Tips voor een vakantie in Turkmenistan

Turkmenistan: een introductie

Een vakantie in Turkmenistan beleef je in een bizarre mix van Disneyland en Noord-Korea, een land met een dictatoriaal regime die de lokale bevolking aan de vreemdste regels onderwerpt. Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 hebben de achtereenvolgende heersers opmerkelijke wetten uitgevaardigd. Mannen mochten geen baard meer laten groeien, de maanden van een kalenderjaar kregen nieuwe namen en honden werden verbannen uit de hoofdstad Ashgabat vanwege hun ‘onaangename geur’.

Sinds begin 2018 mogen auto’s in Turkmenistan alleen nog maar wit zijn. Je kunt dan ook een bijzondere vakantie verwachten in dit land, waar vrijheid van meningsuiting op de laatste plaats staat. Ashgabat staat inmiddels bekend als ‘De witte stad’ omdat de meeste gebouwen door de regering zijn bekleed met wit marmer. De stad heeft de grootste vlaggenmast en het grootste overdekte reuzenrad ter wereld, al zie je er geen mens op straat. Je zou bijna vergeten dat Turkmenistan ook heel veel cultuur, natuur en geschiedenis te bieden heeft. Ooit waren Perzen, Grieken, Arabieren, Mongolen, Turken en Russen de baas in het land, die in Turkmenistan drie Unesco-werelderfgoederen en talrijke forten, moskeeën en archeologische vindplaatsen hebben achtergelaten.

Zo’n driekwart van Turkmenistan bestaat uit de Karakum woestijn, waar je tijdens je vakantie avontuurlijke tochten kunt maken, gaskraters kunt bekijken en afgelegen woestijndorpen kunt bezoeken. Het land lag ooit aan de Zijderoute waar karavanen stopten in Merv, rond het jaar 1200 de grootste stad ter wereld. Turkmenistan is méér dan de gekte van een dictator – het is een intrigerend land met oude relikwieën, nieuwsgierige locals en een unieke eigen identiteit.

TurkmenistanTurkmenistan in een notendop

– Oppervlakte: 488.100 vierkante kilometer (twaalf keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 5.351.277 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 11 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Ashgabat;
– Talen: Turkmeens (officieel), Oezbeeks, Russisch;
– Munteenheid: Turkmenistan Manat (TMM);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 18.100 (2017).

Informatie over visum Turkmenistan

Reizen en vakantie in TurkmenistanStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Turkmenistan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Turkmenistan in België. Je hebt twee pasfoto’s nodig en een officiële uitnodigingsbrief van een persoon of organisatie in Turkmenistan.

Als je als individuele toerist naar het land gaat, moet je van tevoren een uitnodigingsbrief (Letter of Invitation) regelen via een reisorganisatie of reisagent in Turkmenistan. Dat kan bijvoorbeeld via de reisorganisatie Dag Syyahat, www.dagtravel.net. De aanvraag van een visum bij de ambassade duurt 7 tot 10 werkdagen.

Bezienswaardigheden in Turkmenistan

Turkmenistan is een fascinerend land met uiteenlopende bezienswaardigheden. Er is veel te zien als je houdt van cultuur en geschiedenis, maar je vindt ook buitenissige monumenten in de hoofdstad Ashgabat. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Turkmenistan

Overnachten in Turkmenistan

Turkmenistan overnachtenVoor overnachten in Turkmenistan heb je nog niet heel veel keuze. De accommodatie blijft grotendeels beperkt tot middenklasse en luxe hotels en enkele appartementen in de grotere steden. Lees hier onze tips voor overnachten in Turkmenistan

Reizen naar Turkmenistan

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Turkmenistan reizen. Je kunt echter wel makkelijk naar het land vliegen met een overstap, waardoor je in totaal zo’n 8 tot 9 uur onderweg bent. Ook kun je Turkmenistan over land binnenkomen. Lees hier meer over reizen naar Turkmenistan

Reisorganisaties Turkmenistan

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Turkmenistan. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Turkmenistan

Communicatie in Turkmenistan

Internationaal toegangsnummer: +993.
Alarmnummer ambulance: 03.
Alarmnummer politie: 02.
Alarmnummer brandweer: 01.

Tijdsverschil met Turkmenistan

In de winter is het in Turkmenistan 4 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Turkmenistan 3 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Turkmenistan

De elektriciteit in Turkmenistan is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In de grote steden worden Europese stekkers en stopcontacten gebruikt. Voor de zekerheid is het toch raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Turkmenistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/John Pavelka; depositphotos.com/velirina.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam