Wat te doen op Saint Kitts en Nevis: 10 tips!

Wat te doen op Saint Kitts en Nevis, die twee paradijselijke eilanden in het Caribisch gebied? Natuurlijk, je kunt er hele dagen op het strand liggen met een rum punch in je hand. Maar verlaat een van de prachtige zandstranden en je kunt door regenwouden trekken, het Britse koloniale verleden opsnuiven en dwalen door oude landgoederen. Je kunt je beenspieren trainen in een trektocht naar de hoogste berg en de trieste verhalen horen over het slavernijverleden.

Er is genoeg te doen op Saint Kitts en Nevis voor actievelingen, van duiken en snorkelen tot ziplinen door de jungle. Ontdek de voormalige suikerrietplantages per trein en schaf een nieuwe batik-jurk aan. De meeste activiteiten en bezienswaardigheden vind je op het hoofdeiland Saint Kitts, maar vergeet ook het kleinere en ongerepte Nevis niet. Wil je vakantie vieren op dit aanlokkelijke eiland-duo? Lees hier 10 tips wat te doen op Saint Kitts en Nevis!

Bezoek het Brimstone Hill Fort

Een bezoek aan het Brimstone Hill Fort is een van de populairste dingen om te doen op het eiland Saint Kitts. Het imposante militaire fort werd op een 244 meter hoge heuvel gebouwd in opdracht van de Britten, die daarvoor Afrikaanse slaven aan het werk zetten. Zij deden er zo’n honderd jaar over, waarvoor ze vulkanisch gesteente uit de omgeving gebruikten. Na een eeuw lang zwoegen was de vesting gereed in 1790, compleet met zware kanonnen om het fort tegen indringers te beschermen.

Tegenwoordig is er een museum waar je meer te weten komt over het duistere verleden van het Brimstone Hill Fort. Op heldere dagen kun je vanaf de heuvel liefst zes andere Caribische eilanden zien liggen, waaronder het Nederlandse Sint Eustatius. Het fort, dat ook bekendstaat als het ‘Gibraltar van West-Indië, is sinds 1999 Werelderfgoed van Unesco. Het is van de best bewaarde forten van het westelijk halfrond. Website: www.brimstonehillfortress.org

Sla de wachtrij over voor een bezoek aan het fort
Boek hier je entreeticket voor Brimstone Hill Fortress National Park

Trektocht naar Mount Liamuiga

Wil je wat actiefs doen? Je kunt Sint Eustatius ook zien liggen als je een trektocht maakt naar de uitgedoofde krater van Mount Liamuiga op 1155 meter hoogte, het hoogste punt van Saint Kitts. Het is een wandeling van minimaal 4 uur door tropisch regenwoud en langs inheemse fruitbomen en hoger gelegen watervallen. Met een beetje geluk kom je onderweg hagedissen, mangoesten, apen en kleurrijke kolibries tegen. Bovenop wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over het eiland en de Caribische Zee. Je kunt de trektocht het beste ondernemen met een gids. ► Boek hier een begeleide tour naar Mount Liamuiga

Maak een ritje met de ‘suikertrein’

Zin in een ritje met de trein? Stap in de zogeheten Sugar Train, de laatste overgebleven spoorverbinding in het westelijke deel van de Cariben. De spoorlijn is tussen 1912 en 1926 aangelegd om suikerriet te vervoeren van de suikerplantages van het eiland naar de suikerfabriek in de hoofdstad Basseterre. Nu is het vooral een populaire toeristische attractie, waarbij je in een dubbeldekkertrein het betoverende landschap van Saint Kitts kunt ervaren. Ontspan onderweg met een rum punch of een daiquiri-cocktail, want onderweg krijg je gratis drankjes. De rit met de St. Kitts Scenic Railway duurt ongeveer 2 uur. Website: www.stkittsscenicrailway.com

Proef het nachtleven in Frigate Bay

Een van de populairste stranden is Frigate Bay, in het zuiden van het eiland Saint Kitts. Het staat bekend om het bruisende nachtleven, met een rij strandbars en strandhutten waar je de dag met een reggae beat op de achtergrond kunt afsluiten met een glas rum, een cocktail of een Caribisch biertje. Ook voor de trek ben je hier op de goede plek, met geroosterde kip, pittige curry, verse zeevruchten en roti op de kaart. Mr. X’s Shiggidy Shack Bar is de bekendste hangout, met zijn vreugdevuur op donderdagavond en geweldige kreeft- en barbecuediners.

Slenter door Basseterre

Neem wat tijd om door Basseterre te slenteren, de charmante hoofdstad van Saint Kitts en Nevis die nog niet platgelopen is door toeristen. Je kunt er winkelen, koffie drinken in cafeetjes en relaxen in parken. Begin je ontdekkingstocht op The Circus, een rotonde in het hart van de stad met het Berkeley Memorial in het midden. Dit is een sierlijke klok uit 1883 die gemaakt is ter ere van Thomas Berkeley, een belangrijke figuur in de geschiedenis van het eiland die over zes landgoederen beschikte.

Vlakbij is het Independence Square, een beruchte plek in de koloniale tijd. Het plein werd rond 1750 aangelegd om slaven te verkopen, die per schip vanuit Afrika waren overgebracht. De kelders waar ze werden vastgehouden, zijn nog steeds te zien in de koloniale gebouwen rond het plein. Het plein stond oorspronkelijk bekend als Pall Mall Square. Toen Saint Kitts en Nevis op 19 september 1983 politieke onafhankelijkheid bereikten, werd de naam veranderd in ‘Onafhankelijkheidsplein’.

Batik in Romney Manor

Een van de mooiste plekken op Saint Kitts is Romney Manor, een enorm landgoed uit de 17e eeuw met ongerepte tuinen, een statig herenhuis en een regenboom van ruim 400 jaar oud. Hier woonden de eigenaren van de Wingfield Estate, een plantage waar 350 jaar lang suikerriet werd verbouwd. De eerste eigenaar was Sam Jefferson II, de betovergrootvader van Thomas Jefferson – de derde president van de Verenigde Staten. Sinds 1976 zit er de Caribelle Batik Factory, waar ambachtslieden met hete was en verf opvallende en kleurrijke batikstoffen en patronen creëren. Je kunt er batikdemonstraties zijn en er is een winkel waar je producten van batik kunt kopen. Website: www.caribellebatikstkitts.com

Duiken en snorkelen op Saint Kitts

Met zijn heldere warme water biedt het eiland Saint Kitts volop mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. Al snorkelend zie je tropische vissen voorbij schieten en kleurrijk koraal dat zich aan de zeebodem vastklampt. Misschien zie je wel een schildpad die een paar minuten met je mee zwemt. Een mooie snorkelplek is Dieppe Bay Beach, met zwart vulkanisch zand. Het kalme, heldere water is ideaal om in te zwemmen dankzij een groot rif dat de baai beschermt.

Voor duikers zijn er talloze riffen, onderwatergrotten en scheepswrakken te verkennen. Het onderwaterzicht varieert van 10 tot 30 meter, waardoor je alles goed kunt zien. De afgelopen eeuwen zijn meer dan 400 schepen gezonken voor de kust van Saint Kitts, waarvan er nu nog maar zijn gevonden. Een populair scheepswrak is het 44 meter lange vrachtschip River Taw, dat in 1985 tot zinken is gebracht. Het ligt op een diepte van 15 meter voor de kust van Frigate Bay en is ook geschikt voor beginnende duikers.

Geschiedenis in Fairview Great House

Stap terug in de tijd met een bezoek aan het Fairview Great House, een Frans landhuis uit de 18e eeuw dat in oude glorie is hersteld. Dwaal door de eetkamer met zijn mahoniehouten eettafel en antieke zilveren servies en bekijk de oorspronkelijke keuken met de bakstenen oven. Vanaf de veranda heb je een panoramisch uitzicht op de Caribische Zee en het zustereiland Nevis. Maak een ontspannen wandeling door de botanische tuin waar apen smullen van de fruitbomen. En vergeet niet de lokale rum te kopen en te proeven! Website: www.kantours.com

Neem de zipline boven het regenwoud

Wil je wat doen waar je een adrenalinekick van krijgt? Saint Kitts is de thuisbasis van enkele van de langste ziplines in het Caribisch gebied. Je suist boven de boomtoppen van het tropisch regenwoud en vangt misschien een glimp op van de groene meerkatten die tussen de takken slingeren. Zweef boven valleien en luister naar krioelende geluiden uit het bos. Er zijn in totaal vijf ziplines tot 411 meter lang, die je allemaal kunt uitproberen. Er is ook een dubbele zipline zodat je met iemand anders een wedstrijdje kunt doen. Kijk voor meer informatie op de website van Sky Safaris: www.skysafaristkitts.com

Maak een dagtocht naar Nevis

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten vind je op Saint Kitts, maar ook op het kleinere zustereiland Nevis is genoeg te doen. Het eiland ligt zo’n 4 kilometer vanaf het zuidelijkste puntje van St. Kitts. Met een watertaxi ben je er 10 minuten, maar je kunt ook de veerboot nemen van Basseterre naar Charlestown, de hoofdstad van het eiland.

Nevis is een van de meest ongerepte eilanden in de Caraïben met lange lege stranden en een prachtige natuur. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, kajakken en duiken. Het Hamilton House, een mooi stenen gebouw uit 1680, herbergt het Museum of Nevis History. Avontuurlijke wandelaars kunnen een trektocht maken naar de Nevis Peak, een soms actieve vulkaan op 985 meter hoogte die vanaf het hele eiland is te zien. Het is echter geen gemakkelijke klim.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Saint Kitts en Nevis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Wollwerth; St. Kitts Tourism Authority (ongeautoriseerd gebruik niet toegestaan).

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam