Tips voor het aanvragen van een visum voor Vietnam

Ga je op vakantie naar Vietnam? Dan heb je een visum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Zonder visum kom je het land niet binnen. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort moeten een visum hebben.

Het aanvragen van een visum voor Vietnam moet je voor vertrek regelen. Je kunt dus geen visum aanvragen bij aankomst op een internationaal vliegveld of per schip in een haven. Begin hier dus tijdig mee.

Voor een vakantie in Vietnam is een toeristenvisum nodig. Met dit visum kun je maximaal 30 dagen in het land verblijven. Het visum geldt voor een ‘single entry’, dus je mag maar één keer Vietnam binnenkomen.

Sinds januari 2018 kunnen Nederlanders een elektronisch visum (E-visa) aanvragen. Dit kun je voor vertrek online regelen. Ook inwoners van veel andere Europese landen kunnen een E-visa aanvragen. Dit geldt echter niet voor inwoners van België. Als je de Belgische nationaliteit hebt, moet je voor de visumaanvraag nog steeds langs de Vietnamese ambassade in Brussel.

Het E-Visa kun je aanvragen voor je vakantie, maar ook voor een zakenreis, een journalistieke reis, bezoek aan vrienden of familie of een officieel bezoek. Ook hierbij is de geldigheid visum Vietnam maximaal 30 dagen.

De verstrekking van elektronische visa is een proef van de Vietnamese autoriteiten tot 31 januari 2019. De verwachting is het E-visa definitief wordt ingevoerd. Als je langer dan 30 dagen in Vietnam wilt verblijven of een ‘multiple entry’ visum (voor meerdere binnenkomsten) wilt aanvragen, moeten Nederlanders langs de Ambassade van Vietnam in Den Haag. Trek hier ruim de tijd voor uit!

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor je visum voor Vietnam dien je in ieder geval te beschikken over een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 1 maand geldig is. Zorg ervoor dat je paspoort in ieder geval nog geldig is als je het land weer verlaat. Minderjarigen moeten een eigen paspoort hebben.

Let erop dat het elektronische visum geldig is voor 28 internationale grensovergangen, waaronder 8 luchthavens, 7 zeehavens en 13 grensposten met Cambodja, Laos en China. Met het E-Visa kun je in ieder geval Vietnam binnenkomen via de vliegvelden van Ho Chi Minh City, Hanoi, Danang en Phu Quoc Island.

Bij de landsgrenzen met Cambodja en Laos zijn er enkele grensposten die alleen toegankelijk zijn voor Vietnamezen, Cambodjanen en Laotianen. De volledige lijst van grensovergangen voor buitenlanders kun je hier vinden.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Het E-Visa kun je aanvragen via de officiële website van de Vietnam Immigration Department: www.xuatnhapcanh.gov.vn. Je kunt het visum ook makkelijk online regelen via een visumdienst, die je het werk uit handen neemt en waar je op een Nederlandstalige website terecht kunt.

Via de website moet je een kleurenscan uploaden van de pagina in je paspoort met je persoonlijke gegevens. Ook moet je een recente kleuren pasfoto uploaden (4 bij 6 centimeter, recht in de camera kijkend, zonder bril). Daarna vul je een aanvraagformulier in met al je persoonlijke gegevens en de data wanneer je naar Vietnam wilt reizen. Je moet eveneens aangeven via welke grensovergangen je het land wilt betreden en verlaten.

De aanvraag van het E-Visa kost $ 25 (in 2018), dat je kunt betalen met een creditcard. Visa of MasterCard is geen probleem, maar American Express wordt niet geaccepteerd. Na behandeling krijg je een registratiecode. Het is belangrijk om dan die pagina uit te printen of de code op te schrijven, want daarmee kun je de status van je visumaanvraag controleren. Ook is de registratiecode nodig voor het afdrukken van het E-visa nadat deze is verstrekt.

De behandeling van een visumaanvraag duurt drie werkdagen. Het E-Visa ontvang je per e-mail. Print dit uit en neem het mee als je naar Vietnam reist, want bij de paspoortcontrole moet je dit laten zien. Officieel is het verplicht altijd een kopie van je E-Visa bij je te hebben als je in Vietnam rondreist.

Verlengen van je visum

Als je in Vietnam bent en langer in het land wilt blijven, kun je een nieuw E-Visa aanvragen. Dat kan echter alleen buiten Vietnam, dus daarvoor zal je het land eerst even moeten verlaten.

Je kunt ook een verlenging van je visum aanvragen bij de Vietnam Immigration Department. De immigratiedienst heeft kantoren in Hanoi, Ho Chi Minh City en Da Nang. Je kunt ook het proberen te regelen via een reisorganisatie, bedrijf of individu in Vietnam die garant staat voor jouw verblijf.

Je kunt het visum één of drie maanden verlengen. De kosten liggen tussen de $ 60 en $ 300, afhankelijk van je nationaliteit en de duur van je verblijf in Vietnam. Kijk voor meer informatie op de visumpagina van het Vietnamese Ministerie van Buitenlandse Zaken: visa.mofa.gov.vn

Voor het laatst bijgewerkt op 3 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Vietnam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam