Overnachten en hotels in Sri Lanka

Overnachten in Sri LankaOm te overnachten in Sri Lanka heb je een ruime keuze aan accommodatie in alle prijsklassen, variërend van eenvoudige strandhuisjes en bungalows tot elegante koloniale hotels en luxueuze 5-sterren resorts. Vooral na het einde van de burgeroorlog in 2009 is het aanbod van accommodatie flink toegenomen, inspelend op de groei van het aantal toeristen. Als je het kunt veroorloven, kan een verblijf in een van de luxe hotels of villa’s een waar genoegen zijn tijdens je vakantie in Sri Lanka.

De hotels zijn ingedeeld volgens de internationale classificatie, van 1 tot 5 sterren. Hotels met 3 sterren hebben schone en comfortabele kamers, maar de hotels met 1 of 2 sterren zijn eenvoudig en hebben slechts de basisvoorzieningen. De luxe 5-sterrenhotels bevinden zich vooral rond Negombo en aan de zuidkust bij Galle. Enkele van de mooiste hotels bevinden zich in oude koloniale gebouwen waar je de decadente levensstijl en sfeer van weleer voelt.

Een van de beroemde hotels is het Heritance Kandalama, dat ontworpen is door de gerenommeerde Brits-Sri Lankaanse architect Geoffrey Bawa (1919-2003). Het hotel ligt in Dambulla in het midden van Sri Lanka en is op een helling uit een rots gebouwd. Vanuit het hotel en de drie zwembaden heb je uitzicht op het Kandalama meer en de prachtige omgeving. In de stad Nuwara Eliya heb je het legendarische Grand Hotel (zie foto), dat gebouwd is in de stijl van de Engelse renaissance. Het werd in 1828 gebouwd als vakantieverblijf voor de Britse gouverneur van Ceylon (zoals Sri Lanka toen heette). Sinds 1892 is het een hotel, waar vele vorsten, prinsen, presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders de nacht hebben doorgebracht. Het Grand Hotel Nuwara Eliya heeft acht cafés, bars en restaurants en 154 kamers, waaronder drie presidentiële suites. Website: grandhotel.tangerinehotels.com

In de kustgebieden vind je veel resort hotels, maar dat zijn vaak smakeloze complexen voor Europese vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt (en met een polsbandje elke avond langs het buffet moeten lopen voor hun avondmaaltijd). Ook de overheid van Sri Lanka biedt accommodatie aan. De parkautoriteit, Department of Wildlife Conservation, verhuurt in de nationale parken gemeubileerde en comfortabel ingerichte bungalows. De Sri Lanka Tourism Development Authority beheert enkele betaalbare resorts, in populaire plaatsen verspreid over het land. Website: www.nationalholidayresorts.lk

Guesthouses in Sri Lanka

Guesthouse in Sri LankaReizigers met een beperkt budget zullen veelal overnachten in guesthouses, die vaak worden gerund door een familie die daar zelf ook woont. Je vindt guesthouses vaak op idyllische locaties in dorpen en de natuur, langs rivieren en aan het strand. De betere guesthouses hebben een aangename huiselijke sfeer met vriendelijke en gastvrije eigenaren. Ook hebben ze meestal een restaurant met uitstekend eten met spannende lokale menu’s en verse ingrediënten. Ook als je geen gast bent, kun je hier eten.

Een kamer in een guesthouse kost gemiddeld tussen de € 20 en € 30 per overnachting, hoewel je vooral langs de kust vaak ook een goedkopere slaapplek kunt vinden. In sommige guesthouses aan de kust kun je al terecht voor € 5 per nacht. Wees niet verbaasd als je voor extra voorzieningen moet bijbetalen. Zaken als warm water, wc papier, handdoeken en ontbijt zijn niet altijd bij de prijs inbegrepen.

Net als in veel andere landen in Azië wordt je na aankomst op een busstation of een treinstation door een legioen sjacheraars (touts) verwelkomd die je naar het ‘beste en goedkoopste’ guesthouse willen brengen. Je kunt het beste van tevoren bellen of er een kamer beschikbaar is. Iemand van het guesthouse haalt je dan op van het busstation of het treinstation. Als je gaat overnachten in een guesthouse of een goedkoop hotel loont het altijd de moeite om te gaan afdingen. Wees daarvoor niet bevreesd, onderhandelen is onderdeel van de cultuur in Sri Lanka.

Als er al een prijslijst hangt, moet je je hier niet teveel op vastpinnen. De prijs van een hotelkamer varieert, afhankelijk van het seizoen, de vraag en hoe rijk je lijkt. In het hoogseizoen (november tot en met april) is het verstandig van tevoren een guesthouse te reserveren, omdat veel plekken dan vol zitten. Sri Lanka is niet zo ‘onontdekt’ meer als je zou verwachten.

Reizigers die het leuk vinden om locals te ontmoeten en te zien hoe ze leven, kunnen ook overnachten bij Sri Lankanen thuis. Je kunt logeren bij particulieren in steden, op theeplantages en op rubberplantages. De homestays zijn kleiner dan guesthouses en hebben maar enkele kamers. Ontbijt is meestal inbegrepen en tegen extra betaling kun je ook met de familie aan tafel schuiven voor het avondeten. De lokale toeristenkantoren hebben een lijst van particuliere verblijven en ook de nationale toeristenorganisatie van Sri Lanka heeft homestays op de website staan: www.srilanka.travel

Kamperen in Sri Lanka

Sri Lanka is niet echt een land waar je kunt kamperen. Er zijn geen campings, met uitzondering van een paar nationale parken waar je je tent kunt neerzetten. Wildkamperen is officieel niet verboden (er is althans geen wet voor), maar je tent neerzetten op het platteland of op het strand leidt waarschijnlijk tot problemen de landeigenaren, de dorpelingen of de plaatselijke autoriteiten. Daarnaast is het op de meeste plekken niet veilig en krijg je ongewenst bezoek van pottenkijkers, vreemdelingen en kruipend, griezelig (on)gedierte.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Sri Lanka, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wikimedia Commons; Flickr.com/anjakb.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam