Overnachten in Turkmenistan

Turkmenistan overnachtenVoor overnachten in Turkmenistan heb je nog niet heel veel keuze. De accommodatie blijft grotendeels beperkt tot middenklasse en luxe hotels en enkele appartementen in de grotere steden. Hostels en guesthouses zijn er nog vrijwel niet, al kun je in sommige afgelegen dorpen wel goedkoop overnachten bij gastgezinnen. Kamperen in traditionele yurts (ronde tenten) kan bij bezienswaardigheden als de Krater van Derweze. Hier slaap je bij het boeken van een tour, waarbij de gids voor een slaapzak zorgt.

De meeste hotels vind je in steden als Ashgabat, Turkmenabat, Mary en kustplaatsen aan de Kaspische Zee. Vooral in de badplaats Avaza zijn hotels te vinden, omdat inwoners van Turkmenistan daar in de zomer vakantie vieren. Ooit kon je alleen terecht in grijze kolossen uit de Sovjet-tijd, maar na de onafhankelijkheid in 1991 heeft de Turkmeense regering flink wat hotels bijgebouwd. Dat zijn meestal 3- tot 5-sterrenhotels die nogal sfeerloos zijn en vaak in handen zijn van de overheidsinstellingen en ministeries.

Voorzieningen en prijzen van hotels in Turkmenistan

De service en voorzieningen zijn in het algemeen prima, vooral in de 4- en 5-sterrenhotels. Die beschikken over restaurants, bars, fitnessruimtes en zwembaden. Het ontwerp is niet zelden geïnspireerd op moskeeën, paleizen en forten en de inrichting kan nogal protserig zijn, met veel marmer. In de betere hotels is wifi beschikbaar voor de gasten, maar hou er rekening mee dat het gecensureerd wordt. Voor betrouwbare en onbeperkt internetten kun je gebruikmaken van VPN (Virtual Private Network).

In hotels in Turkmenistan betaal je meestal met Amerikaanse dollars, hoewel een paar luxe hotels ook creditcards accepteren. Buiten de hoofdstad Ashgabat kun je vrijwel nergens terecht met een creditcard. Hotels hanteren twee tarieven: voor Turkmenen en voor buitenlanders. Turkmenen kunnen wel afrekenen in lokale valuta (manat) en betalen zo’n 60 tot 80 procent minder. Klagen hierover heeft geen zin. Buitenlandse toeristen zijn ook een toeristenbelasting verschuldigd van $2 per persoon per nacht.

Overnachten in Turkmenistan is daardoor relatief duur voor het land waar je rondreist. Voor een tweepersoonskamer in een 4- of 5-sterrenhotel betaal je gemiddeld tussen de $150 en $200 per nacht. In een middenklasse hotel kun je verblijven tussen de $50 en $100 per nacht.  Je kunt beter $10 meer betalen voor een nieuw hotel dan te overnachten in een groezelig vervallen hotel uit de communistische tijd, met kakkerlakken en een smerige badkamer. Als je een gids inhuurt, moet je ook voor hem of haar een kamer betalen. Daar hoort dan het lokale tarief voor te gelden.

Boeken van een hotel in Turkmenistan

Het boeken van accommodatie in Turkmenistan kan ingewikkeld zijn, omdat de meeste hotels geen eigen website hebben en niet aangesloten zijn bij een boekingswebsite op internet. Op Trivago zijn een paar hotels en appartementen te vinden die je online kunt boeken. Op Airbnb zijn enkele appartementen in Ashgabat die je kunt huren, al weten we niet of het legaal is. Veel toeristen bezoeken Turkmenistan door een trip te boeken bij een reisorganisatie of tour operator, die de accommodatie voor je regelt.

Als je op eigen gelegenheid naar Turkmenistan gaat reizen, is het verstandig je hotel op tijd te reserveren. Je moet zelf je accommodatie regelen als je met een transitvisum door Turkmenistan reist. Hou er rekening mee dat de hotels in de badplaats Avaza in juli en augustus al ver van tevoren volgeboekt zijn door Turkmenen. De rest van het jaar zijn deze hotels uitgestorven. Bij aankomst in Turkmenistan moet je een immigratiekaart invullen en daarop het adres schrijven van het hotel waar je verblijft.

Een van de weinige hotels met een eigen website is het Ýyldyz Hotel (www.yyldyzhotel.com) in de hoofdstad Ashgabat, dat beschouwd wordt als een van de beste hotels van Turkmenistan. Het opvallende hotel van 24 verdiepingen is in 2013 gebouwd op een heuvel en heeft de vorm van een druppel, dat vanaf een groot deel van de stad is te zien. Op de 18e verdieping is een panoramisch restaurant met een fraai uitzicht over Ashgabat.

Turkmenistan hotel

Een andere goede optie in de hoofdstad is het Grand Turkmen Hotel, een 5-sterrenhotel met twee restaurants, een bar, casino, fitnesscentrum, zwembad en tennisbaan. Het is in 1995 gebouwd als een Sheraton Hotel en ligt vlakbij diverse overheidsgebouwen. In het hotel vinden vaak internationale conferenties plaats en in het verleden verbleven hier veel vooraanstaande Russische politici.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Turkmenistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock; Ýyldyz Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam