Shoestring - Nepal

Bezienswaardigheden in Nepal: de top-10

Nepal bezienswaardighedenNepal heeft bezienswaardigheden die je bijna letterlijk de adem benemen. In dit kleine bergachtige land kom je voor ‘het dak van de wereld’, het machtige Himalayagebergte dat een ongelooflijke aantrekkingskracht heeft voor wandelaars, trekkers en klimmers. In Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, die je niet eens hoeft te beklimmen om voor een onvergetelijke ervaring te zorgen.

Alleen al het aanschouwen van ‘s werelds hoogste berg, de Mount Everest, is fascinerend. Met je wandelschoenen aan kun je andere ontzagwekkende bergtoppen bewonderen in het gebied rond de Annapurna en de Langtang, pauzerend met een stuk zelfgemaakte Nepalese appeltaart. Zak je af naar het zuiden, dan kun je op safari in tropische savannes met tijgers, olifanten en neushoorns.

Maar Nepal is ook de thuisbasis van oude koningssteden met schitterende tempels en paleizen, waarvan de hoofdstad Kathmandu een logisch startpunt is. In het hele land kun je een bezoek brengen aan religieuze stoepa’s en heilige pelgrimsoorden, zoals de geboorteplaats van Boeddha. Twee grote aardbevingen in 2015 hebben veel cultureel erfgoed tot puin verbrokkeld, maar door herstelwerkzaamheden zijn veel bezienswaardigheden inmiddels weer in volle glorie te bewonderen. Wil je een rondreis maken i dit ‘koninkrijk van de besneeuwde bergen’? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Nepal!

Kathmandu

Kathmandu is The City of Glory, een eeuwenoude stad barstensvol roodgekleurde tempels, kloosters en monumenten. De hoofdstad van Nepal verkreeg haar glorie toen hier ruim duizend jaar geleden de tempel Kasthamandap verrees, waar Kathmandu ook naar is vernoemd. Dit was slechts een van de wonderen in het gebied dat later één groot openluchtmuseum zou worden. Een van de beste bezienswaardigheden is Durbar Square, de perfecte plek om oude Nepalese architectuur te bewonderen.

De Nepalese hoofdstad ligt in de Kathmandu-vallei, het hart van het land met ‘s werelds grootste concentratie aan cultureel erfgoed. Je vindt hier zeven Unesco-werelderfgoederen en liefst 130 monumenten, waaronder vele boeddhistische en hindoeïstische heiligdommen. Helaas zijn veel gebouwen in Kathmandu verwoest tijdens de aardbevingen in 2015, maar langzaamaan wordt er gewerkt aan de wederopbouw. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Kathmandu

Chitwan National Park

Chitwan National Park is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een rondreis in Nepal, al is het maar om een hele andere kant van het land te zien. Hier vind je geen hoge besneeuwde bergen, maar tropische jungle, uitgestrekte savannes, zompige moerassen en zinderende hitte. De grootste aantrekkingskracht zijn de vele wilde dieren die je kunt tegenkomen tijdens een safari in dit laaggelegen natuurreservaat aan de voet van de Himalaya.

Chitwan National Park in Nepal

Het nationale park is de thuisbasis van de laatste populaties van de Indische neushoorn, die slechts één hoorn op zijn neus heeft. Naar schatting scharrelen er nog zo’n 600 rond in het gebied. Ook is het reservaat de thuisbasis van luipaarden, Aziatische olifanten, lippenberen, krokodillen, herten en meer dan 500 soorten vogels. Soms wordt de zeldzame Bengaalse tijger gezien. In het park zijn safarilodges waar je kunt overnachten en met een gids kun je een trektocht of jeepsafari maken. Chitwan National Park staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.chitwannationalpark.gov.np

Pokhara

Pokhara is de trekking-stad van Nepal, een relaxte backpackersstad om je op te laden of bij te komen van een trektocht door de Himalaya. Pokhara is vooral de uitvalsbasis voor een meerdaagse trektocht rond de 8091 meter hoge Annapurna, maar ook voor kortere trektochten in de omgeving. Naast trekking kun je hier voor vele andere outdoor-activiteiten terecht, van bergbeklimmen en paragliden tot raften en mountainbiken.

Als je wil bijkomen van alle activiteiten heeft Pokhara ook nog eens talloze leuke bezienswaardigheden. Het ontbreekt er niet aan musea, tempels, monumenten en festivals, terwijl je tegelijkertijd de frisse berglucht op kunt snuiven. Maak een vaartocht over het serene Phewa-meer, bezoek het International Mountain Museum en bewonder de World Peace Agoda. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Pokhara

Annapurna

Hoog op het lijstje van veel reizigers staat een trektocht rond de Annapurna, met haar 8091 meter de tiende hoogste berg ter wereld. In 15 tot 21 dagen loop je het Annapurna Circuit, met uitzicht op die majestueuze berg en andere besneeuwde toppen in het Himalaya-gebergte. De lengte varieert tussen de 160 en 230 kilometer, afhankelijk van de plek waar je begint. Pokhara is in ieder geval een handige uitvalsbasis.

Nepal Annapurna

Je slaapt onderweg in guesthouses of bij Nepalese gastgezinnen en in theehuizen op de route kun je koffie met zelfgemaakte appeltaart bestellen. Deze legendarische trekking wordt dan ook wel het Apple Pie Circuit genoemd. Het Annapurna Circuit is goed te bewandelen, ook als je geen klimervaring hebt. De paden zijn duidelijk aangegeven waardoor het een van de weinige routes is in Nepal die je zonder gids kunt ondernemen.

Wil je je wagen aan de beroemdste trektocht van Nepal?
Boek hier 15-daagse of 18-daagse trektocht over het Annapurna Circuit

Mount Everest

De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, mag natuurlijk niet ontbreken op het lijstje van beste bezienswaardigheden in Nepal. Het beklimmen van de 8848 meter hoge reus in het noorden van het land doe je niet even, ook al lukt het steeds meer mensen de top te bereiken. Je kunt de Mount Everest wel dichtbij bewonderen vanuit het Everest Base Camp aan de voet van de berg, op meer dan 5000 meter hoogte. Vanuit dit basiskamp vertrekken de echte professionele bergbeklimmers naar het dak van de wereld.

Mount Everest in Nepal

Als je fit bent en een goede conditie hebt, kun je in 12 dagen een trektocht maken naar het Base Camp (130 kilometer retour). Je kunt het ook makkelijk aan doen en een helikoptervlucht boeken naar het basiskamp, maar dan heb je geen tijd om te wennen aan de grote hoogte. Heb je geen trek in hoogteziekte, maak dan een trip naar het heuvelstadje Nagarkot bij Kathmandu (op 2100 meter hoogte). Deze plek wordt ook wel het Himalayas Viewing Platform genoemd, waar je op een heldere dag de Mount Everest in de verte ziet schitteren.

Wil je het basiskamp van de Mount Everest bezoeken in Nepal?
Boek hier een 12-daagse trektocht naar het Everest Base Camp

Bhaktapur

Bhaktapur is een van de drie ‘koningssteden’ van Nepal, samen met Kathmandu en Patan. Bhaktapur ligt net ten westen van de hoofdstad op de oude handelsroute naar Tibet, wat in de middeleeuwen al voor veel rijkdom zorgde. Het stond ook bekend als ‘De stad van de rijst’ en kende in haar hoogtijdagen meer dan 170 tempels.

Nepal Bhaktapur

Enkele van deze oude tempels kun je bewonderen rondom Durbar Square, dat een rustiger alternatief is voor het gelijknamige toeristische plein in Kathmandu. Het hoogtepunt is de Nyatapola-tempel van vijf verdiepingen, gebouwd in 1702 en 1703. Alle drie de koningssteden van Nepal staan trouwens op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Patan

De derde koningsstad is Patan, inmiddels opgeslokt als een buitenwijk aan de zuidkant van Kathmandu. Niettemin heeft het zijn eigen Durbar Square waar nog te zien is waarom Patan ooit bekendstond als ‘De Stad van de Schoonheid’. Het oude deel van de stad staat bekend om de beste voorbeelden van traditionele architectuur en Newari-kunst in heel Nepal, met prachtige tempels, paleizen, houtsnijwerk en religieuze kunst.

Nepal Patan

Een hoogtepunt is de Gouden Tempel (eigenlijk gemaakt van brons), met vier standbeelden van apen die in alle hoeken gehurkt zitten. Het Patan Museum herbergt 200 koperen of vergulde beelden van hindoeïstische of boeddhistische goden.

Lumbini

Jaarlijks trekken miljoenen boeddhistische pelgrims naar Lumbini, maar ook als niet-gelovige is het een adembenemende stop tijdens je reis in Nepal. Dit stadje bij de grens van India staat bekend als de geboorteplaats van Boeddha (Siddhartha Gautama), die er in 623 voor Christus werd geboren. Hier ontstond dus een van de grootste religies ter wereld met ruim 400 miljoen aanhangers.

Nepal Lumbini

Lumbini is uitgegroeid tot een belangrijk bedevaartcentrum met talloze religieuze bezienswaardigheden. Een topattractie is de Maya Devi-tempel, die wordt beschouwd als de plek waar Boeddha daadwerkelijk het leven zag. Het bevat een oud stenen reliëf uit de 2e eeuw na Christus waarop de geboorte van Boeddha wordt uitgebeeld. Mis ook niet de indrukwekkende gouden gloed van de Myanmar Golden Temple en de Lumbini Crane Sanctuary, een heiligdom waar zo’n 200 kraanvogels leven. Lumbini prijkt sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Langtang National Park

Ten noorden van de Kathmandu Vallei ligt Langtang National Park, een spectaculair natuurgebied in de Himalaya met bossen, uitgestrekte alpenweides, besneeuwde bergtoppen, oude kloosters en weidse uitzichten. Door het park loopt het Gosaikunda-meer, wat bijdraagt aan het adembenemende landschap. Duizenden hindoeïstische pelgrims houden hier elk jaar in augustus een levendig festival.

Nepal Langtang

Dit nationaal park is een populair gebied voor wandel- en trektochten, waarbij je voor slapen en eten terechtkunt in guesthouses in kleine dorpjes. Het park biedt een keuze uit middelzware tot moeilijkere wandelingen met een duur van 3 dagen tot 3 weken. Wellicht kun je dan wilde dieren spotten die in het gebied leven, waaronder rode panda’s, de sneeuwluipaard, de wilde hond en de Aziatische zwarte beer. Langtang National Park is per jeep in 7 tot 8 uur te bereiken vanuit Kathmandu.

Ilam

Ilam ligt wat buiten de gebaande paden, maar is een must voor theeliefhebbers en iedereen die het hectische stadsleven wil ontvluchten. Dit schilderachtige stadje op 3636 meter hoogte in het uiterste oosten van Nepal is bekend om zijn theetuinen, weelderige bossen, glooiende groene heuvels en vriendelijke sfeer. Een groot deel van het gebied is begroeid met theestruiken en op verschillende plantages wordt thee gefabriceerd. Tijdens een tour kun je de theeplukkers aan het werk zien en uiteraard een kopje lokale thee drinken. Of ga wandelen, vogels kijken of paardrijden en geniet van het vredige landschap.

Nepal Ilam

Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Nepal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Aleksandar Todorovic/Shutterstock.com; Vladimir Zhoga/Shutterstock.com; Sundar Photo/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam