Reizen naar Tadzjikistan

Je kunt per vliegtuig, auto, bus, trein en fiets naar Tadzjikistan reizen. Over land kun je Tadzjikistan bereiken vanuit de buurlanden Oezbekistan, Kirgizië en Afghanistan. Er rijdt helemaal een trein vanuit de Russische hoofdstad Moskou naar het land in Centraal-Azië. Internationale vluchten komen aan in de hoofdstad Dushanbe.

Vliegen naar Tadzjikistan

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Tadzjikistan vliegen, maar je kunt het land wel makkelijk bereiken met een overstap. Tadzjikistan heeft goede internationale verbindingen met Rusland en landen in Centraal-Azië en het Midden-Oosten.

Je kunt bijvoorbeeld vanaf Amsterdam Schiphol met Turkish Airlines naar Tadzjikistan vliegen, waarbij je een tussenstop maakt in de Turkse stad Istanbul. Je vliegt met dezelfde luchtvaartmaatschappij, dus je hoeft je bagage maar één keer in te checken. De reistijd is dan ongeveer 10 uur.

Een andere mogelijkheid is om via Dubai naar Tadzjikistan te vliegen. Luchtvaartmaatschappij Flydubai (www.flydubai.com) vliegt een paar keer per week van Dubai naar de hoofdstad Dushanbe, een vlucht van 3½ uur. Vanaf Amsterdam gaan dagelijks vluchten naar Dubai.

Vanuit Moskou gaan dagelijks vluchten naar Tadzjikistan, maar vooral vanaf de luchthavens Zhukovsky, Domodedovo en Vnukovo. Dat is niet zo handig, aangezien de meeste vluchten vanuit Amsterdam aankomen op de Moskouse luchthaven Sheremetyevo. De twee belangrijkste luchtvaartmaatschappijen van Tadzjikistan zijn Somon Air (www.somonair.com) en Tajik Air (www.tajikair.tj). Somin Air verzorgt vluchten van de Duitse stad Frankfurt naar Dushanbe.

Vliegtickets voor Tadzjikistan zijn het duurst in maart, april, september en oktober, wanneer het niet bloedheet of bitterkoud is. Hou er rekening mee dat vliegen naar Tadzjikistan duurder is dan naar andere landen in Centraal-Azië. Boek ruim op tijd om de prijs van een vliegticket zo laag mogelijk te houden. ► Vergelijk hier de prijzen van vliegtickets naar Tadzjikistan

Luchthaven van Dushanbe

De meeste internationale vluchten komen aan op Dushanbe International Airport (DYU), het vliegveld bij de hoofdstad van Tadzjkistan. Er zijn ook nog internationale vliegvelden in Khujand (Choedzjand) in het noorden van Tadzjikistan en in Kulyab in het zuiden. Hier kun je uitsluitend naartoe vliegen vanuit Rusland en andere landen in Centraal-Azië.

Dushanbe International Airport ligt een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Het heeft een redelijk nieuwe passagiersterminal, die door de Fransen is gebouwd in 2014. De luchthaven beschikt over geldwisselkantoren, een medische kliniek, een gebedsruimte en gratis wifi. Er is een taxfreeshop en een Sky Bar die 24 uur per dag open is. Op het vliegveld zijn geen hotels, maar het Hilton Dushanbe Hotel ligt op 2 kilometer afstand. Website van de luchthaven: www.airport.tj

Vervoer vanaf de luchthaven van Dushanbe

Op de luchthaven zijn enkele kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren. Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar het centrum van Dushanbe. Een taxirit naar het centrum duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Je kunt ook een bus of minibus nemen naar het stadscentrum van Dushanbe (ongeveer 20 minuten). Het treinstation ligt 2½ kilometer van de luchthaven, een taxiritje van 6 minuten of een halfuur wandelen.

Reizen met de trein naar Tadzjikistan

Het is meer iets voor treinfanaten: als je alle tijd hebt, kun je met een (langzame) trein naar Tadzjikistan reizen. De Russische spoorwegmaatschappij heeft een rechtstreekse trein rijden van Moskou naar de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. Het is een treinreis van ruim 4 dagen. De trein vertrekt vanaf Moskva Kazanskaja (Kazanski), het grootste station van Moskou. Je doorkruist hierbij Kazachstan en Oezbekistan. Let er op dat je voor alle vier landen een visum moet aanvragen. Voor boekingen en de dienstregeling: www.rzd.ru

Vanuit Oezbekistan gaat er een rechtstreekse trein vanuit Qarshi, gelegen in het zuiden van het land niet ver van Samarkand. Deze trein doet er maar liefst 20 uur over.

Reizen over land naar Tadzjikistan

Tadzjikistan heeft grensovergangen met Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Internationale busverbindingen zijn schaars, maar je kunt wel op eigen gelegenheid de grens proberen over te steken. Hou er rekening mee dat de grensposten grillig zijn. De openingstijden kunnen variëren, sommige grensovergangen zijn niet (meer) toegankelijk voor buitenlandse toeristen en ze kunnen gesloten zijn door oorlogen, conflicten of natuurrampen.

Informeer ter plekke – in het land waar je bent – of je als buitenlander een grenspost mag passeren. En zorg dat je van tevoren een visum op zak hebt voor Tadzjikistan.

Reizen van Oezbekistan naar Tadzjkistan

Voor reizen van Oezbekistan naar Tadzjikistan zijn dit de meest gangbare grensovergangen:

Oybek: tussen de Oezbeekse hoofdstad Tashkent en Khujand (Choedzjand) in het noorden van Tadzjikistan. Deze grenspost is meestal geopend voor buitenlanders. Er rijdt een bus van Tashkent naar Khujand (maar niet elke dag), met een reistijd van 4½ uur. Voor informatie over de dienstregeling: www.tashtrans.uz

Tursunzoda: tussen de Oezbeekse stad Samarkand en Dushanbe in Tadzjikistan. Deze grenspost is volgens de laatste informatie 24 uur per dag geopend en meestal toegankelijk voor buitenlanders. Je kunt naar de grens reizen met een minibus of gedeelde taxi. Vanaf de grensovergang is het 1 tot 1½ uur rijden naar Dushanbe.

Reizen van Kirgizië naar Tadzjikistan

Voor reizen van Kirgizië naar Tadzjikistan zijn dit de meest gangbare grensovergangen:

Kyzl-Art: dit is de grenspost op de Pamir Highway tussen Sary-Tash in Kirgizië en Karakul in Tadzjikistan, gelegen op een duizelingwekkende hoogte van 4280 meter. Het is daarmee een van de hoogste grensovergangen ter wereld. Er rijden geen bussen of minibussen, je moet een gedeelde taxi nemen of je eigen vervoer regelen. Tussen de grensposten is een niemandsland van 20 kilometer, dus regel vooraf vervoer om te voorkomen dat je hier strandt.

Check de weersomstandigheden en neem voldoende water en voedsel mee, want er zijn geen winkels tussen Sary-Tash en Karakul. De afstand tussen beide steden is zo’n 100 kilometer. Je moet vervolgens nog dagenlang reizen over de Pamir Highway door een van de meest afgelegen en ruige gebieden ter wereld, voordat je aankomt in de hoofdstad Dushanbe.

Naast een visum voor Tadzjikistan dien je voor een trip over de Pamir Highway te beschikken over een vergunning. Je kunt de trip van Kirgizië naar Tadzjikistan ook boeken bij een tour operator, die alles voor je regelt. ► Boek een 7-daagse Pamir Highway tour van Osh in Kirgizië naar Dushanbe in Tadzjikistan

Voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Tadzjikistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Leonid_Andronov; Dushanbe International Airport.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam