Beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan

Bergen, meren en valleien: dat zijn de voornaamste bezienswaardigheden in Tadzjikistan. Als je niet van verbluffende landschappen houdt, heb je hier niets te zoeken, want het kleinste land in Centraal-Azië is een eldorado voor natuurliefhebbers en avontuurlijke reizigers. Tadzjikistan staat bekend om zijn vele bergen, voor het grootste deel meer dan 3000 meter hoog, waar je prachtige trektochten kunt maken. Je kunt er op adem komen aan de oevers van kristalheldere bergmeren met uitzicht op besneeuwde bergtoppen.

In de hoofdstad Dushanbe vind je bezienswaardigheden die de grootheidswaanzin van vroegere machthebbers symboliseren, maar ook aangename oosterse markten. Veel reizigers willen de Pamir Highway – de één na hoogste weg ter wereld – van hun bucketlist schrappen tijdens een rondreis in Tadzjikistan. Vergeet ook niet de overblijfselen uit lang vervlogen tijden, want ooit was Tadzjikistan een belangrijke pleisterplek op de Zijderoute. Wil je een rondreis maken door dit opwindende land? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan!

Iskanderkul

Wil je wat vermakelijke legendes horen over Alexander de Grote? Breng dan een bezoek aan Iskanderkul, een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je rondreis in Tadzjikistan. Dit is een prachtig driehoekig gletsjermeer op een hoogte van 2195 meter in het Fann-gebergte, in het noordwesten van het land.

Volgens een van de verhalen stopte de grote Griekse veroveraar aan de oevers van het meer tijdens zijn strooptochten in Azië. Zijn favoriete paard Bucephalus zou in het meer gesprongen zijn vanaf een hoge klif. De locals zeggen dat je bij volle maan nog steeds een sneeuwwit paard uit het water ziet komen dat langs het meer gaat grazen. Het meer is dan ook naar de beroemde veldheer vernoemd: Iskander staat voor ‘Alexander’ en kul betekent ‘meer’.

De aanwezigheid van Alexander de Grote is nooit bewezen, maar niettemin is het een geweldige plek om te wandelen. Het contrast tussen het kristalheldere turquoise water en de omringende rode bergen zorgt voor een betoverende sfeer. Aan de noordkant van het meer ligt het oude resort Turbaza waar je een boot kunt huren. Iskanderkul is goed te bereiken vanuit de hoofdstad Dushanbe, op een afstand van 134 kilometer. ► Boek hier een dagtrip naar Iskanderkul vanuit Dushanbe

Pamir Highway

Avonturiers en wereldfietsers wagen zich op de Pamir Highway, de één-na-hoogste weg ter wereld van de hoofdstad Dushanbe naar Kirgizië. Het grootste deel loopt door het Pamir-gebergte in Tadzjikistan, over het oude traject van de Zijderoute waar ooit karavanen van oost naar west trokken. De weg staat officieel bekend als de M41 en het hoogste punt is de Ak-Baital Pass, die 4655 meter boven zeeniveau ligt. Een groot stuk loopt vlak langs de grens van Afghanistan.

Sommigen noemen de Pamir Highway ook wel een ‘snelweg’, maar dat is een beetje overdreven. Grote delen zijn onverhard, wat het ook een van de gevaarlijkste wegen ter wereld maakt. Aardverschuivingen en vallende rotsen zijn een terugkerend fenomeen. Je doorkruist echter een adembenemend en onherbergzaam landschap van ruige kliffen, besneeuwde bergkammen, valleien en winderige en koude hoogvlaktes. Hoewel de Pamir Highway moeilijk begaanbaar is, zal een rit over deze eenzame weg onvergetelijk zijn. ► Boek hier een 6-daagse groepsreis langs de Pamir Highway

Dushanbe

Dushanbe is een logisch beginpunt voor een rondreis in Tadzjikistan. De hoofdstad van het land heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Het is een aangename plek met vergulde paleizen, lommerrijke parken, neoklassieke gevels en het grootste theehuis ter wereld. Ook na een spannende reis over de Pamir Highway is het een fijne stad om even tot rust te komen.

In het centrum van Dushanbe is veel moderne en Sovjet-architectuur te bewonderen, evenals talloze musea, standbeelden en historische plekken die de sterke Perzische invloeden uit het verleden laten zien. Breng een bezoek aan het Rudaki Park, waar je je kunt vergapen aan een gigantische vlaggenmast van 165 meter. Tot 2014 was het zelfs de grootste vlaggenmast ter wereld, totdat de Saoedische stad Jeddah er met het record vandoor ging. De mast bevindt zich tegenover het Paleis der Naties, de officiële residentie van de president van Tadzjikistan. Het staat ook wel bekend als ‘Het Witte Huis’.

Naast de vlaggenmast vind je het Nationaal Museum van Tadzjikistan (www.newnmt.tj), met tentoonstellingen over de geschiedenis, cultuur en natuur van het land. Het is ook leuk om te winkelen in de oosterse bazaars van Dushanbe. Een van de grootste (en modernste) is de Mehrgon Bazaar, met veel groente en fruit, die verrassend stijlvol is ingericht. ► Boek hier een dagtrip met gids langs de hoogtepunten van Dushanbe

Karakul-meer

In het noordoosten van Tadzjikistan aan het begin van de Pamir Highway vind je het Karakul-meer. Het meer ligt op een hoogte van 3960 meter aan de voet van het Pamir-gebergte en is zo’n 5 miljoen jaar geleden ontstaan door de inslag van een meteoriet. De felblauwe kleur van het meer is fascinerend, net als de spiegeling van het schilderachtige landschap en de met sneeuw bedekte toppen in het water. In de verte zie je bergen van meer dan 7000 meter hoog, waaronder de Leninpiek van 7134 meter. Deze berg op de grens van Kirgizië is populair bij bergbeklimmers.

In het ruige landschap rond het meer leven lokale herders, die hun schapen, paarden en kamelen laten grazen op de nabijgelegen weilanden. Je kunt hun nomadische levensstijl proeven door een overnachting in een yurt aan de oevers van het meer. Dat geeft je de gelegenheid wandelingen te maken en te genieten van de heldere luchten en de frisse wind. Het Karakul-meer ligt in het Tajik National Park, dat sinds 2013 is opgenomen als Werelderfgoed van Unesco.

Tigrovaya Balka Natuurreservaat

Wil je op safari in Tadzjikistan? Reis daarvoor naar het Tigrovaya Balka Natuurreservaat in het uiterste zuiden, vlakbij de grens met Afghanistan. Het is een woestijnachtig landschap met savanne, steppen en graslanden waar de Vakhsh-rivier en de Panj-rivier samenkomen. In het gebied leven wilde dieren als jakhalzen, wilde zwijnen, wilde katten, grijze wolven, gazelles en gestreepte hyena’s.

Ooit leefden hier ook Kaspische tijgers, maar die zijn al uitgestorven in 1953. Vanwege de grote omvang en de ecologische biodiversiteit wordt Tigrovaya Balka gezien als het belangrijkste natuurreservaat in Centraal-Azië. De hoofdentree ligt 7 kilometer ten zuiden van het dorp Jilikul, zo’n 170 kilometer rijden vanaf Dushanbe. Voor een bezoek is een vergunning nodig, maar als je een tour boekt zit dat inbegrepen in het pakket. ► Boek hier een 12-daagse tour naar de natuur en dieren in het zuiden van Tadzjikistan

Fann-gebergte

Het Fann-gebergte ligt in het noordwesten van Tadzjikistan en is een van de beste bestemmingen ter wereld om trektochten te maken. Het grillige landschap is spectaculair, waar je ook bent of kijkt. Je bevindt je hier tussen kristalheldere azuurblauwe meren, steile rotswanden, bossen van jeneverbessen en meer dan honderd bergtoppen, waarvan vele de 5000 meter overstijgen. Ook Iskanderkul (zie boven) ligt in het Fann-gebergte. De gastvrijheid van de lokale herdersfamilies is legendarisch, die je graag zullen verwelkomen met een kopje thee, verse melk en lokale legendes.

Je hoeft geen geoefende bergbeklimmer te zijn om van dit landschap te genieten. Er is een grote variëteit aan trekking-routes om uit te kiezen, van korte tot langere afstanden. De populairste paden verbinden de mooiste meren en bergpassen met elkaat, zoals de 4-daagse Lakes Loop. Bedenk wel dat het een afgelegen gebied is van Tadzjikistan met weinig voorzieningen, dus je kunt het beste met een gids gaan. De beste tijd voor het maken van een trektocht is van eind juni tot half september, wanneer de weersomstandigheden het beste zijn. De ideale uitvalsbasis is de stad Panjakent, dat je kunt bereiken vanuit Dushanbe of Samarkand in Oezbekistan. ► Boek hier een 8-daagse trektocht met gids door het Fann-gebergte

Wakhan-vallei

Het kost wat moeite om er te komen, maar dan wordt je wel getrakteerd op een van de mooiste landschappen van Tadzjikistan. Afgelegen in het zuidoosten van het land ligt de Wakhan-vallei, die grenst aan de zogeheten Wakhan Corridor in het noorden van Afghanistan. Het is een smalle landstreek die in 1873 werd gecreëerd tussen het koloniale Groot-Brittannië en het tsaristische Rusland. Het fungeerde als buffer tussen beide landen, die erop uit waren om hun territorium uit te breiden. De vallei was echter ook belangrijk op de Zijderoute tussen het westen en oosten van Azië.

Wakhan-vallei in Tadzjikistan

Het is nu een vredig gebied aan de Panj-rivier met hoge bergen aan beide kanten van het rivierdal. Aan de overkant van de rivier kun je zwaaien naar de Afghanen op hun ezels en in hun lemen huizen. Op de heuvels in de Wakhan-vallei vind je ruïnes die getuigen van een glorieus verleden, van forten, torens, paleizen en stoepa’s. Een van de beste bezienswaardigheden is het Yamchun Fort, dat gebouwd is in 300 voor Christus. Ook vind je er de warmwaterbronnen van Bibi Fatima, genoemd naar de jongste dochter van de profeet Mohammed. Je bereikt de Wakhan-vallei via de stad Khorog (Choroegh), waar accommodatie te vinden is.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kamchatka/LUKASZNOWAK; Pixabay/Makalu; Pixabay/Armonich.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam