AfricaMuseum, Brussel

De beste bezienswaardigheden van Brussel

In het dorp Tervuren, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Brussel, vind je het AfricaMuseum. Het stond eerst bekend als het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, maar is de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd. Het museum presenteerde eerst het koloniale verleden van België, maar de Belgische regering vond de permanente tentoonstelling enigszins achterhaald. Er was geen ruimte voor kritiek op het koloniale bewind van de Belgen in Afrikaanse landen als Rwanda en Congo. Ook het monumentale en imposante gebouw uit 1910, dat aanvankelijk Congomuseum heette, was toe aan een opknapbeurt.

Na een sluiting van vijf jaar is het AfricaMuseum in december 2018 weer geopend voor publiek. In het museum krijg je vanuit verschillende invalshoeken een beeld van de Belgische aanwezigheid in Centraal-Afrika. Je ziet er onder meer etnografische objecten, muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen, maskers, foto’s en opgezette dieren uit Afrika. Sommige fossielen zijn liefst 650 miljoen jaar oud. In totaal bestaat de verzameling uit 120.000 objecten.

De meeste objecten in het AfricaMuseum komen uit de Democratische Republiek Congo en zijn meegenomen door handelaren, missionarissen en wetenschappers toen België er de baas was. In het museum is nu ook aandacht voor het schrikbewind dat de Belgische koning Leopold II (1835-1909) voerde in Congo. Omstreden racistische en naakte beelden van Afrikanen, waaronder de beruchte ‘Luipaardman’, zijn verbannen naar de kelder.

Sinds de renovatie is er verder ruimte voor hedendaagse kunst. De invulling van de grote hal werd toevertrouwd aan de Congolese kunstenaar Aimé Mpané. Hij maakte het werk Nouveau souffle ou le Congo Bourgeonnant, een levensgroot beeldhouwwerk dat in dialoog treedt met de koloniale standbeelden. Het AfricaMuseum organiseert ongeveer 25 tijdelijke tentoonstellingen per jaar. De ligging van het museum is prachtig, midden in een weelderige Franse groene tuin.

Na de verbouwing kom je binnen in een nieuw onthaalpaviljoen, met de ticketbalie, een winkel, een restaurant en een picknickruimte voor kinderen. Via een ondergrondse galerij loop je naar het museum. Vanuit Brussel kun je met metrolijn 1 en de ‘Africatram’ (tram 44) naar het AfricaMuseum reizen. Met de auto is het moeilijk om er te komen, omdat er nog geen parkeerplaats is. Het museum is maandag gesloten. Adres: Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren, België. Website: www.africamuseum.be

Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het AfricaMuseum nabij Brussel, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © AfricaMuseum/David Plas/Jo van de Vijver.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam