Wat te doen in De Haan, België: 12 tips!

De Haan wat te doenDe Haan is de mooiste badplaats aan de Belgische kust, met het langste strand van België en een authentieke charme. De hele badplaats straalt een nostalgische belle époque sfeer uit. Achter glooiende duinen liggen schilderachtige witte villa’s die rond 1900 zijn gebouwd, afgewisseld met weelderige hotels in Engels-Normandische stijl. Lelijke flats en appartementencomplexen vind je niet in De Haan.

Gelukkig besloot het stadsbestuur hoogbouw van meer dan 5 verdiepingen te verbieden, waardoor De Haan zich ontwikkelde tot de meest stijlvolle badplaats aan de Belgische kust. Misschien ook daarom dat de beroemde geleerde Albert Einstein hier een halfjaar woonde, verscholen voor het naziregime. Hier kom je om te genieten van een rustige vakantie aan de Noordzee, met álle attracties die zo onmisbaar zijn voor een badplaats.

Er is van alles te zien en te doen, ook als je even klaar bent met zonnebaden op het strand. Flaneer over de boulevard, ga watersporten, wandel langs de witte villa’s en reserveer een tafeltje in een van de voortreffelijke restaurants. Huur een fiets om de omgeving te ontdekken, want rondom De Haan liggen magnifieke natuurgebieden. Op een koude dag pak je een bioscoop of zoek je vertier in een subtropisch zwemparadijs. Wil je vakantie vieren in dit juweeltje aan de Belgische kust? Hier vind je 12 tips wat te doen in De Haan!

Plan hier je vakantie naar De Haan

Vakantiepark met subtropisch zwembadBoek hier een verblijf bij Center Parcs De Haan
Boek je ideale vakantiehuis in De Haan ► Bekijk het aanbod bij Booking.com en Interhome
Zoek je voordelige accommodatie?Reserveer hier online een hotel in De Haan

Uitwaaien op het strand van De Haan

De grootste aantrekkingskracht van De Haan is het strand, misschien wel het mooiste strand aan de Belgische kust. Met een lengte van zo’n 12 kilometer is het sowieso het langste strand van België, maar het is ook breed en schoon. Het goudkleurige zandstrand ligt voor een deel achter de duinen, zonder lelijke hoogbouw die zo typerend is voor sommige andere Belgische badplaatsen. Er is er een gezellige boulevard (de Zeedijk) met cafés en restaurants waar je een terrasje kunt pakken.

De Haan strand

Als je wat wilt doen op het strand, hoef je je niet te vervelen. Je kunt er zonnebaden, wandelen, vliegeren en zwemmen in de zee als je verkoeling zoekt. Bij een groene vlag is het veilig, bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen en te baden en mag je geen opblaasbare voorwerpen gebruiken op het water. Van half juni tot eind augustus lopen er strandwachten rond om een oogje in het zeil te houden. Ben je liever actief bezig, dan kun je kitesurfen, kayakken, suppen, golfsurfen of zeilen. Bij Watersportclub Windhaan (www.windhaan.be) kun je lessen volgen of een uitrusting huren.

Bewonder villawijk De Concessie

Een juweeltje in De Haan is toch wel de villawijk De Concessie, direct achter de duinen gelegen. In geen enkele andere Belgische badplaats vind je zo’n woonwijk met villa’s en cottages in Normandische en Engelse stijl. Wandel door de kronkelende lanen van wijk langs prachtige witgeschilderde villa’s, daken met rode dakpannen, kleurrijke houten luiken en ramen met kleine vensters. Deze Anglo-Normandische stijl geeft de buurt een landelijk karakter. Loop zeker ook langs de villa’s in de Rembrandtlaan, ontworpen door de beroemde Vlaamse architect Valentin Vaerwyck. Aan de Leopoldlaan 24 staat het stadhuis van De Haan, dat ooit het eerste luxe hotel was met warm stromend water.

De Haan villawijk

De villawijk ontstond in 1889 toen de Belgische staat een duingebied in erfpacht gaf aan particulieren om daar volgens strikte voorschriften hun huis te bouwen. Deze erfpacht – of ‘concessie’ – was afgegeven door 90 jaar. In 1979 liep de concessie af en werden een paar villa’s gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Gelukkig kwamen buurtbewoners in actie, waardoor De Concessie in 1995 werd benoemd tot beschermd stadsgezicht.

Speel golf op de oudste baan van België

Ben je een golfliefhebber? Dan moet je zeker keer een balletje slaan op Koninklijke Golf Club Oostende. Anders dan je uit de naam zou kunnen afleiden, ligt deze golfclub in De Haan en niet in de zuidelijke badplaats Oostende. Dit is een chique golfclub met een vorstelijke geschiedenis. De golfbaan is al op 1 juli 1903 geopend, en is daarmee de oudste baan van België. Koning Leopold II gaf de aanzet voor de aanleg van de golfbaan om Britse toeristen te trekken die vakantie kwamen vieren in Oostende. De 18 holes-baan is ook de enige aan de Belgische kust.

De Haan golfclub

Zowel tijdens de Eerste Wereldoorlog als tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de golfbaan volledig verwoest. Tot twee keer toe werd de baan zorgvuldig gerestaureerd en sinds de jaren ’50 komen leden van de Belgische koninklijke familie regelmatig golfen bij Koninklijke Golf Club Oostende. Met een certificaat en gepaste kleding (check de dresscode op de website) mag je hier het parcours aflopen. Bij de golfclub is een clubhuis in Engelse stijl waar je terechtkunt voor een drankje of diner. Adres: Koninklijke Baan 2, 8420 De Haan, België. Website: www.rogc.eu

In de voetsporen van Albert Einstein

De Haan was ooit de woonplaats van Albert Einstein (1879-1955), een van de beroemdste natuurkundigen uit de geschiedenis. De Duits-joodse Nobelprijswinnaar meerde in maart 1933 aan in de haven van Antwerpen na een verblijf als gastprofessor in de Verenigde Staten. Omdat Hitler toen net aan de macht was gekomen, leverde Einstein zijn Duitse paspoort in en besloot hij een tijdje in De Haan te verblijven. Hij woonde uiteindelijk zes maanden in de Belgische badplaats, samen met zijn vrouw Elsa, zijn stiefdochter, zijn assistent en zijn secretaresse. In september 1933 emigreerde Einstein via Engeland naar Amerika, op de vlucht voor het naziregime.

De Haan en Einstein

In De Haan kun je hier en daar nog in de voetsporen treden van de fameuze professor. Tijdens een wandeling in de villawijk De Concessie vind je aan de Shakespearelaan 5 Villa Savoyarde, het huis waar Einstein woonde met zijn gezin. De villa was destijds wel een stuk kleiner dan tegenwoordig. Op een pleintje aan de Prinses Astridlaan 25B kun je een selfie maken met een standbeeld van Einstein. De uitvinder van de relativiteitstheorie zit op een bankje, je kunt er gewoon naast gaan zitten. En pak een terrasje van Grand Hotel Belle Vue. Hier zat ook Einstein graag met een kopje thee, te genieten van de zon.

Verblijf op de favoriete plek van Albert Einstein!
Boek hier een overnachting in Grand Hotel Belle Vue

Pak een filmpje in Cinema Rio

Nostalgische cinemaliefhebbers kunnen een filmpje pakken in Cinema Rio, een buurtbioscoop net buiten het centrum van De Haan. Dit is geen modern en multifunctioneel bioscomplex met tig zalen, maar een kleine knusse bioscoop met slechts één zaal. De uitbaters wilden in 1984 een bioscoop beginnen die een authentiek gevoel oproept, waar je een film kijkt met een bak popcorn of een zak chips in de hand.

De Haan bioscoop

De techniek is wel met de tijd meegegaan, dus films worden tegenwoordig vertoond met digitale projectie. Hier kun je ook gewoon terecht voor de blockbusters uit Hollywood. Napraten kan in het Cinema Café. Een avondje bioscoop is leuk als je ‘s avonds wat wilt doen in De Haan. Adres: Monicastraat 11, 8420 De Haan, België. Website: www.cinemario.be

Wandelen in de Duinbossen

Tussen De Haan en de noordelijke badplaats Wenduine liggen de Duinbossen, een mooi natuurgebied met duinen en bossen (zoals je al zou verwachten…). Om te kunnen genieten van het landschap zijn er verschillende wandelpaden uitgezet, variërend in lengte van 2½ tot ruim 10 kilometer. Ook kun je er paardrijden en mountainbiken. Voor de kinderen zijn er drie speelzones waar ze kunnen klimmen en klauteren.

De Haan wandelen

Tijdens het wandelen kun je zwart behaarde Galloway-koeien zien grazen of tussen de struiken vogels spotten als de zomertortel en de nachtegaal. Let bij het picknicken op dat je niet je kleedje neerlegt op een mierenhoop van de beschermde rode bosmier. Deze unieke bosmieren ruimen dode dieren op en jagen op rupsen. In een mierenhoop kunnen liefst 700.000 van deze bosmieren wonen! Adres: Zwarte Kiezel, 8421 De Haan, België. Website: www.natuurenbos.be

Met een natuurgids door de Zandpanne

Aansluitend op de Duinbossen vind je De Zandpanne, een afwisselend duinlandschap met loofbossen en vochtige duinvalleien. Begin 20e eeuw werd hier nog afvalwater gezuiverd, maar inmiddels heeft de natuur het weer overgenomen. In de open duingraslanden bevinden zich veldjes duinviolen en zeldzame vlindersoorten. In de poelen leven kikkers en salamanders. Om de kwetsbare natuur te beschermen is een deel van het het gebied niet vrij toegankelijk. Wel kun je De Zandpanne ontdekken met een wandeling met een natuurgids. Check hiervoor de website van Natuurpunt De Haan: www.natuurpunt.be

De Haan duinen

Parkdomein La Potinière

Parkdomein La Potinière is een charmant stadspark in het centrum van De Haan waar altijd wel wat te beleven is. In de zomermaanden is het park regelmatig het decor van activiteiten, zoals concerten, exposities en culinaire evenementen. Er zijn drie tennisbanen die je ook als vakantieganger kunt reserveren. Pak wat zon mee op een ligweide of speel petanque, de Provençaalse variant van jeu de boules. Wil je wat doen met de kids in De Haan? Laat ze ravotten op twee speelpleinen of speel een potje minigolf (www.minigolfdehaan.be). Voor het lessen van je dorst of het stillen van je honger kun je terecht in Brasserie La Potinière (www.brasserielapotiniere.be), midden in het park.

De Haan stadspark

Neem een duik in Aqua Mundo

Op koude en koele dagen is er toch volop gelegenheid om te zwemmen in De Haan. Koop daarvoor een kaartje voor Aqua Mundo, een groot zwemparadijs dat onderdeel is van het vakantiepark Center Parcs (het zwembad stond eerst bekend als Aquafun). Bij het boeken van een vakantiehuisje hebt je gratis en onbeperkte toegang, maar als buitenstaander ben je tegen betaling ook welkom.

De Haan waterpark

Urenlange waterpret beleef je in een subtropische waterwereld vol palmbomen, orchideeën en lianen. Leef je uit in een wildwaterbaan, twee glijbanen of een lazy river. Sinds de zomer van 2020 kun je ook raften van de wildwaterbaan, met beschermende kleding aan. Of neem een duik in het buitenzwembad, waarvan het water verwarmd is. Ontspannen doe je in een van de bubbelbaden of met een wellness behandeling. De prijs van een dagticket is € 24. Adres: Driftweg 150, 8420 De Haan, België. Website: www.centerparcs.be

Combineer een vakantie met eindeloos waterplezier!
Boek hier een cottage in vakantiepark Center Parcs De Haan

Fiets in de omgeving van De Haan

De Haan is de perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht in de omgeving als je wat actiefs wilt doen. Je kunt fietsen langs de zee en de stranden, door duinen en natuurgebieden. In zo’n 25 minuten fiets je naar de badplaats Wenduine, iets noordelijker aan de Belgische kust. Onderweg passeer je natuurgebied De Duinbossen. Pauzeer even bij de Spioenkop, een duin met paviljoen op 31 meter hoogte. Dit is een van de meest romantische plekjes aan de Belgische kust.

De Haan fietstocht maken

Maar je kunt ook de kust achter je laten en het Brugse Ommeland verkennen. Je fietst door polders en bossen, langs kastelen en kanalen. Het is een route van 41 kilometer die je hier kunt downloaden. Startpunt is het Tramhuisje in De Haan en volg de groen-witte bewegwijzering. Een fiets huren kan bij Fietsen André (www.fietsenandre.be) en bij Fietshuis Cattrysse (www.cattrysse.be).

Ontdek meer van de Belgische kuststreek op de fiets!
Boek hier een 7-daagse fietsvakantie langs de Belgische kust

Natuurreservaat D’Heye

Ook ten zuiden van De Haan zijn mooie natuurgebieden te vinden als je je wilt onderdompelen in de flora en fauna van de Belgische kust. Op de grens van de kleine badplaats Bredene ligt Natuurreservaat D’Heye, een duingebied van meer dan 1000 jaar oud! Het landschap bestaat uit duinen, heide, struiken, akkers en weilanden. Hieronder vind je enkele ‘fossiele duinen’. Een bezoek is het mooist in het voorjaar wanneer delen van het gebied onder water staan. Bloemen en kruiden bedekken dan het landschap en zorgen voor een mooi kleurenpalet. Alleen met een gids mag je wandelen in dit reservaat. Website: www.natuurenbos.be

Maak een uitstapje naar Brugge

Ongeveer een halfuurtje rijden (of een uurtje fietsen) van De Haan ligt de stad Brugge. Het zou raar zijn als je tijdens je vakantie in de badplaats geen uitstapje maakt naar een van de mooiste middeleeuwse steden van België! De historische binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is grotendeels intact gebleven.

De Haan en Brugge

Het voelt alsof je een reis terug maakt in de tijd, met de gildehuizen met trapgevels, de grachtjes en de pleinen waar het getrappel van paardenhoeven nog steeds te horen is. Brugge is ook de stad van kant, diamanten en invloedrijke kunstenaars als Jan van Eyck. De stad heeft zoveel bezienswaardigheden, dat je er makkelijk een hele dag kunt doorbrengen. ► Lees hier alle tips voor een vakantie in Brugge

Haal méér uit je uitstapje naar Brugge!
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Brugge

Wat te doen in De Haan: praktische tips

Overnachten in De Haan

De Haan is een populaire badplaats, dus er is volop keuze een mogelijkheden om te overnachten. Je kunt terecht in een groot aantal hotels, bed & breakfasts en vakantiehuizen. Daarnaast heeft De Haan enkele vakantieparken en campings, vlakbij het centrum en het strand. In de villawijk De Concessie kun je slapen in hotels met een prachtige belle époque of art deco architectuur. Boek ruim op tijd als je in De Haan wilt verblijven tijdens de zomermaanden en de schoolvakanties. Accommodatie is dan snel volgeboekt.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in De Haan?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in De Haan

Een historisch sfeertje proef je door een kamer te boeken in Grand Hotel Belle Vue, een van de eerste luxe hotels in de badplaats. Het 4-sterrenhotel is in 1912 gebouwd in Anglo-Normandische stijl, met drie hoektorens, doorlopende luifels en sierlijke balkons. In het begin kwamen hier vooral rijke Engelsen die hun fortuin hadden verdiend in India. In 1933 kwam geleerde Albert Einstein hier regelmatig om te genieten van een kopje thee met koekenbrood. Nog altijd is het een prima hotel, met 32 kamers, een wellnessruimte en een bistro met gerechten uit de zee. Het hotel ligt in het centrum van De Haan, op 7 minuten lopen van het strand. ► Boek een overnachting in Grand Hotel Belle Vue vanaf € 246

De Haan Grand Hotel Belle Vue

Verblijf je liever in een vakantiepark? Dan is Center Parcs De Haan de beste keuze. Het vakantiepark ligt op een steenworp afstand van het strand, de duinen en natuurgebieden en is in 2020 helemaal vernieuwd. Als gast heb je onbeperkt toegang tot het subtropische zwemparadijs Aqua Mundo, met een golfslagbad, glijbanen en een wildwaterbaan. Er is een indoor speelwereld en de Market Dome met een supermarkt, winkels en restaurants. Je kunt verblijven in comfortabele cottages met tuin of terras, voor 2 tot 12 personen. ► Boek hier een verblijf in Center Parcs De Haan

Eten en drinken in De Haan

Op culinair gebied is een vakantie in De Haan een traktatie. De badplaats onderscheidt zich van zijn Belgische concullega’s aan de kust door enkele uitstekende restaurants. Hiervoor moet je wat meer de portemonnee trekken, maar De Haan heeft uiteraard ook de gewone toeristenrestaurants waar je terechtkunt voor snacks, burgers en wafels. Op de boulevard aan het strand kun je je honger stillen bij een viskraam.

De Haan viskraam

Voor een topavond kun je een tafeltje reserveren bij Markt XI (www.markt11.be), een van de beste restaurants van De Haan dat zo een Michelin-ster waardig zou kunnen zijn. Het restaurant heeft een vermelding in de gidsen van Michelin (Bib Gourmand) en Gault & Millau. Visgerechten staan centraal in dit ‘huiskamerrestaurant’ met wit-zwarte inrichting. Alle gerechten worden zeer Instagrammable gepresenteerd. Andere aanraders zijn Restaurant Casanova (www.casanova-dehaan.com) met uitzicht op zee en het knusse Restaurant L’Espérance (www.restaurantlesperance.be), gevestigd achter een mooie gevel uit 1903.

Mocht je een fietstocht maken in de omgeving van De Haan, stop dan even bij het melkveelbedrijf de Jerseyhoeve (www.jerseyhoevedehaan.be). Hier kun je 24 uur per dag en zeven dagen per week terecht bij de Automatenshop om zelf melk te tappen. Ook kun je ijsjes, verse yoghurt, desserts en eieren uit de automaat halen. Alles zelfgemaakt, uiteraard. Geinig toch? Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras, tussen de koeien.

Reizen naar De Haan

De Haan ligt ongeveer halverwege de Belgische kust, tussen de populaire badplaatsen Oostende en Blankenberge. De stad Brugge ligt 20 kilometer landinwaarts. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 3½ uur rijden naar De Haan. Vanuit de meeste plaatsen in Nederland rij je via de ring van Antwerpen naar de badplaats. Komende vanuit Zeeland kun je ook rijden via de Westerscheldetunnel en Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een mogelijke alternatieve route als het verkeer op de Antwerpse ringweg stampvol staat.

De Haan is een van de weinige Belgische badplaatsen waar je nog gratis kunt parkeren. Wel zijn er enkele straten in het centrum waar je maar maximaal 1 uur mag parkeren. Hiervoor is het gebruik van een blauwe parkeerschijf verplicht. Parking Christianaplein ligt het dichtste bij het strand, maar die is altijd snel vol.

De Haan tramstation

Je kunt De Haan ook bereiken met de trein en de tram, waarvoor je minimaal 3½ tot 4 uur onderweg bent. Vanaf Amsterdam CS neem je eerst de Thalys naar Antwerpen (1 uur en 15 minuten). Daar neem je de intercity naar Oostende, eventueel met een overstap in Gent. In Oostende kun je de Kusttram (www.dekusttram.be) nemen naar De Haan (13 minuten). Deze tram rijdt langs de hele Belgische kust. In de zomer vertrekt de tram elke 10 minuten.

Reis met de trein naar de Belgische kust vanaf € 29
Boek een treinticket naar de Belgische kust bij NS International

Aankomst in de badplaats is bij het historische Tramstation De Haan. Dat is een bezienswaardigheid op zich. Dit gebouw dateert uit 1902 en is het enige oude tramstation in de Benelux waar nog steeds een reguliere tram stopt. Bovendien is het prachtig ontworpen in Engels-Normandische stijl.

Voor meer informatie over wat te doen in De Haan kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitdehaan.be

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in De Haan, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Toerisme Wenduine/De Haan, Westtoer; Cinema Rio.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam