Bezienswaardigheden in Pakistan

Niet veel reizigers brengen een bezoek aan Pakistan, dat vooral bekendstaat als een onveilige schuilplaats voor bloeddorstige moslimterroristen. Dat is jammer, want het land heeft vele mooie bezienswaardigheden. Je kunt er terecht voor prachtige heiligdommen en adembenemende natuurwonderen.

Pakistan heeft schitterende moskeeën, forten en mausolea, die behoorlijk fotogeniek zijn door de sierlijke Mogol-architectuur. Veel bezienswaardigheden bevinden zich in Lahore en Islamabad, de culturele en echte hoofdstad van Pakistan die als relatief veilig bekendstaan. Ook het noorden van het land, met zijn majestueuze hoge bergen, weelderige valleien en traditionele dorpjes, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen.

Met zoveel bezienswaardigheden is het eigenaardig dat er amper Nederlandse reisorganisaties zijn die een rondreis aanbieden in Pakistan, maar veiligheid blijft natuurlijk wel een issue. Wil je op vakantie naar dit land met zijn complexe en fascinerende geschiedenis? Hier vind je tips over de beste bezienswaardigheden van Pakistan.

Badshahi-moskee, Lahore

Pakistan heeft vele prachtige moskeeën, maar de Badshahi-moskee in Lahore hoort toch wel bovenaan het lijstje te staan van bezienswaardigheden. Het is een verbluffend mooie moskee die in 1673 werd gebouwd en meer dan 300 jaar de grootste was ter wereld, tot de bouw van de Faisal-moskee in Islamabad in 1987.  De enorme binnenplaats, die zich uitstrekt over een oppervlakte van 26.000 vierkante meter, blijft de grootste ter wereld en biedt plaats aan 95.000 gelovigen. De Taj Mahal in India zou bijvoorbeeld makkelijk op deze binnenplaats passen.

De Badshahi-moskee – ook wel Keizersmoskee genoemd – is gebouwd in opdracht van Mogolkeizer Aurangzeb als symbool van het machtige Mogol-rijk. De moskee is gebouwd in typische Mogol-architectuur, met op elke hoek een minaret en drie grote bolvormige witte marmeren koepels. De rode zandstenen muren zijn versierd met lijnen en patronen in wit marmer. Het vakmanschap zit ook in de bogen, het stucwerk en de gedetailleerde fresco’s.

In kamers boven de toegangspoort worden haren van de de profeet Mohammed en andere relikwieën bewaard. De moskee is een populaire bezienswaardigheid onder Britse royals. In 1991 kwam (wijlen) prinses Diana langs, en in 2019 brachten prins William en Kate Middleton een bezoek. Niet-moslims mogen de moskee bezoeken buiten de gebedstijden (gepaste kleding verplicht). Adres: Walled City of Lahore, Lahore, Lahore District, Punjab, Pakistan.

Fort van Lahore

In het Fort van Lahore maak je een reis door de geschiedenis van Pakistan. Het is een enorm complex aan in het noorden van de ommuurde stad met 21 monumenten, waaronder paleizen, paviljoens, moskeeën, wachttorens, mausolea, baden en musea. In de 11e eeuw stond op deze plek al een lemen burcht, maar in de 17e eeuw is het fort vernieuwd en herbouwd.

Het Fort van Lahore – dat ook wel Shahi Qila wordt genoemd – is in handen geweest van keizers van het Mogolrijk, de Sikhs en de Britse kolonialisten. Dat zie je terug in de mix van Mogol, Indo-islamitische en koloniale bouwstijlen. Het hoogtepunt is de Sheesh Mahal, ofwel het ‘Paleis van de Spiegels’. Opmerkelijk zijn de enorme trappen bij de toegang tot de koninklijke vertrekken, die sterk genoeg moesten zijn om olifanten te dragen. Het Fort van Lahore staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een van de populairste bezienswaardigheden van Pakistan. Website: www.walledcitylahore.gop.pk

Faisal-moskee, Islamabad

De hoofdstad Islamabad is modern, netjes, schoon en groen, een relatief rustige oase vergeleken met de andere steden van Pakistan. De grootste blikvanger is de Faisal-moskee aan de voet van Margalla Hills, die pas gebouwd is in 1987. Ook deze moskee is zo anders wat je misschien gewend bent. Het gebedshuis heeft geen ronde koepels, maar ziet er eerder als een lanceerplatform voor ruimteraketten (wat de Amerikaanse CIA enige tijd ook daadwerkelijk dacht).

Menige Pakistaan trok dan ook zijn wenkbrauwen omhoog toen de de Turkse architect Vedat Dalokay zijn intrigerende ontwerp presenteerde. Voor de moskee haalde hij zijn inspiratie uit de vorm van een bedoeïenentent, die omringd is door vier 79 meter hoge minaretten. Saoedi-Arabië heeft de bouw van de Faisal-moskee ($ 120 miljoen) gefinancierd. Het is de vierde grootste moskee ter wereld, met ruimte voor 300.000 gelovigen. Adres: Shah Faisal Ave, E-8, Islamabad, Islamabad Capital Territory 44000, Pakistan.

Pakistan Monument, Islamabad

Het Pakistan Monument in Islamabad symboliseert de eenheid van het Pakistaanse volk en is opgedragen aan iedereen die zich heeft ‘opgeofferd’ voor het land. Het opvallende bouwwerk heeft de vorm van een bloeiende bloem, waarbij de bloembladen  de vier provincies en drie gebieden van Pakistan vertegenwoordigen.

Het nationale monument is geopend in 2007 en staat ook voor de ontwikkeling en vooruitgang van het land. Bij het monument is een museum over de geschiedenis van Pakistan en de prestaties die het land heeft geleverd. Probeer het monument ‘s avonds te bezoeken, dan is het mooi verlicht. Adres: Shakarparian Hills، Islamabad, Islamabad Capital Territory, Pakistan.

Tombe van Mazar-e-Quaid, Karachi

In Karachi kun je je respect tonen bij de Tombe van Mazar-e-Quaid, het mausoleum van de oprichter van Pakistan. Mohammed Ali Jinnah (1876-1948) geldt als de ‘Vader van de Natie’ en leidde Pakistan naar de onafhankelijkheid van het Britse Rijk. ‘Mazar-e-Quaid‘ betekent letterlijk ‘grote leider’.

Helaas stierf Jinnah binnen een jaar na de oprichting van het nieuwe land Pakistan, maar zijn inspanningen worden herinnerd in dit eenvoudige en ontroerende monument. Het Jinnah Mausoleum, zoals het ook wordt genoemd, is helemaal gemaakt van marmer en heeft een opvallende witte koepel. In het mausoleum liggen ook Jinnah’s zus en de eerste premier van Pakistan. Elke 4 uur is er een wisseling van de wacht bij het monument. Het mausoleum is geopend in 1970 en een van de populairste bezienswaardigheden in Karachi, de grootste stad in Pakistan. Adres: M.A Jinnah Rd, Central Jacob Lines Ghm، Karachi, Karachi City, Sindh, Pakistan.

Karakoram Highway

Voor veel avontuurlijke reizigers staat de Karakoram Highway in het uiterste noorden van Pakistan op de bucketlist. Liefkozend bekend als de ‘KKH’ is dit de hoogste autoweg ter wereld, waarvan het grootste deel boven de 3500 meter ligt. Het hoogste punt is de Khunjerabpas, op een hoogte van 4693 meter. De 1200 kilometer lange weg loopt van de Pakistaanse stad Abottabad (waar Osama bin Laden is vermoord) naar Kashgar in China.

De Karakoram Highway is geopend in 1978 en er is zo’n 20 jaar aan gewerkt, door Pakistaanse en Chinese arbeiders. De weg loopt door adembenemende landschappen met groene valleien, kolkende rivieren en uitzicht op bergen van meer dan 8000 meter hoog. Na elke bocht en overwonnen pas wacht je een nieuw avontuur. Bij de grens kun je pinnen bij ‘s werelds hoogste geldautomaat (bij ‘s werelds hoogste grenspost). Voor het rijden van de hele weg van Pakistan naar China moet je ongeveer twee weken uittrekken, als je onderweg ook wat wilt zien.

Shalimar Gardens, Lahore

Een vredige en dromerige plek in Lahore zijn de Shalimar Gardens, paradijselijke tuinen die in 1641-1642 werden aangelegd door Mogol-keizer Sjah Jahan.  Ze zijn aangelegd op drie terrassen met paviljoens, watervallen, grote siervijvers en liefst 410 fonteinen. Qua flora zie je hier cipressen, bloeiende fruitbomen, populieren en talrijke bloemen. Tijdens het Sikh-tijdperk werden veel marmeren paviljoens gesloopt voor de bouw van de Gouden Tempel in Amritsar, maar die paviljoens zijn later weer gerestaureerd. De Shalimar Gardens staan ook op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege de ‘ongeëvenaarde elegantie’.

Derawar Fort

In de Cholistan-woestijn ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de stad Bahalwalpur staat het Derawar Fort, een massieve stenen vesting die al van mijlenver is te zien. Het woestijnfort werd waarschijnlijk in de 9e eeuw gebouwd door de lokale heerser Rai Jajja Bhatti. In de middeleeuwen was het een belangrijke tussenstop voor moslimpelgrims die van India naar Mekka reisden en lag het op de handelsroute tussen Centraal-Azië en het Indiase subcontinent.

Het fort heeft een omtrek van zo’n anderhalve kilometer en muren tot 30 meter hoog. Veertig bastions rijzen op uit de woestijn. Inmiddels is een groot deel vervallen tot een ruïne en klinken er geluiden dat de Pakistaanse autoriteiten meer moeten doen aan onderhoud en herstel. Door de afgelegen locatie kun je het fort alleen met een tour bezoeken.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Pakistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Depositphotos.com; Pixabay; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam