Overnachten in Pakistan

Pakistan overnachtenIn Pakistan zijn overal plekken om te overnachten. Het land heeft misschien niet zoveel westerse toeristen, maar er zijn wel veel Pakistani’s die in hun eigen land vakantie vieren. De meeste accommodatie is te vinden in de grote steden. Je kunt hier overnachten in luxe 5-sterrenhotels, maar ook in eenvoudige familiehotels met slechts een paar kamers. Daarnaast kun je terecht in goedkope guesthouses, hostels en lodges.

De meeste hotels en guesthouses vind je in steden als Islamabad, Lahore en Karachi. Ook in toeristische gebieden als Gilgit is er volop keuze om te overnachten. In de steden is een groeiend aanbod van appartementen die worden aangeboden via platforms als Airbnb, maar pas op voor griezelige mannen die hun huis enkel aan alleenreizende vrouwen aanbieden.

Op het platteland van Pakistan is het aanbod veel beperkter, maar wel karakteristieker. In bergachtige gebieden die populair zijn voor het maken van trektochten, kun je vaak bij gastgezinnen overnachten (de zogeheten homestay). In het noorden van Pakistan zijn ook enkele berghutten (of rest houses) en kampeerplaatsen die zich richten op trekkers.

Zoek je charmante accommodatie voor je verblijf in Pakistan?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Pakistan

Het is raadzaam te reserveren als je wilt overnachten in de betere hotels en guesthouses. Het hoogseizoen is een beetje afhankelijk van het gebied dat je wilt bezoeken, maar de maanden mei tot en met oktober worden algemeen beschouwd als de beste tijd om naar Pakistan te reizen. Er ligt dan weinig tot geen sneeuw in het land, waardoor de groene valleien in het noorden er op zijn mooist uitzien.

Hotels in Pakistan

Er zijn allerlei soorten hotels in Pakistan, met een uiteenlopende mate van comfort. In steden als Islamabad en Lahore kun je overnachten in luxe paleisachtige hotels met een breed scala aan voorzieningen, zoals een zwembad, fitnesscentrum en weelderige tuinen waar je weg van alle hectiek kunt relaxen met een drankje. Een toonaangevend hotel in de hoofdstad is het prachtige Islamabad Serena Hotel, gebouwd in islamitische Moorse stijl en verscholen op een groen landgoed met buitenterrassen en paviljoens. Vanaf het zwembad op het dak heb je uitzicht op de bergen in de verte.

Serena Hotel in Islamabad

De meeste keuze heb je echter uit middenklasse en budgethotels. In de goedkoopste hotels heb je waarschijnlijk te maken met een hurktoilet, waarbij je op je knieën moet zitten boven een gat in de grond. De douche bestaat uit een simpele emmer. Sommige van deze hotels hebben ook slaapzalen waar je goedkoper kunt overnachten. Er zijn weinig backpackers in Pakistan, dus dan heb je de slaapzaal waarschijnlijk voor jezelf. Let erop dat niet alle goedkope hotels buitenlandse toeristen verwelkomen. Ook kunnen budgetopties niet veilig zijn voor vrouwelijke soloreizigers, dus check de reviews op internet.

Overnachten is niet duur in Pakistan. Een tweepersoonskamer in een goedkoop hotel heb je al voor zo’n € 20 per nacht, terwijl je jezelf kunt verwennen in een 5-sterrenhotel voor ongeveer € 100 per nacht. Afdingen is gebruikelijk voor de goedkoopste hotels, als je geen reservering hebt. Je haalt de prijs dan al snel zo’n 15 tot 25 procent naar beneden. Hotels kunnen een belasting van maximaal 17,5 procent aan de rekening toevoegen.

Pakistan heeft verschillende nationale hotelketens, voornamelijk voor 4- en 5-sterrenhotels. De bekendste zijn Pearl-Continental Hotels & Resorts (www.pchotels.com), Hotel One (www.hotelone.com.pk) en Avari Hotels (www.avari.com). In dit soort hotels verblijven vaak zakenreizigers en bruiloftsgasten.

De internationale hotelketen Serena Hotels (www.serenahotels.com), die vooral actief is met safari lodges in Afrika, heeft ook acht luxe hotels in Pakistan. De Pakistan Tourism Development Corporation (www.tourism.gov.pk) beheert 35 motels in het hele land. Een deel van de hotels in Pakistan is aangesloten bij de Pakistan Hotels Assocation (www.pha.org.pk).

Guesthouses en hostels in Pakistan

Als backpacker kom je misschien sneller terecht in een van de guesthouses in Pakistan – al is het voor comfort en veiligheid best fijn om af en toe in een beter hotel te overnachten. Overigens is er niet zoveel verschil tussen guesthouses en de goedkopere hotels in Pakistan. Guesthouses zijn in het algemeen kleiner dan hotels, met maar een paar kamers en eventueel slaapzalen. Een tweepersoonskamer heb je voor zo’n € 10 tot € 20 per nacht.

Sommige guesthouses zijn erg eenvoudig en niet schoon, dus het is raadzaam de kamer te bekijken voordat je gaat inchecken. Net als bij goedkope hotels accepteren niet alle guesthouses buitenlandse reizigers en zijn de sanitaire voorzieningen nogal simpel. Er zitten ook sfeervolle plekken tussen, met gemoedelijke binnenplaatsen waar je kunt ontbijten en andere reizigers kunt ontmoeten. In veel guesthouses kun je ‘s avonds een maaltijd krijgen.

Hostels overlappen deels met de guesthouses en goedkopere hotels in Pakistan. Je kunt er zowel in een eigen kamer als in een slaapzaal slapen. Een bed in een slaapzaal heb je voor € 5 tot € 10 per nacht. In Lahore is het Lahore Backpackers Hostel een geliefde plek onder rugzakreizigers, met goede reviews. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de stad.

Een deel van de hostels is aangesloten bij de Pakistan Youth Hostel Association (www.pyhahostels.com), met 14 locaties in Pakistan. Je krijgt korting als je lid wordt van de internationale organisatie Hostelling International. De slaapzalen zijn gescheiden, dus mannen en vrouwen slapen apart.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, guesthouses en overnachten in Pakistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Asif Shimshalee/Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam