Tips voor een vakantie in Turkije

Turkije: een introductie

Een vakantie in Turkije beleef je in een land waar Europa overvloeit in Azië, waar seculiere modernisering en oude islamitische tradities elkaar ontmoeten. Turkije was eeuwenlang letterlijk de brug tussen Oost en West, wat een land een indrukwekkende hoeveelheid historische bezienswaardigheden heeft nagelaten. Het culturele erfgoed is ongelooflijk rijk, van oude Romeinse ruïnes en Ottomaanse paleizen tot Byzantijnse kloosters en Göbekli Tepe, de oudste tempel ter wereld (circa 11.500 jaar geleden gebouwd). Turkije heeft liefst 16 monumenten die behoren tot het werelderfgoed van Unesco.

Het landschap is net zo gevarieerd, met een kustlijn van meer dan 8000 kilometer die over de Middellandse Zee en de Zwarte Zee is verdeeld. Velen vieren vakantie in de zonnige badplaatsen aan de Egeïsche Zee of aan de stranden van de Turkse Rivièra, maar je kunt ook je ski’s onderbinden. Turkije heeft meer dan 130 besneeuwde bergtoppen van meer dan 3000 meter hoog. Reis naar de grotten in het buitenaardse landschap van Cappadocië of maak een wandeltocht door de dunbevolkte Kackar bergen. Ankara is weliswaar de politieke hoofdstad van Turkije, maar het kosmopolitische Istanbul is het kloppende hart van het land.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een Turks badhuis en te genieten van de rijke en hartige Turkse keuken. Door het fanatieke beleid van president Erdoğan, terreuraanslagen en de nabijheid van het onrustige Syrië is Turkije minder populair geworden, maar als je alert bent, heb je de fantastische bezienswaardigheden bijna voor jezelf én je kunt nu een goedkope vakantie naar Turkije boeken. Reis af naar het land waar we de tulpen aan te danken hebben en lurk aan een waterpijp, drink een kopje thee met een vriendelijke local, leer meer over de islam van een vredelievende moslim en speel een potje backgammon met een oude grijze Turk.

Turkije in een notendop

– Oppervlakte: 779.000 vierkante kilometer (negentien keer Nederland);
– Inwoneraantal: 80.274.604 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 103 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Ankara;
– Talen: Turks, Koerdisch;
– Munteenheid: Turkse lire;
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 21.100 (2016).

Informatie over visum Turkije

Blauwe Moskee in Istanbul

Nederlanders hebben voor een bezoek aan Turkije een geldig paspoort of identiteitskaart nodig én een e-visum. Je kunt een visum Turkije snel, goedkoop en gemakkelijk online aanvragen via een Nederlandse visumbemiddelaar of via een website van de Turkse overheid: www.evisa.gov.tr/en.

Via internet een visum Turkije aanvragen is alleen mogelijk als je vakantie gaat vieren of zaken doet in het land. Je hebt daarvoor een paspoort nodig dat vanaf de dag van aankomst nog minstens zes maanden geldig is. Reizigers met een e-visum hoeven na aankomst op de luchthaven in Turkije niet meer langs het visumloket en kunnen direct door naar de paspoortcontrole. Het is raadzaam het e-visum minstens 48 uur voor vertrek naar Turkije aan te vragen.

Het e-visum is 6 maanden geldig en de bezoeker kan maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. De kosten bedragen $ 20. Behalve via internet, is een visum ook op alle internationale luchthavens in Turkije en aan de grens verkrijgbaar. De kosten van een visum voor Turkije bij aankomst zijn hoger dan als je van tevoren een e-visum aanvraagt. Voor een visum voor een studie, een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met de Ambassade van Turkije in Den Haag.

Tips voor een vakantie in Istanbul

Een vakantie in Istanbul beleef je in de enige metropool ter wereld die op twee continenten ligt. De grootste stad van Turkije en de vroegere hoofdstad van het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk, vroeger bekend als Constantinopel, staat met de ene voet in Europa en de andere voet in Azië. Lees hier meer over een vakantie in Istanbul

Tips voor een vakantie in Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije, in grootte de tweede stad van het land die al snel een zakelijke indruk achterlaat met zijn brede straten, wolkenkrabbers, regeringsgebouwen, universiteiten en ambassades. Het is een moderne stad met ruim 5 miljoen inwoners. Lees hier meer over een vakantie in Ankara

Tips voor een vakantie in Fethiye

Fethiye ligt aan de Lycische kust in het zuidwesten van Turkije en wordt omgeven door een prachtige natuur. Het achterland bestaat uit hoge bergen met pijnbomen, tijm en laurier. Dit geeft een heerlijke geur af in de zomer. Lees hier meer over een vakantie in Fethiye

Overnachten in Turkije

Turkije is een populaire vakantiebestemming en heeft daarom volop keuze om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, resorts, villa’s, appartementen, boutique hotels, hostels en eenvoudige pansiyons. In grote steden zoals Istanbul, de badplaatsen aan de Turkse kust en toeristische streken als Cappadocia heb je de meeste keuze. Lees hier meer over overnachten in Turkije

Reizen met de bus in Turkije

Reizen met de bus in TurkijeVoor het reizen in Turkije is de bus de gemakkelijkste optie. Tussen alle steden en dorpen rijden bussen. Ze rijden ook heel regelmatig, het is goedkoop en er is veel keuze. Turkije kent honderden busmaatschappijen die met elkaar concurreren om de gunst van de reiziger. Lees hier meer over het reizen met de bus in Turkije

Communicatie in Turkije

Internationaal toegangsnummer: +90.
Collect call naar Nederland: 00800 31 11 77.
Alarmnummer eerste hulp: 112.
Alarmnummer politie: 155.
Alarmnummer brandweer: 110.
Verkeerspolitie: 154.

Tijdsverschil met Turkije

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is in Turkije hetzelfde als in Nederland.

Elektriciteit in Turkije

De elektriciteit in Turkije in 220 volt met een frequentie van 50 Hertz. Op sommige plaatsen in Istanbul is de spanning echter nog 110 volt. Daarvoor is het verstandig een adapter mee te nemen. Niet alle stopcontacten zijn geschikt voor Nederlandse stekkers, dus het is ook raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Turkije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Midden-Oosten Turkije Europa
Sort by