Brouwerij Het Anker, Mechelen, België

Net als veel andere steden in België heeft Mechelen zijn eigen stadsbier. Dat wordt gebrouwen bij Het Anker, een van de oudste bierbrouwerijen van België. De geschiedenis gaat zelfs terug tot 1471, al stamt de huidige brouwerij uit 1872. Louis van Breedam en Anna Boonaerts, broer en zus, kochten de brouwerij en hebben daarna het Mechelse bier op de kaart gezet.

Bij Brouwerij het Anker wordt Maneblusser gebrouwen, het stadsbier van Mechelen dat je in alle cafés van de stad kunt krijgen. Dit bier is vernoemd naar de inwoners die in 1687 bij volle maan de Sint-Romboutstoren gingen blussen omdat een dronkaard dacht dat-ie in brand stond. Andere bieren zijn onder meer de Gouden Carolus, waarvan een groot deel ook wordt geëxporteerd. En wist je dat de Gouden Carolus Classic in 2012 werd uitgeroepen tot het beste donkere bier ter wereld?

Een bijzondere biersoort is ook de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused, een van de weinige bieren met whiskysmaak. Aan het bier is 2 procent whisky toegevoegd. Het is echte single malt whisky die in een eigen stokerij wordt gemaakt en die drie jaar en één dag op vaten is gerijpt. De whisky zelf heet Gouden Carolus Single Malt, een verfijnde Belgische whisky die uiteraard ook te koop is. Met de whiskyvariant heeft Brouwerij Het Anker al meerdere internationale prijzen gewonnen.

Bezoeken van Brouwerij Het Anker

Het originele brouwhuis in het centrum van Mechelen kun je bezoeken (de huidige bottelarij bevindt zich inmiddels 5 kilometer verderop). Tijdens een rondleiding krijg je een inkijkje in het bouwproces en de geschiedenis van het familiebedrijf. Je ziet de ketels waarin het water, de gerst, de hop en de gist worden gemengd en je mag de kruiden proeven die de bieren hun eigen smaak geven. De gids zal vol trots vertellen dat ‘bier zonder alcohol geen echt bier is’, omdat zo’n glas gerstenat nou eenmaal het resultaat is van alcoholische gisting.

Oude bierflesjes en reclamemateriaal geven een nostalgisch beeld van het Mechelse bier door de jaren heen. Je ziet oude bierkratten en vaten waarin het bier werd bewaard. De rondleiding eindigt uiteraard in de gelagkamer waar je twee ‘bierdegustaties’ krijgt. Zo kun je een goudgele Carolus Triple Blond (met 8,5 procent alcohol) proeven of een amberkleurige Carolus Classic (ook met 8,5 procent alcohol).

Brouwerij Het Anker heeft ook een aangename brasserie waar je terecht kunt voor een lunch. Op de kaart staan gerechten die met het eigen bier worden bereid. Iets wat je zeker moet proberen (als je geen vegetariër bent) is de Mechelse koekoek, een imposante grijze kip. In de 19e eeuw was het nog de meest gegeten kip van Europa, maar een paar jaar geleden dreigde de koekoek bijna uit te sterven. Door een fokprogramma gaat het inmiddels weer goed met deze kip.

De toegang tot de brouwerij is € 8, inclusief twee consumpties. Het is wel aan te raden te reserveren, en dat kan via de website. Bij de bierbrouwer is trouwens ook een brouwerijhotel, een 3-sterrenhotel met 22 kamers. In de uitgebreide souvenirwinkel kun je speciaalbiertjes inslaan voor thuis. Je kunt Brouwerij Het Anker vanuit het centrum bereiken via de Krankenstraat, dan kom je uit bij de achtergevel. Adres: Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen. Website: www.hetanker.be

Voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Brouwerij Het Anker in Mechelen, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam