Sint-Romboutstoren, Mechelen, België

De Sint-Romboutstoren is het belangrijkste symbool van Mechelen, een imposante blikvanger die al sinds 1452 de trots is van de inwoners van de stad. De toren is 97 meter hoog en kun je eigenlijk niet missen – het monument steekt overal bovenuit. Eigenlijk moest deze toren 167 meter hoog zijn om groter te zijn dan ‘concurrerende’ torens in andere Belgische steden, maar door geldgebrek is dat er nooit van gekomen.

Het gotische gebouw diende de eerste eeuwen als uitkijkpunt om mogelijke aanvallers in het vizier te houden, maar ook om de inwoners van Mechelen bij de tijd te houden. Volgens een legende komen Mechelaars altijd en overal te laat. In de 18e eeuw kreeg de Sint-Romboutstoren daarom aan alle vier kanten het grootste torenuurwerk ter wereld, met wijzerplaten die zelfs groter waren dan de klok van de Big Ben in Londen.

De Sint-Romboutstoren is een robuust bouwwerk van maar liefst 42.000 ton, evenveel als het gewicht van 8400 olifanten. De toren grenst aan de Sint-Romboutskathedraal dien in 1312 werd ingewijd. In 1981 vond een ingrijpende restauratie plaats en in 1999 kreeg de Sint-Romboutstoren een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezoeken van de Sint-Romboutstoren

Je kunt de Sint-Romboutstoren beklimmen, een inspanning die zeker goed is voor je beenspieren. Er is geen lift, dus je moet 538 treden bedwingen voordat je op de ‘skywalk’ bovenop kunt genieten van het weidse uitzicht over Mechelen en omgeving. Bij mooi weer kun je de zilverkleurige bollen van het Atomium in Brussel zien glinsteren, 25 kilometer verderop. Kijk je de andere kant op, dan zie je de hoogbouw van Antwerpen, ook 25 kilometer verderop.

Onderweg omhoog kun je uitpuffen in een van de zes torenkamers en vlak voor de top sta je oog in oog met twee beiaarden van elk 49 klokken, die nog allemaal werken. De zwaarste klok heet Salvator en weegt maar liefst 8 ton. De beiaard speelt elk kwartier een melodie. Je kunt ook het knusse kamertje zien waar de beiaardier het klokkenspel kan bedienen. In de zomer zijn er overigens elke week beiaardconcerten en de Sint-Romboutstoren is ook de oefenruimte van de enige beiaardschool van West-Europa.

Je mag geen rugzak meenemen naar de top nadat een paar basejumpers enkele jaren geleden illegaal van de toren zijn gesprongen. De Sint-Ronboutstoren ligt in het centrum van Mechelen, vlakbij de Grote Markt. De entree van de toren is € 8. Je kunt de toren elke dag bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Adres: Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen. Website: visit.mechelen.be/toren

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Sint-Romboutstoren in Mechelen, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam