De mooiste plekken om te wandelen in het noorden van Vietnam

Door Ilona de Ruyter

Vietnam staat vooral bekend om het lekkere eten, de miljoenen scooters in de grote steden en het oorlogsverleden. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook een uitgelezen land is om prachtige wandeltochten te maken. Vooral in het bergachtige noorden kun je volop genieten van spannende bergpaden, weidse uitzichten en kleine bergdorpjes. Vijf suggesties om je kuiten en bovenbenen deze reis eens flink aan het werk te zetten!

#1 Sapa

Wie denkt aan wandelen in Vietnam, denkt vast meteen aan Sapa. Deze stad ten noordwesten van Hanoi ligt middenin een gebied vol rijstvelden. Je kunt hier prachtig wandelen, met uitzicht op de rijstterrassen in allerlei verschillende kleuren bruin, geel en groen. Het gebied is toeristisch, dus bereid je voor op groepen slenteraars, dagjesmensen en echte wandelaars. Tegelijkertijd is het zo mooi in Sapa dat je de toeristen er voor lief bij neemt. Probeer een meerdaagse tour te boeken, zodat je in een homestay kunt overnachten. Check wel even wat voor homestay het is, want de nieuwe, betonnen logeeradresjes schieten als paddenstoelen uit de grond in Sapa. Probeer een wat authentiekere locatie te vinden om er echt een toffe ervaring van te maken.

Heb je zin in een echte uitdaging, dan is het beklimmen van Fansipan een aanrader. Deze hoogste berg van Vietnam reikt tot ruim 3100 meter. Je kunt in een dag omhoog lopen en dan met de kabelbaan terug naar beneden. Nog leuker is het om omhoog en naar beneden te lopen. Regel dan een tweedaagse tocht, waarbij je op de berg slaapt (het kan ook in één dag, maar dat is wel heel erg pittig). Je krijgt een gids en een drager mee en zij maken onderweg heerlijk Vietnamees eten voor je. De tocht is vermoeiend, maar zeer de moeite waard. Gelukkig zijn er bij terugkomst in Sapa 1001 massagesalons om je vermoeide beentjes en voetjes te laten verwennen. En, niet te vergeten, je krijgt een certificaat en een medaille 🙂

#2 Bac Ha

Als je toch in het noorden bent, is het van Sapa naar Bac Ha eigenlijk maar een kort uitstapje. Bac Ha staat vooral bekend om de enorme zondagsmarkt. De lokale bevolking – uitgedost in prachtig kleurrijke kleding – komt hier massaal naar toe om boodschappen te doen, waterbuffels te verkopen of om bij te kletsen met bekenden. Maar na de zondagsmarkt keert de rust in het dorp terug en biedt de omgeving uitdaging genoeg voor een flinke wandeling.

Ook hier veel rijstvelden, maar vaak niet tot aan de top van de berg zoals in Sapa. Er is meer begroeiing en variatie in dit gebied en de uitzichten zijn wederom prachtig. Ook hier is het weer de moeite om een meerdaagse tocht te lopen. Probeer voor de afwisseling iets toe te voegen aan je wandeling: een ritje op een paardenkar of een stuk op de rug van een waterbuffel. Het is een beetje gek, maar ook heel leuk. En vraag je gids om te zorgen dat de tocht langs de waterval ten oosten van Bac Ha gaat. Je kunt hier fantastisch afkoelen!

#3 Ba Be National Park

Dit prachtige park bestaat uit een reeks karststenen bergen met daartussen drie grote meren. Veel mensen besteden de dagen op het water of op de fiets, maar een trektocht is hier ook de moeite waard. Je klimt via de rotsen door de jungle omhoog, zodat je uitzicht hebt over de meren en de bergen in de verten. Daarna loop je al slingerend langzaam maar zeker naar beneden het berggebied uit, om de tocht te besluiten op een smal paadje tussen de rijstvelden. Een meerdaagse tocht is te veel voor dit gebied, maar als je er bent kunnen de wandelschoenen in elk geval een dag uit het vet.

#4 Cat Ba Island

Ook hier geen meerdaagse tochten, maar een dikke vette 16 kilometer over zes bergen in het nationaal park houdt je wel een paar uur zoet. Echte uitzichten zijn er niet over de route van de entree van het park naar het dorp Viet Hai, maar de jungle zie je des te beter. Lianen, vetplanten, vogels en veel meer natuurschoon zorgen ervoor dat het een prachtige wandeling is. De route loopt dood na Viet Hai, dus je moet van daaruit met de boot terug naar Cat Ba Island, maar dat is bepaald geen straf. Het is wel een uurtje lopen over asfalt, maar dat is dan ook het enige minpunt.

Voor de fanatieke wandelaar is het de moeite waard om de tocht uit te breiden. Klim dan vanaf de entree in het nationaal park eerst naar het uitzichtpunt. Je doet daar ongeveer een uur over en je hebt echt een geweldig uitzicht over het eiland. Ook vanuit Viet Hai kun je nog een extra berg op. Ook dit kost een uur, maar dan heb je ook werkelijk perfect uitzicht over de baai. Zorg er wel voor dat je dit vooraf met je gids bespreekt, want het zit niet standaard in de aangeboden tours.

#5 Phong Na

Dit is eigenlijk een beetje smokkelen, want Phong Na ligt een uur of elf met de bus ten zuiden van Hanoi en is dus niet meer echt het noorden. Het gebied is echter zo mooi, dat je er toch echt even een wandeling moet gaan maken. Het National Park staat bekend om de enorme grottenstelsels, inclusief de grootste grot ter wereld (check). Een jungletour biedt je het beste van alles. Je wandelt 12 kilometer door het woud over blubberige paadjes, waarbij je regelmatig een rivier moet doorwaden of een flinke klim moet verstouwen. Onderweg bezoek je twee grotten. In de eerste is het klimmen en klauteren geblazen om de berg een kilometer diep binnen te kunnen dringen. En in de tweede mag je met helm en koplamp al zwemmend het donker in. Bij terugkomst ben je gesloopt, maar een hele ervaring rijker. Er zijn hier ook meerdaagse tochten te boeken, voor als je echt veel energie hebt!

Let op: Zorg er voor dat je de juiste spullen bij je hebt als je wilt gaan wandelen in Vietnam, zoals stevige wandelschoenen, een lange broek, regenjas en een wandelstok (je kunt natuurlijk ook tijdens het wandelen een bamboestok opduikelen, voor een echte authentieke, Vietnamese wandelervaring :)). Ook is het op veel plekken aan te raden om met een gids te wandelen. Die weet niet alleen de weg, maar kent ook de giftige planten in de jungle en is zich bewust van plekken waar zich bijvoorbeeld slangen kunnen ophouden. Daarnaast weten ze goed in welke gebieden nog niet-ontplofte munitie uit de oorlogen ligt. Better safe, than sorry, zou ik zeggen!

Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste plekken om te wandelen in het noorden van Vietnam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Ilona de Ruyter; Pixabay; Flickr.com/Ronan Crowley.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam