Wat te doen in Santo Domingo: 10 tips!

Door Anouk Fieten

Santo Domingo wat te doenSanto Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, één van de eilanden in het Caribisch gebied. De stad ligt aan de zuidkust van het eiland. Niet alleen van het land, maar ook van het gehele Caribische gebied is Santo Domingo de grootste stad. Santo Domingo werd eind 15e eeuw gesticht door de jongere broer van Christoffel Columbus (Bartholomeus) en kent daarom een rijke, koloniale geschiedenis. Het is de perfecte stad om meer te leren over een van de oudste Europese nederzettingen in Amerika.

Midden door de stad kronkelt de Ozama-rivier. Deze deelt de stad op in twee delen. Maak een reis terug in de tijd in het oude koloniale centrum, met pleinen, paleizen, kerken en pastelkleurige huizen met smeedijzeren balkons. Je vindt er de oudste kathedraal én de oudste stenen straat van het westelijk halfrond. Volg de sporen van verschillende leden van de Columbus-familie die hun voetafdruk hebben achtergelaten in Santo Domingo. Aan de Caribische kust vind je de Malecón, een lange boulevard met luxe hotels, restaurants, clubs en casino’s.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Santo Domingo?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Santo Domingo

Veel vakantiegangers in de Dominicaanse Republiek zien alleen maar de resorts met de stranden. Maar er is meer te beleven dan alleen aan het strand liggen en van de zon genieten. Ook de hoofdstad is een bezoek waard! Wil je weten wat je allemaal kunt doen in Santo Domingo? Lees dan snel verder voor de 10 leukste tips!

Dwaal door het koloniale centrum

Begin je bezoek aan Santo Domingo met een wandeling door het koloniale centrum (Zona Colonial). Deze wijk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco – en dat is niet voor niets! De koloniale binnenstad was vroeger omringd door oude stadsmuren. Slechts een deel daarvan staat nog overeind. Bovenal geniet je in deze koloniale zone van de historische gebouwen en de kleurrijke huizen.

Santo Domingo centrum

Een van de bekendste straten is Calle El Conde, waar alleen voetgangers mogen komen. Je vindt er talloze winkels om souvenirs te scoren of om iets lekkers te halen. Loop zeker ook even over Calle Las Damas, de oudste geplaveide straat in de Nieuwe Wereld.

Deze straat brengt je naar het populaire plein Plaza de España met het beroemde Alcázar de Colón. Dit historische gouverneurspaleis is van 1510 tot 1514 gebouwd met koraalsteen door de zoon van Christoffel Columbus, Diego. Hij woonde er met zijn vrouw María de Toledo, een nicht van de Spaanse koning. Nu is het een museum met 16e-eeuwse meubels, kunst, muziekinstrumenten en wapens.

Santo Domingo gouverneurspaleis

Natuurlijk kun je zelf op ontdekkingstocht uit. Het is bepaald geen straf om zomaar wat rond te dwalen door het oudste deel van Santo Domingo. Wil je echter meer leren over de cultuur en de geschiedenis van de stad, kies er dan voor om een wandeltour te volgen.

Santo Domingo wandeltour

Er zijn verschillende aanbieders beschikbaar. De gids kan je meer vertellen over wat de stad allemaal heeft doorstaan en hoe Santo Domingo zich door de jaren heen wist te ontwikkelen tot de grote stad die het vandaag de dag is.

Bewonder de Kathedraal van Santo Domingo

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de kathedraal van Santo Domingo. Bij de lokale bevolking staat deze kathedraal ook wel bekend als de Primada de América Catedral. Los vertaald betekent dit “de eerste kathedraal van Amerika”. In 1546 werd deze kathedraal namelijk uitgeroepen tot de eerste kathedraal van de Nieuwe Wereld – dit is hoe de Europeanen het nieuw ontdekte Amerika noemden. De bouw van de kathedraal begon slechts enkele tientallen jaren eerder.

Santo Domingo kathedraal

De Primada de América Catedral in Santo Domingo is gebouwd in een gotische stijl en staat in het hart van het koloniale centrum. Men zegt dat de stoffelijke resten van Christoffel Columbus in deze kerk liggen, maar de meningen zijn erover verdeeld. Ook de Spaanse stad Sevilla claimt de overblijfselen te hebben van de beroemde ontdekkingsreiziger.

Santo Domingo kathedraal entree

Door de jaren heen is de kathedraal ook gebruikt als slagerij, gevangenis en als opslagruimte voor wijn. Tegenwoordig kun je hier als toerist binnenwandelen om de architectuur te bewonderen. Wil je meer weten over de kathedraal en haar geschiedenis, kies er dan voor om een audiotour of tour met gids te boeken. Adres: F4F8+696, Cjón. de los Curas, Santo Domingo 10210, Dominicaanse Republiek.

Bezoek het Fortaleza Ozama

Fortaleza Ozama is een fort uit de 16e eeuw dat zich in het zuiden van Santo Domingo bevindt, vlakbij de Caribische Zee Het fort ligt aan de monding van de Ozama-rivier en was ooit gebouwd om de stad te beschermen tegen indringers van buitenaf. Later werd het fort ook een gevangenis voor politieke misdadigers. Sinds de 20e eeuw is het fort een museum over de geschiedenis van Santo Domingo en over de vesting zelf.

Santo Domingo Ozama Fort

Besluit je om het fort te bezoeken, dan leer je meer over de aanvallen die Santo Domingo te verduren heeft gehad – en dat zijn er nogal wat! Van buiten ziet het fort er al imposant uit, maar ook de binnenkant is de moeite waard. Hier zie je verschillende exposities die je terug doen gaan in de tijd, toen piraten nog echt bestonden in dit gebied.

Santo Domingo fort kanon

Boek voor uitgebreide informatie over het fort een rondleiding met een gids, die je langs alle oude wapens en kaarten brengt die in het museum van het fort te vinden zijn. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het hoogste punt van het fort om te genieten van het uitzicht over de rivier en over de stad. Adres: C. Las Damas 1, Santo Domingo 10210, Dominicaanse Republiek.

Maak een fietstocht door Santo Domingo

Als een echte Nederlander vind je het misschien leuk om een stad per fiets te ontdekken. Maak daarom een fietstocht door Santo Domingo! Dit doe je door een fietstour te boeken, waarbij de gids je alles vertelt over de stad en over wat je tegenkomt. Met een fietstocht bezoek je alle hoogtepunten van de stad.

Santo Domingo fietstocht

Een fietstour door Santo Domingo brengt je langs alle bovengenoemde bezienswaardigheden en langs nog veel meer. Zo zie je tijdens de fietstour bijvoorbeeld ook de bekende pleinen, de beste winkelstraten en de oude stadsmuren. In totaal ben je zo’n anderhalf tot twee uur onderweg. Fietsen in Santo Domingo is superveilig. Er rijden weinig auto’s in de binnenstad en er zijn genoeg plekken om even te stoppen.

Santo Domingo fietsen

Daarnaast is het fijn dat een fietstour een stuk sneller gaat dan een wandeltour. Toch heb je alle vrijheid om ergens af te stappen of te wachten, in tegenstelling tot wanneer je een tour met een bus boekt. Het is dus de perfecte combinatie van vrijheid én snelheid!

Ontdek de bezienswaardigheden van Santo Domingo op de fiets!
Boek hier een fietstour met een lokale gids in Santo Domingo

Mensen kijken in Parque Colón

Midden in het koloniale centrum van Santo Domingo ligt Parque Colón, ook wel bekend als Columbus Park. Tijdens de 15e eeuw ontstond dit plein dat in eerste instantie Plaza Mayor werd genoemd, een naam die veel pleinen in Spaanstalige steden dragen. Aan de rand van het park staat de kathedraal. Daarom heeft het plein ook een tijdje het Plaza de la Catedral geheten. Uiteindelijk werd het park vernoemd naar Christoffel Columbus, van wie een standbeeld middenin het park te zien is.

Columbus in Santo Domingo

In de koloniale jaren, maar ook nu is het plein een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Tegenwoordig lopen er natuurlijk ook een stuk meer toeristen rond die het plein en de kathedraal komen bekijken. Het is een heerlijke plek om op een bankje van het zonnetje te genieten of om mensen te kijken.

Santo Domingo Parque Colon

Verder is het plein vanwege de centrale ligging ook een populaire verzamelplaats voor groepen die de rest van de stad willen ontdekken. Niet alleen de kathedraal, maar ook het fort liggen op een steenworp afstand van Parque Colón.

Snuif cultuur op in Museo de las Casa Reales

Heb je nog geen genoeg gekregen van alle geschiedenis die Santo Domingo rijk is? Breng dan een bezoekje aan Museo de las Casas Reales, vrij vertaald het ‘Museum van de Koninklijke Huizen’. Dit museum vind je in het koloniale centrum van Santo Domingo. Hier leer je alles wat je wil weten (en meer) over de Spaanse koloniale geschiedenis van de stad en het hele land.

Santo Domingo Museum Casas Reales

Toen het gebouw in de 16e eeuw werd gebouwd, functioneerde het als een paleis voor de Spaanse onderkoningen van Santo Domingo. Tegelijkertijd was het de eerste rechtbank van de Nieuwe Wereld. Ook maakten verschillende gouverneurs en generaals gebruik van het gebouw.

Santo Domingo koloniaal paleis

Tegenwoordig is dit museum een geliefde locatie voor een middagje cultuur snuiven. Breng je een bezoek aan Santo Domingo en ben je enigszins geïnteresseerd in geschiedenis of in de cultuur van het land waarin je reist, dan mag je het museum zeker niet overslaan. Je loopt er door de verschillende kamers en over de binnenplaats. In het museum zijn verschillende wapens en bepantsering te bewonderen. Neem een audiotour om de complete ervaring te beleven! Adres: C. Las Damas, Santo Domingo 10210, Dominicaanse Republiek. Website: www.museosrd.gob.do

Toon respect in het Nationale Phanteon

Ook het Panteón Nacional mag je niet missen wanneer je in Santo Domingo bent. Van oorsprong was dit een Jezuïetenkerk die gebouwd werd tussen 1714 en 1746.  Daarna is het gebruikt als een opslagruimte voor tabak, als het eerste theater in de Dominicaanse Republiek en als overheidsgebouw met kantoren voor ambtenaren.

Santo Domingo Nationale Pantheon

Pas toen het gebouw in 1956 gerenoveerd werd tot een mausoleum, kreeg het de functie die het vandaag de dag heeft. Het is de begraafplaats en herdenkingsplaats van verschillende personen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek. Daarom staat het ook bekend als Panteón de la Patria, oftewel het ‘pantheon  van het Vaderland’.

Santo Domingo pantheon

Je vindt het Panteón Nacional aan de Calle Las Damas, een van de bekendste straten in Santo Domingo. Het pantheon is dagelijks geopend, behalve op feestdagen. Je hoeft niet te betalen om naar binnen te gaan, maar er wordt wel verwacht dat je netjes gekleed bent. Houd je knieën en schouders dus bedekt. Aan de buitenkant staan officiële bewakers die de wacht houden over het mausoleum. Binnen in het pantheon zijn verschillende muurschilderingen te bewonderen. Kijk dus zeker even omhoog als je besluit om hier naar binnen te gaan!

Maak een dagtrip naar het park Los Tres Ojos

Overweeg dan een dagtrip naar het nationale park Los Tres Ojos als je wat buiten Santo Domingo wilt doen. In het Nederlands vertaald is dit ‘het park van de drie ogen’. Het bevindt zich op slechts 10 minuten rijden van het koloniale centrum. Er is dus geen excuus om een bezoek aan het park over te slaan 🙂

Santo Domingo Les Tres Ojos

Het park bestaat uit verschillende kalksteengrotten en drie cenotes – ondergrondse poelen met kristalhelder water. Naar deze cenotes is het park vernoemd omdat het turquoise water van de poelen iets weg heeft van heldere ogen. Vandaar de ‘drie ogen’. Ga je nog een stukje verder, naar het einde van het park, dan kom je bij de vierde cenote. Dus eigenlijk zou het park iets anders moeten heten.

Park van de drie ogen in Santo Domingo

Je kunt ervoor kiezen om op eigen gelegenheid naar het park te gaan. Een entreeticket is niet duur en het park is dagelijks geopend. Bij de ingang van het park lopen gidsen rond die je graag willen rondleiden. Vind je dit leuk, dan is het zeker de moeite waard. Ga wel afdingen totdat je een goede prijs krijgt! Omdat het park een populaire bestemming is voor veel reizigers, rijdt er een bus naartoe vanuit het centrum van Santo Domingo. En uiteraard kan je ook een georganiseerde excursie boeken.

Spot walvissen bij Cayo Levantado

Wist je dat je vanuit Santo Domingo ook walvissen kunt spotten? Hiervoor boek je een tour met een boot die je een hele dag meeneemt op excursie. Deze boot vertrekt vanuit Santo Domingo zelf en zet dan koers naar het eiland Cayo Levantado, aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek. Dit eiland staat ook wel bekend als het Bacardi Island, omdat de reclames voor dit merk hier in de jaren ’70 zijn gefilmd.

Santo Domingo walvissen spotten

Onderweg geniet je van het uitzicht en zie je de kustlijn van de Dominicaanse Republiek van een afstandje. Tijdens het varen kom je langs de plek waar de walvissen rondzwemmen. Met een beetje geluk zie je er meerdere uit het water springen!

Santo Domingo Cayo Levantado

Eenmaal aangekomen op het eiland geniet je van een lunch, bereid op een typische, lokale manier. Dit is je kans om een Dominicaans gerecht te proberen! Daarna is er tijd voor jezelf. Maak een wandeling over het strand of neem een duik in het koele water. Aan het einde van de middag brengt de boot je terug naar Santo Domingo.

Bekijk walvissen van dichtbij tijdens een cruise
Boek hier een walvissafari vanuit Santo Domingo

Bestudeer verschillende planten in de botanische tuin

Echte natuurliefhebbers zijn helemaal op de goede plek als ze een bezoek brengen aan de botanische tuin in het hart van Santo Domingo. De volledige naam van dit park is Jardín Botánico Nacional Dr. Rafael María Moscoso, vernoemd naar de Dominicaanse botanicus die het heeft opgezet. Deze tuin is de grootste in het hele Caribisch gebied en bestaat sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen zijn de tuinen aangelegd om de oorspronkelijke natuur van het eiland te behouden.

Santo Domingo botanische tuin

Er zijn dan ook meer dan 69.000 soorten planten te vinden in El Botánico, zoals de botanische tuin door de inwoners wordt genoemd. Er zijn meerdere tuinen die allemaal een eigen thema hebben. Zo is er de Japanse tuin, waar je verschillende soorten bamboe vindt. In het Herbarium vind je verschillende planten met een medicinale werking. Deze planten hoeven niet altijd helend te zijn, want ze kunnen ook gebruikt worden als vergif.

Planten botanische tuin Santo Domingo

Naast verschillende tuinen met planten en bloemen is de botanisch tuin actief op het gebied van milieueducatie. Op sommige dagen worden er in de tuinen evenementen georganiseerd, zoals workshops, lezingen en festivals. Bezoek je Santo Domingo toevallig op een datum waarop zo’n evenement plaatsvindt, overweeg dan zeker om het bij te wonen! Adres: F2VW+JJR, Av. República de Colombia, Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. Website: www.jbn.gob.do

Wat te doen in Santo Domingo: praktische tips

Overnachten in Santo Domingo

Zoals je uit dit artikel misschien wel begrepen hebt, is het koloniale centrum (Zona Colonial) van Santo Domingo the place to be. Dit is de leukste wijk om in te verblijven, met de geplaveide straatjes, kleurrijke koloniale gebouwen en charmante pleinen. Alle bekende bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand. Liever overnachten met uitzicht op de Caribische Zee? Dan kun je een hotel boeken aan de Malecón, de boulevard van Santo Domingo langs de kust. Official heet deze straat trouwens Avenida George Washington.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Santo Domingo?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Santo Domingo, tegen de laagste prijzen

Een aanrader in de historische binnenstad is het schattige hotel El Beaterio Casa Museo. Dit hotel zit in een klooster uit de 16e eeuw dat is omgebouwd tot een hotel. De kamers zijn knus en stijlvol ingericht. Bovendien heeft het hotel een eigen dakterras, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Binnen 5 minuten lopen sta je bij de kathedraal en ook Parque Colón ligt op een kleine afstand.

Santo Domingo El Beaterio Hotel

Ook ontzettend leuk is het Mosquito Boutique Hotel Zona Colonial. Dit hotel bevindt zich eveneens in het koloniale centrum, waardoor vrijwel alle bezienswaardigheden dichtbij zijn. Het hotel heeft comfortabele kamers, een eigen bar, restaurant en een lounge om in te ontspannen. Wil je graag een auto huren om het eiland te verkennen? Dat kan bij de receptie van het hotel. Je komt hier werkelijk niets te kort.

Santo Domingo Mosquito Boutique Hotel

Eten en drinken in Santo Domingo

Reis je naar de Dominicaanse Republiek, dan moet je natuurlijk ook het lokale eten proberen. Dat is één van de leukste onderdelen van een vakantie! Probeer bijvoorbeeld sancocho, een stoofpotje met maar liefst zeven verschillende soorten vlees. Locals in de Dominicaanse Republiek maken dit gerecht alleen voor speciale gelegenheden, zoals oud & nieuw. Naast vlees zitten er ook verschillende groenten in het stoofpotje. Vaak wordt sancocho geserveerd met rijst en avocado.

Sancocho in Santo Domingo

Probeer ook zeker eens een catibia of cativia. Dit zijn empanadas, maar dan gemaakt met yuca. Yuca is een knol en smaakt een beetje als een aardappel. Deze plant komt uit de jungle van Peru. In Midden- en Zuid-Amerika staan Yuca fries – frietjes gemaakt van yuca – dan ook regelmatig op het menu. Een catibia is geen portie friet, maar een empanada. Vaak zijn ze gevuld met kip en kaas, maar er zijn genoeg andere varianten te vinden. Je vindt het vaak als streetfood in Santo Domingo.

Empanadas in Santo Domingo

Reizen naar Santo Domingo

Voor een vakantie in de Dominicaanse Republiek is het makkelijk om een vliegtuig te pakken. Santo Domingo heeft een eigen vliegveld, Las Américas International Airport (SDQ) (www.aeropuertolasamericas.com), ongeveer 34 kilometer ten oosten van het centrum. Vanuit Nederland gaan er echter geen rechtstreekse vluchten naar Santo Domingo. Je kunt de Dominicaanse hoofdstad wel bereiken met een overstap, bijvoorbeeld in Madrid of New York.

Er rijdt geen openbaar vervoer tussen het centrum en het vliegveld van Santo Domingo. Wel gaan er elke dag verschillende minibusjes naar Santo Domingo, die je deelt met andere reizigers. Hiervoor moet je op de eerste verdieping van de vertrekhal zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een taxi te nemen. Voor de rit van een halfuur betaal je circa € 24 tot € 29.

Santo Domingo luchthaven

Praktischer is het om een directe vlucht te nemen naar Punta Cana, een populaire badplaats aan de oostkust van het eiland. Luchtvaartmaatschappij TUIfly vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Punta Cana International Airport (PUJ) (www.puntacanainternationalairport.com), een vlucht van ongeveer 10 uur.

Een vliegticket naar Punta Cana is te koop vanaf € 599
Boek hier een vliegticket naar Punta Cana met TUIfly

Veel vakantiegangers verblijven in een resort of hotel aan het strand en maken uitstapjes naar andere plaatsen in de Dominicaanse Republiek. Op het vliegveld van Punta Cana zijn meerdere kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren. In zo’n 2½ uur rij je naar Santo Domingo. Op het eiland rijdt het verkeer aan de rechterkant van de weg, net als bij ons.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Punta Cana bij Sunny Cars

Santo Domingo weg

Ook kun je de bus nemen van Punta Cana naar Santo Domingo, die er 2 uur en 15 minuten over doet. De busmaatschappij is APTPRA (www.aptpra.com). Als je geen zin hebt in gedoe, boek je lekker een georganiseerde tour naar Santo Domingo. Er zijn talloze dagtrips en excursies mogelijk vanuit Punta Cana.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam