De beste tips voor een vakantie op Cat Ba Island, Vietnam

Door Ilona de Ruyter

Wil je Halong Bay graag zien in Vietnam? Maar heb je geen zin in drommen toeristen en booze cruises? Dan is Cat Ba Island de perfecte bestemming voor jou! Er is genoeg te doen om er een dag of drie relaxed door te brengen en je ziet al het moois dat de baai met de bekende kalksteenrotsen te bieden heeft. En, er zijn ook wat minder doorsnee activiteiten te doen!

Ga het water op

Bij alle hotels en hostels in Cat Ba kun je makkelijk een boottocht boeken. Het is de beste manier om de baai goed te zien, om te ontdekken hoe de vissers wonen en werken in de drijvende dorpen (soms zelfs compleet mer elektriciteitsdraden tussen de vlotten!) en om lekker bruin te worden. Onderweg stoppen de boten vaak om een uurtje te kayakken en te zwemmen en je krijgt een lekkere Vietnamese lunch.

De meeste boten meren ook aan op Monkey Island, waar een groep losgeslagen apen bier en kokosnoten stelen van toeristen. Dat laatste vinden vooral de Aziaten fantastisch, de meeste Europeanen vinden het toch sneu voor de apen. Gelukkig is er ook een uitkijkpunt waar je naartoe kunt klimmen als je geen zin hebt in de brutale apen. Kun je er geen genoeg van krijgen, dan zijn er ook twee of driedaagse boottochten.

Klimmen, klauteren en genieten van het uitzicht

Zin in adrenaline? Boek dan een tripje bij Asia Outdoors en beklim de kalksteenrotsen onder toeziend oog van getrainde instructeurs. Er zijn tours waarbij je na het klimmen vanaf de rots in zee kunt vallen. Is dit je iets te veel, maar hou je wel van een beetje hoogte? Ga dan naar het nationale park en klim in een uurtje tijd naar het uitkijkpunt. Je ziet dan de bergen van Cat Ba Island in volle glorie. Je kunt dit makkelijk zonder gids doen, maar trek wel iets stevigers aan dan teenslippers. Beneden hebben ze ijsjes als beloning voor de zware klim.

Het uitzicht vanaf de berg bij het dorp Viet Hai is ook fantastisch, maar dan moet je wel zelf een bootje die kant uit regelen (er loopt geen weg naartoe). Goed alternatief, en veel makkelijker, is een bezoek aan het Cannon Fort. Het militaire bouwwerk uit de Franse tijd is snel bekeken, maar het uitzicht zal je langer bezig houden.

Rij met een scooter over het eiland

Huur voor een paar dollar een scooter of schakelbrommer en het hele eiland ligt aan je voeten. De ervaring om te tanken bij een straatverkoper krijg je er gratis bij. Het eiland is rustig, de bergen zijn te overzien en de wegen zijn gemiddeld genomen redelijk goed. Dus als je het ergens wilt proberen, dan is dit dé plek.

De scooter brengt je snel naar Cannon Fort, als je geen zin hebt om te lopen. Je kunt ook naar het nationaal park en naar het hospital cave, een grot die in de oorlog met de Amerikanen werd ingericht als ziekenhuis. De weg uitrijden naar het noorden is eveneens de moeite waard, vanwege het prachtige uitzicht. En rijd dan niet dezelfde weg terug naar Cat Ba, maar volg de weg langs de westkust van het eiland. Onderweg kom je langs een prachtig strandje waar je even kunt afkoelen.

Relax!

Op Cat Ba Island kun je op veel manieren relaxen. Een van de opties is luieren op het strand: Cat Ba 1 is makkelijk aan te lopen, is redelijk rustig (ze zijn er wel een enorm hotel aan het bouwen dus wie weet hoe lang dat nog zo is) en heeft een prachtig uitzicht.

Yoga op het strand is ook een optie. Asia Outdoors biedt yogalessen van anderhalf uur op een privé strand. Het is een uitdaging op het mulle zand, maar het geluid van de kabbelende zee en de ondergaande zon maken veel goed. Neem wel muggenspray mee anders word je helemaal lek gestoken. Wil je relaxen in een bar? Zoek dan de Rose Bar op: de ballonnen met lachgas zijn een garantie voor een ontspannen avond – zo is mij verteld 😉

Voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2017. Heb je aanvullingen, tips of opmerkingen over een vakantie op Cat Ba Island, Vietnam, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Ilona de Ruyter.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam