Overnachten in de Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek overnachtenDe Dominicaanse Republiek is een populaire toeristische bestemming in het Caribisch gebied, dus er is volop keuze om te overnachten. In het hele land vind je hotels, resorts, guesthouses, vakantiehuizen, villa’s en bed & breakfasts. De meeste hotels bevinden zich aan de zuidoostelijke kust, waar de mooiste stranden zijn. Een van de populairste badplaatsen is Punta Cana, met meer dan 10.000 bedden.

Veel vakantiegangers boeken een pakketreis naar de Dominicaanse Republiek en overnachten in een all-inclusive resort. Dit is goedkoop, maar je zit wel je hele vakantie vast in een ommuurd complex met vaak middelmatig eten. Overnachten in een all-inclusive resort is goedkoper als onderdeel van een pakketreis. Als je aanklopt bij de receptie, betaal je een hogere prijs voor een hotelkamer.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in de Dominicaanse Republiek?
Reserveer online een hotel of resort in de Dominicaanse Republiek

Je kunt ook kiezen voor een luxe resort in de hoofdstad Santo Domingo, een onafhankelijk strandhotel, het huren van een kamer bij een Dominicaanse familie of een budgethotel, waar je meestal de beschikking hebt over een eigen badkamer, warm water en airconditioning. Voor de goedkoopste hotels betaal je ongeveer tussen de $20 en $30 per nacht.

Dominicaanse Republiek vakantievilla

Daarnaast heeft de Dominicaanse Republiek een groeiend aanbod van vakantievilla’s en vakantiehuizen. Die kun je onder meer te vinden bij Booking.com. De meest luxe optrekjes hebben een eigen zwembad en uitzicht over de Caribische Zee of de Atlantische Oceaan.

Kosten overnachten in Dominicaanse Republiek

De prijzen van hotels en resorts zijn het hoogste in de winter (van december tot en met februari) en in de zomermaanden juli en augustus. Het is raadzaam te reserveren in deze populaire maanden. Je bespaart geld als je vakantie viert in de Dominicaanse Republiek in de lente of de herfst, wanneer de prijzen van hotelkamers zo’n 10 procent lager zijn en er meer keuze is aan vrij beschikbare accommodatie.

Van juni tot en met november zit je wel in het orkaanseizoen, waardoor er kans is op hevige stormen. De prijzen van hotels zijn in het algemeen het hoogst in Santo Domingo en de zuidelijke kustplaats La Romana, ongeacht het seizoen.

Dominicaanse Republiek resort

Hotels worden door het Ministerie van Toerisme geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Bij de hotelrekening komt nog een service charge van 10 procent en een sales tax, een soort btw die varieert tussen de 12 en 18 procent. Veel hotels verwerken dit in de totaalprijs van de hotelkamer, maar bij twijfel is het raadzaam dit te informeren bij de receptie.

Een paar Spaanse en Amerikaanse hotelketens hebben vestigingen in de Dominicaanse Republiek. Een Dominicaanse hotelketen is Hodelpa Hotels & Resorts (www.hodelpa.com). Een deel van de hotels heeft zich verenigd in de brancheorganisatie Association of Hotels and Tourism of the Dominican Republic (www.asonahores.com).

Beste hotels en resorts in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek heeft enkele bijzondere en historische hotels en resorts waar je kunt overnachten. De meeste vind je in de hoofdstad Santo Domingo, de oudste koloniale stad van Amerika. Maar ook aan de kust zijn enkele indrukwekkende en exclusieve resorts te vinden.

Hodelpa Nicolás de Ovando, Santo Domingo

Hodelpa Nicolás de Ovando is gevestigd in een van de oudste gebouwen van de Dominicaanse Republiek én het hele westelijk halfrond. Het hotel zit in een pand uit 1502 in Santo Domingo dat ooit toebehoorde aan Nicolás de Ovando (1451-1511), een Spaanse militair en gouverneur van het toenmalige Hispaniola van 1502 tot 1509. Vijf eeuwen later is het een van de meeste luxe hotels in de hoofdstad waarbij veel originele koloniale architectuur en decoratieve elementen intact zijn gebleven.

Dominicaanse Republiek Hodelpa Nicolas de Ovando

De drie gebouwen van het hotel maken deel uit van de koloniale binnenstad van Santo Domingo, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De sfeer in het 5-sterrenhotel is ontspannen, rustig en verfijnd. Hodelpa Nicolás de Ovando heeft 97 kamers met minibar, flatscreen televisie en wifi. Het hotel ligt aan Las Damas, de eerste verharde straat in de Nieuwe Wereld. ► Boek een overnachting in Hodelpa Nicolás de Ovando vanaf 136

Casa de Campo Resort, La Romana

Gekker kan het haast niet worden als je gaat overnachten in het Casa de Campo Resort. Dit is het oudste resort in de Dominicaanse Republiek dat in 1974 openging bij de zuidelijke kustplaats La Romana. De eerste jaren was dit 5-sterrenresort een exclusief toevluchtsoord voor beroemdheden en de jetset. Een van de gasten was Frank Sinatra, die met zijn privéjet vlakbij het resort landde. Exclusiviteit is het toverwoord bij Casa de Campo, dat zich inmiddels uitstrekt over een immens terrein van 2830 hectare aan de Caribische Zee.

Casa de Campo Resort in Dominicaanse Republiek

De voorzieningen zijn niet op één hand te tellen, maar gelukkig kun je als gast gebruikmaken van een golfkarretje om je te verplaatsen.  Je kunt er genieten van acht restaurants, een jachthaven, een manege met polovelden, een schietbaan, 13 tennisbanen, talloze winkels en drie ongerepte witte zandstranden. Er zijn drie zwembaden, maar je kunt ook een privévilla huren (tot liefst 5 slaapkamers) met eigen zwembad.

Casa de Campo in Dominicaanse Republiek

Als golfliefhebber kom je niets tekort met drie golfbanen, waaronder Teeth of the Dog, uitgeroepen tot de beste golfbaan van het Caribisch gebied. Mocht je je toch nog vervelen, neem dan een kijkje bij Altos de Chavón. Dit is een replica van een 16e-eeuws dorp aan de Middellandse Zee, compleet met amfitheater voor 5000 toeschouwers. ► Boek een overnachting in Casa de Campo Resort vanaf € 383

Kamperen in de Dominicaanse Republiek

Kamperen is nog niet wijdverbreid in de Dominicaanse Republiek, maar er zijn hier en daar campings en kampeerplaatsen waar je je tent kunt neerzetten. De meeste kampeerplaatsen vind je aan de zuidwestelijke kust en in natuurgebieden, zoals in Barahona en Jarabacoa. Vaak zijn ze onderdeel van een hotel. De surfstad Cabarete in het noorden heeft een officiële camping waar je kunt kamperen, de Cabarete Camping Club.

Als je op het strand of op een stuk land wilt overnachten, is het verstandig eerst toestemming te vragen van de landeigenaar of van dorpelingen. Wildkamperen is niet illegaal, maar ook niet echt veilig. Neem in ieder geval je afval mee na het kamperen.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in de Dominicaanse Republiek, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam