Museum Hof van Busleyden, Mechelen, België

Museum Hof van Busleyden is een boeiende plek om meer te leren over de bourgondische geschiedenis van Mechelen. Het is museum is heropend op 17 juni 2018. Vroeger was het een stadsmuseum met archeologische vondsten, maar na een negen jaar durende restauratie is het een eigentijds kunstmuseum geworden.

Oude en nieuwe kunst wisselen elkaar af in de zalen. Zo zie je er oranje reddingsvestjes die gebruikt werden voor de opvang van migrantenkinderen, maar ook een prachtig geïllustreerd koorboek uit 1508-1519 dat in het bezit was van de Habsburgse landvoogdes Margaretha van Oostenrijk. Dit is een van de topstukken van Museum Hof van Busleyden, dat Mechelen zelden heeft verlaten. Er is een aparte zaal aan gewijd en in deze serene ruimte hoor je ook de muziek uit het koorboek.

Indrukwekkend zijn ook de zes Besloten Hofjes met meer dan honderd zijden bloemen die gemaakt zijn in de 16e eeuw (www.beslotenhofjes.com). Ze werden gemaakt voor de gasthuiszusters, die gingen bidden bij de weelderige en kwetsbare kunstwerkjes. Je kunt zien dat er ongelooflijk veel werk in gestoken is en geduld nodig was om de Hofjes te maken, terwijl de makers of maaksters onbekend zijn. Met de Besloten Hofjes laat het museum zien dat Mechelen een stad was van vele ambachten.

Het museumgebouw zelf is ook prachtig. Het is een van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese renaissance. Het was in de 16e eeuw de riante woning van humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden (1470-1517). In zijn residentie ontving hij bekende filosofen als Erasmus en Thomas More (de bedenker van het begrip ‘utopia‘). Ze wisselden van gedachten en bestudeerden exotische objecten uit verre landen. Na de renovatie wil Museum Hof van Busleyden weer ,,een broedplaats van ideeën” worden.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en wisselt de kunstvoorwerpen die in de zalen te zien zijn. Museum Hof van Busleyden is woensdag gesloten. Entree € 11. Adres: Sint-Janstraat 2A, 2800 Mechelen. Website: www.hofvanbusleyden.be

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor de stad Mechelen:

Mechelen: de meest bourgondische stad van België

Wie houdt er niet van een bourgondische levensstijl? Lekker genieten van het leven en eten en drinken tot laat in de avond, met rijkelijk gedekte tafels en een overvloed aan spijzen en wijnen. Dat kan zeker in de Vlaamse stad Mechelen! Lees hier wat je in Mechelen kunt doen in 24 uur

Brouwerij Het Anker, Mechelen

Net als veel andere steden in België heeft Mechelen zijn eigen stadsbier. Dat wordt gebrouwen bij Het Anker, een van de oudste bierbrouwerijen van België. De geschiedenis gaat zelfs terug tot 1471. Lees hier meer over het bezoeken van Brouwerij Het Anker

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Museum Hof van Busleyden in Mechelen, België, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam