Wat te doen in Bastenaken (Bastogne), België: 10 tips!

Door Lara Metman

Bastenaken wat te doenWat te doen in Bastenaken? Deze historische plaats in de Belgische provincie Luxemburg staat ook bekend onder de Franse naam ‘Bastogne’. In Bastenaken vond één van de grootste en bloederigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog plaats, namelijk de Slag om de Ardennen in 1944. In het dorp en daaromheen vind je vandaag de dag dan ook veel monumenten en musea die dit kritieke punt in de geschiedenis herdenken. Loop je door Bastenaken, dan word je automatisch meegenomen naar andere tijden.

Sportfans zullen Bastenaken om hele andere redenen kennen, namelijk van de bekende wielerronde vanaf Luik. Bastenaken is de perfecte plek om te bezoeken als je houdt van geschiedenis, en dan met name die van de Tweede Wereldoorlog. Maar dankzij de prachtige ligging van het plaatsje in de Ardennen, kun je natuurlijk ook geweldige wandelingen en fietstochten maken door uitgestrekte bossen over hoge heuvels en door diepe dalen.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Belgisch Luxemburg?
Boek hier een vakantiehuis in Bastenaken bij Natuurhuisje.nl

Wil je op vakantie naar deze historische plaats in het zuidoosten van België? Hier vind je 10 tips wat te doen in Bastenaken!

Bezoek het Bastogne War Museum

De Slag om Bastenaken in december 1944 betekende een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en was één van de belangrijkste veldslagen. Tegenwoordig kun je in Bastenaken nog steeds de impact zien van deze bloederige gebeurtenis. Als je maar tijd hebt om één museum te bezoeken, ga dan naar het Bastogne War Museum, dat open ging in 2014.

Bastenaken oorlogsmuseum

Hier leer je alles over de Slag om Bastenaken en waarom dit zo belangrijk was voor het einde van de oorlog. Je kunt hier onder andere een interessante film van 30 minuten bekijken over de Slag om de Ardennen. Verschillende figuren uit de geschiedenis vertellen je hun kant van het verhaal. Het museum ligt op 2½ kilometer van het centrum van Bastenaken. Adres: Colline du Mardasson 5, 6600 Bastogne, België. Website: www.bastognewarmuseum.be

Verken het kleine centrum van Bastenaken

Bastenaken heeft een klein centrum dat je makkelijk te voet kunt verkennen. Bewonder de typische architectuur van de huizen en winkels uit de Ardennen en stop onderweg bij de fonteinen, tanks uit de Tweede Wereldoorlog en meerdere standbeelden en monumenten. Zoals merk je dat Bastenaken barst van de geschiedenis, zelfs in de straten, buiten de musea. Op het centrale plein (Place Général Mc Auliffe) vind je de Sherman Barracuda tank, die hier al staat sinds 1946. Ook staat er een buste van de Amerikaanse generaal Anthony McAuliffe, waar het plein naar vernoemd is na de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk tanks in Bastogne Barracks

Liefhebbers van tanks en oorlogsmemorabilia kunnen hun hart ophalen in de Bastogne Barracks. Dit museum ligt op militair terrein en er worden dan ook tours gegeven door gidsen die veel verstand hebben van de lokale geschiedenis en banden hebben met het Belgische leger. Op deze exacte plek was de 101e Luchtlandingsdivisie, een onderdeel van het Amerikaanse leger, gevestigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum kun je onder andere de kamer bekijken waar de beroemde woorden “Nuts!” werden uitgesproken als reactie op het voorstel van de Duitsers dat de Amerikanen zich moesten overgeven. Adres: Rue de La-Roche 40, 6600 Bastogne, België. Website: www.klm-mra.be

Bastenaken tank

Bewonder de Sint-Pieterskerk

Met zoveel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zou je het bijna vergeten, maar Bastenaken kent een geschiedenis die nog veel verder teruggaat. Dit is onder andere te zien in de Romaneske en Gotische kerk Église Saint-Pierre, oftewel de Sint-Pieterskerk. Deze plek wordt al gebruikt voor religieuze doeleinden sinds de 7e eeuw. De Romaneske klokkentoren van de kerk dateert uit de 11e eeuw en de gotische elementen zijn er in de loop der eeuwen daarna aan toegevoegd. Het is zeker de moeite waard om even binnen te lopen bij deze eeuwenoude kerk, al was het alleen maar vanwege het indrukwekkende gewelf. Adres: Pl. Saint-Pierre 19, 6600 Bastogne, België.

Kruip in een bunker van de Slag om de Ardennen

Het Museum van de Slag om de Ardennen, ook wel het 101st Airborne Museum genoemd, neemt je mee naar de winter van 1944. Het museum is gevestigd in een historisch pand. Hier was vroeger de eetzaal voor officieren (de zogeheten officiersmess). Je kunt er veel authentieke voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. Maar de grootste attractie in het museum is de nagebouwde ondergrondse bunker. Hierin kun je, door middel van audiovisuele effecten, ervaren hoe het was om tijdens  een oorlogsbombardement te schuilen in een bunker. Veel bezoekers beschrijven het als één van de beste oorlogsmusea ter wereld, dankzij deze realistische weergave van de terreur van oorlog. Adres: Av. de la Gare 11, 6600 Bastogne, België. Website: www.101airbornemuseumbastogne.com

Airborne Museum in Bastenaken

Aai schapen in een levend wolmuseum

Wil je wat doen in Bastenaken met de kinderen? Neem ze dan mee naar Animalaine, een ‘levend wolmuseum’ en dierenverblijf. In dit interactieve museum kom je meer te weten over de geschiedenis van wolproductie. Je kunt hier 25 verschillende soorten wol bekijken, zoals schapenwol, alpacawol en zelfs konijnenwol. De dieren waar de wol van gemaakt wordt lopen gewoon hier gewoon rond in de verschillende verblijven. Ook leer je welke stappen en technieken worden gebruikt bij het maken van wol, zowel aan het begin van de 20e eeuw als tegenwoordig. In de speeltuin naast het museum kunnen kinderen zich lekker uitleven. Adres: Bizory 5, 6600 Bastogne, België. Website: www.animalaine.com

Beklim het Mardasson Memorial

Naast het Bastogne War Museum vind je een van de meest iconische plekken van Bastenaken, namelijk het Mardasson Memorial. Dit gigantische monument in de vorm van een vijfpuntige ster herdenkt de 78.690 Amerikaanse soldaten die zijn gedood, verwond of vermist zijn geraakt tijdens de Slag om Bastenaken. Het is tevens een eerbetoon aan de vriendschapsband tussen de Verenigde Staten en België.

Mardasson Memorial in Bastenaken

De stervorm is geïnspireerd op de sterren van de Amerikaanse vlag. Aan de buitenste muren hangen medailles van bataljons die op deze plek hebben gestreden. Een aanrader is om het monument te beklimmen door middel van de wenteltrappen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de rondom gelegen bossen. Adres: Rte de Bizory 1, 6600 Bastogne, België.

Loop door de Trierse Poort

De Trierse Poort (vernoemd naar de nabijgelegen Duitse plaats Trier) is een van de laatste nog resterende bouwwerken in Bastenaken uit de middeleeuwen. Toen de poort werd gebouwd in 1332 was de stad volledig ommuurd. Deze poort is het enige wat hier nog van over is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Trierse Poort flink beschadigd geraakt, maar inmiddels is hij helemaal gerestaureerd. Je kunt de toren bezoeken en soms worden er ook tentoonstellingen georganiseerd. Adres: Pl. Saint-Pierre, 6600 Bastogne, België.

Wandel door het Bos van de Vrede

Iets wat je buiten kunt doen in Bastenaken is het bezoeken van het Bos van de Vrede. Je komt dit bos tegen als je vanaf het Mardasson Memorial richting het dorp Bizory wandelt. Precies 50 jaar na de Slag om Bastenaken zijn er op deze plek 4000 bomen geplant in het patroon van het Unicef-logo: een moeder met kind. In dit herdenkingsbos staan berkenbomen, eikenbomen en beukenbomen, geplant ter nagedachtenis aan de Amerikaanse veteranen, Belgische soldaten en de burgers die gedood zijn tijdens de veldslagen.

Bastenaken wandelen

Ontdek de geschiedenis van de Ardennen

Bastenaken is rijk aan musea over de Tweede Wereldoorlog. In Musée de la Grande Ardenne wordt echter aandacht besteedt aan de cultuur van de Ardennen en Belgisch Luxemburg. Je vindt hier een verzameling van maar liefst 70.000 stukken, waaronder talloze religieuze kunstvoorwerpen. Maar je maakt ook kennis met de mystieke kant van de geschiedenis van de Ardennen, vol met legendes over feeën, kabouters en weerwolven die in de uitgestrekte bossen zouden hebben gewoond. Adres: Rue Piconrue, 6600 Bastogne, België. Website: www.piconrue.be

Wat te doen in Bastenaken: praktische tips

Overnachten in Bastenaken

Bastenaken heeft meerdere hotels en bed & breakfasts. Een bijzonder hotel is het Hotel Leo Station. In het pand zit tevens een groot restaurant waar traditioneel Belgisch eten wordt geserveerd. Het speciale aan Hotel Leo Station is het treinthema dat verwerkt is in alle kamers. Een nadeel is dat je niet kunt parkeren bij dit hotel. Je kunt echter wel gebruikmaken van een openbare parkeerplek in de buurt.

Leo Station Hotel in Bastenaken

Een iets goedkopere optie in Bastenaken is Hotel Giorgi in het centrum van het dorp. In het hele hotel is gratis wifi en je kunt er ‘s ochtends aanschuiven voor een gratis ontbijtbuffet. Er is tevens een restaurant waar Italiaanse gerechten geserveerd worden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Bastenaken?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Bastenaken

Reizen naar Bastenaken

Bastenaken is makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Utrecht ben je 3½ tot 4 uur onderweg. Reis je met het openbaar vervoer? Dan is de snelste manier naar Bastenaken om naar Maastricht te reizen en vanaf daar de Flixbus richting Zürich te nemen. Vanaf Amsterdam Centraal duurt je totale reis dan 4½ uur.

De dichtstbijzijnde treinstations zijn Marloie en Libramont, in 1½ uur tot 2 uur te bereiken vanuit Brussel. Vanuit Amsterdam CS rijdt meerdere keren per dag een Thalys naar Brussel-Zuid (een kleine 2 uur). In Marloie en Libramont kun je een lokale bus nemen naar Bastenaken, in beide gevallen duurt de rit zo’n 40 minuten.

Een treinticket naar de Ardennen is te koop vanaf € 29
Boek hier een treinticket naar de Ardennen bij NS International

Eten en drinken in Bastenaken

Ben je in de Ardennen, dan doe je je natuurlijk tegoed aan de lokale vleesspecialiteiten. In Bastenaken is er zelfs een ‘museum’ gewijd aan vlees delicatessen, het zogeheten Musée du Cochon (www.etshartman.be), oftewel het varkensmuseum. Het is in feite geen museum, maar een lokale slagerij waar je typische delicatessen uit de Ardennen kunt vinden. Achterin de winkel is een kleine bar waar je verschillende soorten ham en andere vleeswaren kunt proeven en tevens een lokaal gebrouwen biertje kunt nuttigen.

Bastenaken ham

Zoals wel vaker gebruikelijk is bij dorpjes uit de Ardennen kent ook Bastenaken een eigen gebakje. En dit heeft gek genoeg niets te maken met de bekende Bastognekoeken. Het gaat hier om de Baisers de Bastogne, kleine gebakjes die bestaan uit twee meringuekoekjes die aan elkaar zijn gelast met een mokkacrème.

Voor meer informatie over wat te doen in Bastenaken kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.bastogne-tourisme.be

Over Lara

Lara Metman is freelance tekstschrijver. Als ze geen blogs aan het schrijven is, reist ze graag naar nieuwe plekken. Doelloos struinen door de geheime straten van grote steden zoals Rome, Barcelona en geboortestad Amsterdam doet ze het liefst. Meer weten over mij? Kijk op mijn website www.larametman.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 15 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bastenaken, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Sergey Dzyuba/Shutterstock.com; Pecold/Shutterstock.com; Wallonie Tourisme/P. Willems/J.P. Remy/Anne Segers/Denis Erroyaux; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam