Wat te doen en te zien in Hué, Vietnam: 10 tips!

Hué wat te doenHué ligt halverwege Vietnam en is een van de meest charmante steden van het land, al is het maar door de lieflijke ligging aan de oevers van de Parfumrivier. Hué was bijna anderhalve eeuw de keizerlijke hoofdstad van Vietnam waar de heersers van de Nguyen-dynastie zich terugtrokken in hun eigen Verboden Stad. Zelfs tot 1945 deelden de keizers de lakens uit vanuit Hué.

De keizers bouwden er prachtige tempels, tombes en torenhoge pagodes, die nu de belangrijkste trekpleisters van de stad zijn. Veel koninklijke gebouwen, tempels en heiligdommen werden helaas vernietigd tijdens de Vietnamoorlog. In 1968 was Hué het toneel van een wrede veldslag waarbij meer dan 10.000 mensen omkwamen.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Hué?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Hué

Inmiddels is een groot deel herbouwd en opgeknapt en kun je er weer een vleugje Vietnamese royalty opsnuiven. Bezoek er de ommuurde stad en de royale graven die de keizers voor zichzelf lieten bouwen. Maak een wandeling langs de Parfumrivier, proef de koninklijke keuken en laat je vermaken met gemaskerde dansers waar de vroegere machthebbers zich door lieten entertainen. Ook is Hué de ideale uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving, zoals naar de tunnels van Vinh Moc. Het is eigenlijk raar dat veel reizigers Hué links laten liggen tijdens een rondreis in Vietnam. Wil je een bezoek brengen aan de voormalige koninklijke hoofdstad? Hier vind je 10 tips wat te doen in Hué!

Bezoek de Keizerlijke citadel

Wat je zeker moet doen in Hué, is een bezoek brengen aan de keizerlijke citadel. In deze ommuurde stad woonden van 1802 tot 1945 de keizers van de Vietnamese Nguyen-dynastie, toen Hué de koninklijke hoofdstad van het land. Het was een enorm complex met honderden weelderige paleizen, sierlijke tuinen, pagodes, tempels, een bibliotheek en koninklijke graven, beschermd door een 6 meter hoge dikke stenen muur en een brede slotgracht. In het hart van het complex lag de Verboden Paarse Stad, een heiligdom dat alleen toegankelijk was voor leden van de koninklijke familie.

Hué citadel poort

De keizerlijke stad raakte zwaar beschadigd tijdens de oorlog in Vietnam, waardoor veel gebouwen vervallen zijn tot een ruïne. Ook de verwaarlozing door de latere communistische machthebbers hielp niet mee. Toch zijn er nog enkele indrukwekkende monumenten overgebleven of gerestaureerd, waardoor het een fascinerende plek is om rond te dwalen. Kom binnen via de prachtige Ngo Môn-poort, de hoofdingang van de stad. De citadel ligt aan de noordelijke oever van de Parfumrivier en staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.hueworldheritage.org.vn

Thien Mu Pagode

Op een heuvel net ten zuiden van het stadscentrum van Hué staat de Thien Mu Pagode, letterlijk vertaald ‘de pagode van de hemelse dame’. Dit is de mooiste en beroemdste tempel van Hué en ook het hoogste religieuze bouwwerk in heel Vietnam. De boeddhistische tempel van zeven verdiepingen is gebouwd in 1844 en uitgegroeid tot het onofficiële symbool van Hué. Rondom de tempel zijn prachtig aangelegde tuinen waar je kunt genieten van het uitzicht over de Parfumrivier en de keizerlijke stad.

Museum van Koninklijke Oudheden

Vlakbij de citadel kun je meteen even binnenlopen in het Museum van Koninklijke Oudheden (Hué Museum of Royal Antiquities), dat je gratis mag bezoeken met hetzelfde toegangskaartje. Dit museum is gewijd aan de keizerlijke Nguyen-dynastieën van Vietnam met een uiteenlopende verzameling koninklijke voorwerpen. Zo zie jer koninklijke kledij, antieke meubels, sieraden, porselein, met parelmoer ingelegd houtwerk en muziekinstrumenten die tijdens ceremonies werden gebruikt. Het museum bevindt zich in het Long An-paleis, gebouwd tussen 1841 en 1847. Dit is een van de mooiste koninklijke bouwwerken van Vietnam. Website: www.baotangcungdinh.vn

Keizerlijke graven

Een grote toeristische trekpleister van Hué zijn de keizerlijke graven. In en rond de stad zijn zeven van deze tombes gebouwd voor de Vietnamese keizers. De koninklijke graven dateren vooral uit de 19e en 20e eeuw en zijn fraaie plekken om te bezoeken. Neem bijvoorbeeld het mausoleum van Khai Dinh, het laatste keizerlijke graf van Vietnam. Voor de bouw tussen 1920 en 1931 werd elf jaar uitgetrokken. Na het beklimmen van een lange trap wordt je begroet met heerszuchtige stenen pilaren en bogen en standbeelden van lijfwachten. De tombe zelf is een mix van westerse en oosterse stijlen.

Hué keizerlijk graf

Het graf van keizer Minh Mang is de meest ambitieuze koninklijke tombe, en ook de populairste om te bezoeken. Het graf werd tussen 1840 en 1843 gebouwd door meer dan tienduizend arbeiders en soldaten en bevat de overblijfselen van de tweede keizer van de Nguyen-dynastie. Het is een uitgestrekt complex met liefst 40 monumenten, waaronder paleizen, tempels, terrassen en paviljoens. Rondom het terrein is een grote vijver aangelegd. Dit graf ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Hué. Ook het grafcomplex van keizer Tu Duc is een bezoek waard.

Maak een boottocht over de Parfumrivier

Dwars door Hué loopt de Parfumrivier, een van de beroemdste rivieren van Vietnam die de stad een ontspannen karakter geeft. Maak een wandeling langs de rivier om alles in je op te nemen, huur een waterfiets of maak een boottocht. Populair is het maken van een dinnercruise, waarbij je vertrekt vanaf de Huong Pier op een traditionele drakenboot. In de avond komen de oevers van de rivier tot leven als lokale verkopers er hun kraampjes opzetten en eten en drinken verkopen.

Hué parfumrivier

De Parfumrivier heeft officieel trouwens de Huong-rivier. Meer dan een eeuw geleden kreeg de rivier haar bijnaam door de sterke bloemengeur die in de herfstmaanden uit het water opsteeg. Dat kwam door bloemen die stroomopwaarts vanuit boomgaarden in het water vielen. Door de industrialisatie en de vele rivierboten is die heerlijke aromatische geur tegenwoordig ver te zoeken.

Shoppen op de Dong Ba-markt

Voor shoppen én het opsnuiven van een lokaal sfeertje kun je naar de Dong Ba-markt. Dit is de grootste markt in Centraal-Vietnam, een drukke en energieke plek waar handelaren van alles en nog wat verkopen, van sieraden en die typische kegelvormige hoeden tot kleding en handgemaakte souvenirs. Hou er rekening mee dat je als toerist wel moet afdingen, want de prijzen zijn aan de hoge kant. Er zijn ook veel smakelijke eetstalletjes waar je terechtkunt voor traditioneel Vietnamees eten. De markt is open van 3 uur ‘s ochtends tot 08.30 uur ‘s avonds, dus je hebt voldoende tijd voor een bezoek.

Koninklijk Theater van Hué

Wil je wat cultureels doen in Hué? Bezoek dan een voorstelling in het Koninklijk Theater (Duyet Thi Duong Royal Theater), dat zich in de keizerlijke stad bevindt. Het is gebouwd in 1826 en daarmee het oudste theater van Vietnam. Oorspronkelijk konden hier alleen de keizers en de heersende elite van kunst en cultuur genieten, nu kan iedereen een voorstelling bijwonen. Je kunt er komen kijken naar een uitvoering van traditionele Vietnamese dans, zang en muziek. Ook zie je er kostuums en maskers die artiesten vroeger droegen. Kijk voor de agenda met voorstellingen op de website: www.nhanhac.com.vn

Thanh Toan Brug

Op het platteland zo’n 7 kilometer ten noorden van Hué kun je een wandeling maken over de Thanh Toan Brug, die ook bekendstaat als de Japanse Brug. De brug is tussen 1740 en 1746 gebouwd om makkelijker de rivier te kunnen oversteken. Dat gebeurde op initiatief van Tran Thi Dao, de vrouw van een hooggeplaatste mandarijn aan het hof. Met de houten balustrade en pannendaken ziet de brug er fotogeniek uit, maar het dak had ook een ander doel. Aan de zijkant van de brug waren zitplaatsen ontworpen zodat de lokale bevolking in de schaduw kon ontsnappen aan de hitte van de dag.

Vinh Moc tunnels

De Vietnamoorlog blijft fascineren, hoe verschrikkelijk het conflict ook was. In heel Vietnam vind je bezienswaardigheden die hieraan herinneren, zoals de Vinh Moc tunnels 100 kilometer ten noorden van Hué. Het is een ondergronds netwerk van zo’n 2 kilometer aan tunnels dat in 1966 en 1967 door lokale dorpelingen werd gebouwd. Ze wilden hiermee schuilen voor bombardementen van de Amerikanen. Hun dorp lag vlakbij de DMZ (Vietnamese Demilitarized Zone), de scheidslijn tussen het noorden en zuiden van Vietnam.

Vinh Moc tunnels nabij Hué

Ze hakten de tunnels met de hand in de klei diep onder de aarde, op 12, 15 en 23 meter onder de grond. Het dagelijkse leven ging hier jarenlang door. In de tunnels gingen kinderen naar school, werden films gekeken en werden 17 kinderen geboren. Ongeveer 60 gezinnen leefden in de tunnels. Je kunt de voormalige schuilkelders nu met een gids bezoeken en je verbazen hoe de Vietnamezen het hier uithielden. De Vinh Moc tunnels zijn een boeiend uitstapje als je wat buiten Hué wilt doen.

Wil je de Vinh Moc tunnels vanuit Hué bezoeken?
Boek hier een tour naar het tunnelcomplex van Vinh Moc

Bach Ma Nationaal Park

Ook een dagtrip naar Bach Ma Nationaal Park is een leuk uitstapje vanuit Hué. Het is een weelderig en ruig natuurgebied met bossen, steile berghellingen en prachtige watervallen. Je kunt er wandelen, zwemmen, abseilen of zelfs kamperen als je er de nacht wil doorbrengen. Neem wel regenkleding mee, want het reservaat staat te boek als de natste plek van Vietnam.

Vroeger was het bergachtige gebied een toevluchtsoord voor Franse kolonisten. Hier en daar zie je vervallen villa’s die daar een stille getuige van zijn. Bach Ma Nationaal Park ligt 40 kilometer ten zuiden van Hué, precies op de plek waar vroeger de grens was tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Voor een bezoek aan dit mooie stukje natuur kun je een tour boeken of een lokale bus nemen naar het dorp Cau Ha en daar een taxi nemen. Website: www.bachmapark.com.vn

Wat te doen in Hué: praktische tips

Overnachten in Hué

De meeste hotels en guesthouses bevinden zich aan de zuidkant van de Parfumrivier, waar zich ook het stadscentrum van Hué bevindt. Direct rond de keizerlijke stad is de keuze wat beperkter. Vanuit het centrum kun je echter makkelijk te voet naar de citadel wandelen, via een van de bruggen. Buiten het stadscentrum zijn ook wel wat hotels, maar dan zit je wel wat geïsoleerd.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Hué?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Hué, tegen de laagste prijzen

Een van de beste hotels is Azerai La Residence, direct gelegen aan de zuidelijke oever van de Parfumrivier. Het hoofdgebouw was ooit een koloniale gouverneursvilla en staat bekend als een van de mooiste Franse art deco-huizen buiten Europa. Het ontwerp weerspiegelt nog steeds de tijd van Indochina, met teakhouten vloeren, Franse koloniale tegels, glas-in-loodramen en gestroomlijnde art deco-meubels uit de jaren ’30. Het 5-sterrenhotel heeft een zwembad, spa, fitnessruimte en uitstekend restaurant. ► Boek een overnachting in Azerai La Residence Hotel vanaf € 185

Hué hotel

Een betaalbaar en goed hotel op een uitstekende locatie is het Saigon Morin Hotel, tegenover een brug naar de citadel. Het is in 1901 gebouwd door een Franse zakenman en heeft decennia van conflicten overleefd, waaronder het Tet-offensief van 1968. Het 4-sterrenhotel heeft een sympathieke koloniale charme met gepolijste parketvloeren en koloniale meubels. Het hotel ligt op een drukke hoek, maar alle ramen zijn voorzien van dubbel glas. De meeste kijken uit op de prachtige binnenplaats met zwembad, tuinen en vijvers. ► Boek een overnachting in Saigon Morin Hotel vanaf € 42

Eten en drinken in Hué

Er wordt vaak gezegd dat je in Hué het beste eten van Vietnam kunt proeven, mede door de uitbundige keizerlijke banketten die hier in het verleden werden geserveerd. Sommige gerechten zijn juist hier bedacht om de keizers (en hun vele vrouwen) te behagen.

Een van de bekendste lokale gerechten in Hué is Bun Bo Hue, die een beetje vergelijkbaar is met de bekende Vietnamese noedelsoep Pho. De variant in Hué is echter een stuk pittiger en bevat ronde rijstnoedels, in plaats van platte. De soep is gemaakt van een bouillon met rundvlees en varkensvlees, op smaak gebracht met citroengras en garnalenpasta. Soms worden er ook blokjes gestold varkensbloed aan toegevoegd (voor de liefhebber…). Je kunt het overal krijgen in Hué en veel restaurants hebben een eigen variatie op het recept.

Hué noedelsoep

Heb je zin in een uitgebreid en luxe diner? Reserveer een tafeltje in Restaurant Le Parfum, onderdeel van het 5-sterren Azerai La Residence Hotel. Hier wacht je een voortreffelijk 6-gangendiner met Frans-Vietnamese gerechten en Europese wijnen. Probeer een tafeltje te reserveren op het buitenterras, met een mooi uitzicht over de Parfumrivier.

Reizen naar Hué

Hué ligt in het midden van het langgerekte Vietnam en is makkelijk te bereiken per vliegtuig, trein en bus. De stad heeft een eigen luchthaven, Phu Bai International Airport (HUI), zo’n 15 kilometer ten zuiden van de stad. Luchtvaartmaatschappijen Vietnam Airlines en VietJet Air vliegen meerdere keren per dag van Hanoi en Ho Chi Minh City naar Hué (1 tot 1½ uur).

Met de trein kun je Hué ook bereiken vanuit Hanoi en Ho Chi Minh City. Voorts kun je de stad bereiken met een hop on-hop off shuttlebus vanuit nabijgelegen steden als Da Nang (2½ tot 3½ uur) en Hoi An (3 tot 4½ uur ). Voor de shuttle service kun je onder meer gebruikmaken van de Hoi An Express: www.hoianexpress.com.vn

Een keer per dag rijdt er een bus vanuit Savannakhet (Kaysone Phomvihane) in buurland Laos naar Hué, met een reistijd van minimaal 10 uur. Deze busdienst wordt verzorgd door The Sinh Tourist: www.thesinhtourist.vn

Voor meer informatie over wat te doen in Hué kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visithue.vn

Voor het laatst bijgewerkt op 15 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Hué, Vietnam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © amadeustx/Shutterstock.com; kowit sitthi/Shutterstock.com; Jimmy Tran/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam