan de oever van de rivier hun doden cremeren. Als niet-hindoe kun je het complex vanaf de andere oever van de Bagmati-rivier aanschouwen. Na de aardbeving in 2015, toen nabijgelegen gebouwen en monumenten in stof veranderden, had de tempel van Pashupatinath slechts enkele scheuren in de muren. Adres: Pashupati Nath Road 44621, Kathmandu 44600, Nepal. Website: www.pashupatinathtemple.org

Freak Street

Freak Street is de beroemdste straat van Kathmandu. De straat heeft zijn naam te danken aan het grote aantal hippies dat hier in de jaren ’60 en ’70 neerstreek om wiet te roken en drugs te gebruiken. In die tijd was het legaal om hasj te roken in Nepal en de regering was zelfs de uitbater van een coffeeshop waar het spul werd verkocht. Bussen brachten de hippies direct van de luchthaven naar Freak Street, zonder dat ze iets anders zagen van de stad.

Na het verbod op hasj (dat nog steeds geldt) raakte de straat zijn populariteit kwijt. De laatste jaren leeft Freak Street weer op, met souvenirwinkeltjes, cafés en restaurants. Voor een stukje nostalgie is het aardig om er even doorheen te wandelen. Je vindt de straat net ten zuiden van Kathmandu Durbar Square.

Bouddhanath Stoepa

Een bezoek aan de indrukwekkende Bouddhanath stoepa is een must als je tijdens je vakantie de spirituele kant van Kathmandu wilt ervaren. Het is een van de grootste stoepa’s ter wereld en de heiligste Tibetaanse tempel buiten Tibet. De stoepa met een diameter van 120 meter is rond de 14e eeuw is gebouwd langs een handelsroute naar Tibet. Duizenden pelgrims lopen elke dag rond de centrale koepel terwijl ze gebeden uitspreken.

Boeddhistische Tibetaanse monniken zingen mantra’s en bidden in de omliggende kloosters, terwijl toeristen alles in zich opnemen. Let ook op de ogen aan elke kant van de toren, die de alwetende aard van Boeddha vertegenwoordigen. De stoepa heeft na de aardbeving van 2015 slechts lichte schade opgelopen en was de eerste toeristische attractie die na de natuurramp weer is heropend. Website: www.boudhanathstupa.org

Garden of Dreams

Als een droom verschijnt midden in de dagelijkse drukte de Garden of Dreams, die ook bekendstaat als Swapna Bagaicha. Het is een groene en serene enclave om je zintuigen te kalmeren, terwijl je geniet van de Europese architectuur van de tuin en de frisse lucht. De tuin is in 1920 aangelegd door veldmaarschalk Kaiser Sumsher Rana (1892-1964) , die daarvoor inspiratie haalde van landgoederen uit Engeland. Je vindt er paviljoens, veranda’s, fonteinen en een ontspannend amfitheater. Voor de Garden of Dreams moet je entree betalen. Adres: Tridevi Sadak, Kathmandu 44600, Nepal. Website: www.gardenofdreams.org.np

Paleis Hanuman Dhoka

Hanuman Dhoka is het voormalige koninklijk paleis van Kathmandu, dat gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Het is vernoemd naar de hindoeïstische apengod Hanuman. Aan de westkant van de hoofdingang vind je daarom ook een beeld van de godheid. Het paleis is een meesterwerk en heeft nog steeds een charmante schoonheid, zelfs na het aanschouwen van de verwoestende gevolgen van de aardbeving in 2015.

In het paleis is het Hanumandhoka Palace Museum gevestigd, dat gerund wordt door de Nepalese overheid. Hier leer je meer over het leven van koning Tribhuvan (1906-1955), die het land in 1951 van de machtige Rana-dynastie bevrijdde. Je ziet er foto’s van de koning en zijn fiets en fotografie-apparatuur. Adres: Hanuman Dhoka Sadak, Kathmandu 44600, Nepal. Website: www.hanumandhokamuseum.gov.np

Toren van Dharahara

De Toren van Dharahara heeft een niet al te best karma opgebouwd de laatste eeuwen. De opvallende witte toren heeft al drie aardbevingen te verduren gehad: in 1834, in 1934 en in 2015. Telkens werd de toren opnieuw opgebouwd, en ook na de laatste ramp in 2015 zal het historische monument weer uit zijn as herrijzen. In december 2018 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe toren, die dit keer wel bevingsbestendig moet zijn. Op zijn vroegst in december 2020 moet je de ‘witte kandelaar’ weer kunnen bewonderen.

De originele Toren van Dharahara werd in 1825 gebouwd door Bhimsen Thapa, destijds de minister-president van Nepal. Het bouwwerk staat daarom ook wel bekend als de Bhimsen Tower. De 50 meter hoge toren met negen verdiepingen was tot 2015 een populaire toeristische trekpleister. Via een wenteltrap kon je naar het balkon op de achtste verdieping, waar je een mooi uitzicht had over Kathmandu. Tijdens de aardbeving bevonden zich vele toeristen op de toren. Meer dan honderd mensen werden gedood toen de toren instortte en ze onder het puin terechtkwamen. De nieuwe toren komt vlak naast de ruïne van de oude toren, waar een monument komt voor de slachtoffers. Adres: Sundhara, Kathmandu 44600, Nepal.

Praktische informatie over een vakantie in Kathmandu

Reizen naar Kathmandu

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Nepal, dus je zal altijd een keer moeten overstappen. Een goedkope optie is om met Turkish Airlines te vliegen naar Istanbul en daar over te stappen op een vlucht naar Kathmandu. De totale reistijd is dan iets meer dan 12 uur.

Je kunt ook met KLM van Amsterdam naar Dubai vliegen en daar een vervolgvlucht nemen naar Kathmandu. Dan ben je ook ongeveer 12 uur onderweg.

Veel toeristen combineren een bezoek aan Kathmandu met een vakantie in India. Vanuit verschillende steden in India gaan elke dag vele vluchten naar Kathmandu.

Overnachten in Kathmandu

Kathmandu heeft een groot aanbod van meer dan 200 hotels en hostels, in alle prijsklassen. De duurdere en luxe hotels bevinden zich vooral in de nabijheid van het voormalige koninklijk paleis. De goedkoopste hotels en hostels bevinden zich in de wijk Thamel, sinds jaar en dag een populair district voor backpackers. Lees hier onze tips voor overnachten in Kathmandu

Muziek voor je trip naar Kathmandu

Wil je muzikaal alvast een beetje in de stemming komen voor je vakantie in Kathmandu? Zet het nummer Kathmandu dan op je Spotify-lijst. Het werd in 1975 geschreven door de Amerikaanse rocker Bob Seger. Hij wilde verdwijnen uit de platenzaken en de media en schreef daarom een lied over een bestemming die zo ver weg lag, dat niemand je daar zou kunnen vinden. Seger zou overigens nog nooit in de Nepalese hoofdstad zijn geweest….

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Nepal:

Tips voor een vakantie in Pokhara

Pokhara beleef je de trekking-stad van Nepal, een relaxte backpackersstad om je op te laden of bij te komen van een trektocht door de Himalaya. Pokhara is vooral de uitvalsbasis voor het Annapurna Circuit, een van de bekendste trektochten in het land. Lees hier meer over een vakantie in Pokhara

Voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kathmandu, Nepal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/byheaven; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam