Overnachten en hotels in Tadzjikistan

Er komen niet veel toeristen naar Tadzjikistan, dus er zijn relatief weinig plekken te vinden om te overnachten. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Dushanbe en in Choedzjand (het voormalige Leninabad) in het noorden van het land. De hotels in deze steden zijn in het algemeen modern en schoon en ontworpen in Europese stijl, met vriendelijk personeel. In Dushanbe zijn enkele luxe en dure 4- en 5-sterren hotels van internationale hotelketens, waaronder Hyatt, Sheraton, Serena en Taj Palace.

Sommige hotels zijn niet gewend om buitenlanders onderdak te verschaffen, waardoor je flink moet aandringen om een kamer te krijgen. In Tadzjikistan kun je ook overnachten in eenvoudige hotels in Sovjet-stijl en in guesthouses en pensions. De kwaliteit komt niet altijd overeen met de prijs die voor een hotelkamer wordt gevraagd, maar je kunt afdingen. De beschikbaarheid van heet water is soms een probleem bij hotels, waar ze zelf niet zoveel aan kunnen doen. Het waterbedrijf heeft het dan afgesloten.

Via websites als Airbnb en HomeAway zijn appartementen te huur in Tadzjikistan, die vaak in handen zijn van grootbezitters van onroerend goed. De kans dat je de eigenaar of bewoner te zien krijgt, is klein. In de winter kun je in appartementen te maken krijgen met stroomuitval, al is de kans klein als je in het centrum van Dushanbe verblijft.

In Dushanbe zijn de laatste jaren enkele hostels bijgekomen. Daaronder bevinden zich het Yeti Hostel (www.yetihostel.com), het eerste hostel in de hoofdstad, en het Green House Hostel (www.greenhousedushanbe.com). Ook in de steden Choedzjand en Choroegh zijn hostels.

Homestays en kamperen in Tadzjikistan

Buiten de steden zijn amper hotels en guesthouses te vinden en ben je vooral aangewezen op homestays bij particulieren thuis. Zo zijn er verschillende homestays in de Pamir-regio waar je kunt overnachten voor zo’n $ 10 per nacht. De voorzieningen zijn zeer beperkt – zo heb je bijvoorbeeld geen stromend water en moet je buiten naar de wc. Je krijgt wel een warm welkom, een schone kamer en lokaal bereide maaltijden (pas wel op voor het eten, veel reizigers krijgen last van diarree). Volgens de lokale regels van gastvrijheid zijn families verplicht om aan alles te voldoen wat een gast wenst.

Kamperen is misschien wel de beste manier om van het prachtige landschap van Tadzjikistan te genieten. Zorg er wel voor dat je genoeg water en voedsel meeneemt voor de desolate streken van het land en neem een uitrusting mee die je warm houdt in de hogere gebieden. Bij het Green House Hostel in Dushanbe (zie boven) kun je terecht voor gasflessen.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Tadzjikistan

Tadzjikistan heeft enkele beroemde en bijzondere hotels waar je kunt overnachten. Hier vind je meer tips over de beste accommodatie in het land.

Tajikistan Hotel, Dushanbe

Het Tajikistan Hotel in de hoofdstad Dushanbe is misschien niet een van de beste hotels, maar wel een van de bekendste. Het in Sovjet-stijl gebouwde 3-sterrenhotel is geopend in 1975 en was jarenlang een van de grootste en meest luxueuze hotels van Tadzjikistan. Met zijn conferentiezalen was het vooral in trek bij zakelijke reizigers en diplomaten. In 2002 is het hotel gerenoveerd. Het Tajikistan Hotel is een flinke kolos van zeven etages met 140 kamers waar je door grote ramen een mooi uitzicht hebt op de stad. Het hotel heeft restaurants, een nachtclub, bar, schoonheidssalon, fitnesscentrum, een overdekt zwembad en zelfs een tandartspraktijk. Je vindt het Tajikistan Hotel in het centrum van Dushanbe, dichtbij het presidentieel paleis. Adres: Shohtemur Street 22, Dushanbe, Tadzjikistan. Website: www.hoteltojikiston.tj

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Tadzjikistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wikimedia Commons; Flickr.com/sunriseOdyssey.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam