Tips voor een vakantie in Tadzjikistan

Tadzjikistan: een introductie

Een vakantie in Tadzjikistan beleef je in het armste land van de voormalige Sovjet-staten, een plek van ruige bergketens, diepe ravijnen en woestijnen op grote hoogte. Het is vooral een land dat bergbeklimmers, wandelaars, skiërs, mountainbikers en andere avonturiers veel te bieden heeft. Ruim 90 procent van Tadzjikistan bestaat uit bergen en meer dan de helft van het land ligt op een hoogte van 3000 meter. Er zijn zelfs 900 rivieren die langer zijn dan 10 kilometer.

Het is een bestemming die reizigers al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt, want ooit lag Tadzjikistan op het traject van de oude Zijderoute. Het pad waar de karavanen van oost naar west trokken is nu de Pamir Highway (de M41), de één-na-hoogste weg ter wereld. Het Pamir-gebergte is een unieke plek die de harten heeft veroverd van vele avonturiers, met bergtoppen van meer dan 7000 meter hoog, winderige en koude hoogvlaktes en de prachtige Wahkan vallei tegen de grens met Afghanistan. Halverwege de M41 ligt de hoofdstad Dushanbe, een aangename plek met vergulde paleizen, lommerrijke parken, neoklassieke gevels en het grootste theehuis ter wereld.

Wil je een georganiseerde vakantie boeken naar Tadzjikistan?
► Bekijk hier de reisorganisaties die reizen aanbieden naar Tadzjikistan

Een onbeschroomde houding helpt als je vakantie viert in Tadzjikistan, want er is nog weinig toeristische infrastructuur. Het land zelf heeft sinds de onafhankelijkheid in 1991 ook wat onstuimige jaren achter de rug, met een burgeroorlog tussen 1992 en 1997 en een dictator (Rachmonov) die YouTube verbood nadat er een filmpje was gepost waarin hij dronken zong op de bruiloft van zijn zoon. Het afgelegen Tadzjikistan is de minst bezochte bestemming in Centraal-Azië, maar de gastvrije en respectvolle Tadzjieken staan klaar om je in te wijden in een magische reis over een van de hoogste daken van de wereld.

TadzjikistanTadzjikistan in een notendop

– Oppervlakte: 143.100 vierkante kilometer (3,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 8.468.555 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 59 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Dushanbe;
– Talen: Tadzjieks (officieel), Russisch;
– Munteenheid: Somoni (TJS);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3000 (2016).

Informatie over visum Tadzjikistan

Reizen en vakantie in TadzjikistanStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Tadzjikistan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Tadzjikistan in België of bij aankomst op de internationale luchthaven van Dushanbe. Bij aankomst over land kun je bij de grens géén visum verkrijgen. Sinds 1 juni 2016 kun je ook online een e-visum aanvragen, zonder dat je een ambassade hoeft te bezoeken. Dat geldt zowel voor een toeristenvisum als een zakenvisum. Een e-visa is geldig voor 90 dagen en daarmee kun je maximaal 45 dagen in Tadzjikistan verblijven. Je kunt betalen met creditcard en ontvangt het visum per e-mail. De aanvraag doe je via de officiële website: www.evisa.tj

Bij de aanvraag van je visum bij de ambassade moet je een begeleidende brief schrijven met het doel en de reden van je reis, de data en de plekken waar je verblijft. Heb je geboekt bij een reisorganisatie, dan moet je een uitnodigingsbrief tonen. De aanvraag van een visum bij de ambassade duurt ongeveer 6 tot 7 werkdagen.

Beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan

Bergen, meren en valleien: dat zijn de beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan. Je kunt er prachtige trektochten maken, wandelen rond kristalheldere bergmeren en de één na hoogste weg ter wereld bedwingen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Tadzjikistan

Overnachten in Tadzjikistan

Er komen niet veel toeristen naar Tadzjikistan, dus er zijn relatief weinig plekken te vinden om te overnachten. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Dushanbe en in Choedzjand (het voormalige Leninabad) in het noorden van het land. Lees hier meer over overnachten in Tadzjikistan

Reizen naar Tadzjikistan

Je kunt per vliegtuig, auto, bus, trein en fiets naar Tadzjikistan reizen. Over land kun je Tadzjikistan bereiken vanuit de buurlanden Oezbekistan, Kirgizië en Afghanistan. Bij vliegen naar Tadzjikistan moet je altijd een keer overstappen. Lees hier alle tips over reizen naar Tadzjikistan

Reisorganisaties Tadzjikistan

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Tadzjikistan. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Tadzjikistan. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Tadzjikistan

Communicatie in Tadzjikistan

Internationaal toegangsnummer: +992.
Alarmnummer ambulance: 03.
Alarmnummer politie: 02.
Alarmnummer brandweer: 01.

Tijdsverschil met Tadzjikistan

In de winter is het in Tadzjikistan 4 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Tadzjikistan 3 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Tadzjikistan

De elektriciteit in Tadzjikistan is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In het algemeen worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland. Voor de zekerheid is toch raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Tadzjikistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/jakubcejpek.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam