Reizen naar Turkmenistan

Vliegen naar Turkmenistan

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Turkmenistan reizen. Je kunt echter wel makkelijk naar het land vliegen met een overstap, waardoor je in totaal zo’n 8 tot 9 uur onderweg bent.

Een van de snelste routes is met een tussenstop in de Turkse stad Istanbul. Dagelijks vertrekken meerdere vluchten van Amsterdam Schiphol naar Istanbul. Daar kun je overstappen op een vlucht naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Er zijn elke dag vluchten van Istanbul naar Ashgabat met Turkish Airlines en Turkmenistan Airlines, een vlucht van 3 uur en 50 minuten.

Je kunt ook eerst een korte vlucht nemen van Schiphol naar Londen of Birmingham in Engeland en daar overstappen. Turkmenistan Airlines vliegt rechtstreeks van Londen Heathrow en Birmingham naar Ashgabat, een vlucht van ongeveer 6½ uur.

Verder onderhoudt Turkmenistan Airlines een directe verbinding met de Duitse stad Frankfurt en de Franse hoofdstad Parijs. Hou wel de laatste ontwikkelingen in de gaten, want in het verleden is deze luchtvaartmaatschappij weleens geweerd door de Europese Unie omdat er niet aan de veiligheidseisen werd voldaan. Website: www.flyturkmenistanairlines.eu

Het Duitse Lufthansa is enige Europese luchtvaartmaatschappij die naar Turkmenistan vliegt. De vluchten vertrekken vanuit Frankfurt en er is een tussenstop in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Vanuit Frankfurt is de totale reistijd bijna 7 uur. Vliegtickets met Lufthansa zijn niet goedkoop.

Luchthaven van Ashgabat

Alle internationale vluchten komen aan op Ashgabat International Airport (ASB), de grootste en belangrijkste luchthaven van Turkmenistan. Het vliegveld ligt 10 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad en stond vroeger bekend als Saparmurat Türkmenbaşy International Airport, vernoemd naar de eerste president van Turkmenistan.

De luchthaven is de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en in 2016 heropend. De kosten van de vernieuwing bedroegen liefst € 1,7 miljard. Daarvoor beschikt Ashgabat nu wel over een bijzondere architectonisch vormgegeven terminal, die de vorm heeft van een vliegende valk. Ashgabat International Airport kan nu 17 miljoen passagiers verwerken, al is het de vraag of dit ooit bereikt wordt in het geïsoleerde Turkmenistan.

Voorzieningen op de luchthaven

De luchthaven van Ashgabat beschikt over geldwisselkantoren en geldautomaten. Er zijn medische specialisten voor eerste hulp en er is een speelgebied voor kinderen onder de 12 jaar. In winkels kun je terecht voor textiel, Turkmeense tapijten, alcoholische dranken en Turkmeense lekkernijen. Er zijn enkele cafés en restaurants, er is een bagagedepot en er zijn oplaadpunten voor elektrische apparaten.

Mocht je je vervelen, dan kun je een bezoekje brengen aan het luchtvaartmuseum in de terminal. Op de luchthaven zelf is geen accommodatie, maar op 5 minuten afstand kun je overnachten in het Lachin Hotel. Op verzoek regelt het 3-sterrenhotel een shuttleservice voor gasten (minimaal 24 uur van tevoren aanvragen). Passagiers met een businessclassticket krijgen toegang tot de Business Lounge, met gratis drankjes en hapjes, wifi en kranten en tijdschriften. Website van de luchthaven: www.ashgabatairport.gov.tm

Vervoer vanaf de luchthaven

Voor vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Ashgabat kun je een taxi nemen. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats. Een ritje naar de hoofdstad zou 20 tot 30 manat moeten kosten. Je kunt ook vooraf een taxi regelen. ► Boek hier een privé transfer naar je hotel in Ashgabat

Reizen over land naar Turkmenistan

Als je een geldig visum hebt, kun je vanuit alle buurlanden naar Turkmenistan reizen. De grensovergangen met Iran en Oezbekistan worden het meest gebruikt. Grensposten zijn meestal open tussen 09.00 uur ‘s ochtends en 18.00 uur ‘s avonds, en zijn dicht tijdens lunchtijd. Hou er rekening mee dat de controles en formaliteiten aan de grens makkelijk één tot twee uur in beslag kunnen nemen, mogelijk zelfs langer.

Reizen van Iran naar Turkmenistan

De meest praktische grensovergang is bij Bājgirān, ruim 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Ashgabat. De dichtstbijzijnde grote Iraanse stad is Mashhad. Daar neem je de bus naar Quchan (2½ uur), om vervolgens een taxi te nemen naar Bājgirān. Eenmaal over de grens neem je een taxi naar Ashgabat (1 uur). Er is ook een grensovergang in het Iraanse dorp Ashk Tappeh, in het westen van Turkmenistan.

Reizen van Oezbekistan naar Turkmenistan

Er zijn drie plaatsen waar je vanuit Oezbekistan de grens naar Turkmenistan kunt oversteken, in Farab, Dashoguz en Khojeli. Bij elke grenspost is een groot stuk niemandsland waar je zo’n 15 minuten moet lopen voordat je de volgende paspoortcontrole bereikt.

Veel reizigers zullen vanuit de Oezbeekse stad Buchara naar de Turkmeense stad Türkmenabat reizen. Je steekt dan de grens over bij Farab. Vanuit Buchara kun je een (gedeelde) taxi nemen naar de grens (2 uur). Je kunt ook een trein nemen naar Alat (1½ uur) en het laatste stukje naar de grens met de taxi afleggen. Eenmaal in Turkmenistan is het ongeveer 45 minuten met de taxi naar Türkmenabat. Daar vandaan kun je met de trein of het vliegtuig verder reizen naar de hoofdstad Ashgabat.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor Turkmenistan:

Bezienswaardigheden in Turkmenistan

Turkmenistan is een fascinerend land met uiteenlopende bezienswaardigheden. Er is veel te zien als je houdt van cultuur en geschiedenis, maar je vindt ook buitenissige monumenten in de hoofdstad Ashgabat. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Turkmenistan

Voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Turkmenistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/aletrac; Ashgabat International Airport.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam