Wat te doen in Nieuwpoort, België: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Nieuwpoort wat te doenAan de monding van de rivier de IJzer aan de Belgische kust, halverwege De Panne en Middelkerke, ligt het leuke plaatsje Nieuwpoort. Via de linkeroever van de rivier wandel of fiets je van het bruisende Nieuwpoort-Bad naar het historische centrum van Nieuwpoort-Stad. Na een complete verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de stad vrij snel daarna in exact dezelfde staat gebracht als daarvoor.

Bewonder de reconstructies van de middeleeuwse gebouwen vanaf een terrasje op het Marktplein. Nieuwpoort heeft een 50 meter breed zandstrand waar je heerlijk kunt uitwaaien en zonnebaden en kijken naar de kitesurfers en de wakekarts op zee. Eet mosselen en garnalen in de oude jachthaven en ga zeehonden spotten in het natuurreservaat de IJzermonding. Wat is er te zien en te doen in deze vrolijke badplaats aan de kust van België? Bekijk de 10 tips voor Nieuwpoort!

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Nieuwpoort?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Nieuwpoort

Proef de sfeer op het Marktplein

Het centrale Marktplein is een van de mooiste plekjes van Nieuwpoort. Je gelooft bijna niet dat de gebouwen rond het plein tijdens de oorlog plat zijn gebombardeerd – zo goed zijn de huizen herbouwd. Drink wat op een terrasje en bewonder de gevels van het stadhuis, de middeleeuwse Stadshalle, en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. En het zou geen marktplein heten als er geen markt wordt gehouden. Iedere vrijdagochtend staan dan ook de kraampjes vol groenten, bloemen, vis en nog veel meer op de met kinderkopjes geplaveide plein.

Nieuwpoort Marktplein

Bezoek de Stadshalle met zijn imposante toren

De prachtige Stadshalle met zijn 35 meter hoge wachttoren (de Belfort) staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het van oorsprong gotische gebouw uit de middeleeuwen, dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw opnieuw werd opgebouwd, staat in al zijn hervonden glorie aan het Marktplein.

Nieuwpoort stadhuis

De oorspronkelijke graanhal is een indrukwekkend gebouw met bogen op de gevel en spitse torentjes. De wachttoren telt maar liefst vijf verdiepingen. Bovenop staat een windwijzer met de afbeelding van een schip en een leeuw, de symbolen van het wapen van Nieuwpoort. Tegenwoordig is de Stadshalle in gebruik als historisch museum en expositieruimte. Adres: Hendrik Geeraertplein 2, 8620 Nieuwpoort, België. Website: www.nieuwpoort.be

Neem een kijkje in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Net als alle historische monumenten in Nieuwpoort, werd ook de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk in originele staat heropgebouwd. Stap de kerk binnen en sta even stil bij het uitzonderlijke werk van de Nederlandse kunstschilder Louis Moritz die de Slag bij Nieuwpoort in 1600 op doek heeft gezet.

Nieuwpoort kerk

Het klokkenspel in de kerktoren komt uit de Stadshalle en werd in 1675 overgebracht naar de kerk. Bekijk het bijzondere, met gouddraad geborduurde gewaad in de crypte. En loop even de trap op om het schilderij Het oordeel van Cambyses van Vigor Bouquet van dichtbij te bewonderen. Adres: Onze Lieve Vrouwstraat, 8620 Nieuwpoort, België. Website: www.kerkbestuur-nieuwpoort.be

Bezoek het oorlogsmuseum Westfront Nieuwpoort

Een must om te doen als je in Nieuwpoort bent, is een bezoek brengen aan het oorlogsmuseum Westfront Nieuwpoort en het imposante cirkelvormige monument. Dat is opgedragen als eerbetoon aan Koning Albert I en de Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwpoort monument

Beneden aan het monument is een bezoekerscentrum ingericht met tentoonstellingen over de oorlog en de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914. Voor kinderen is het leuke ervaring om de knoppen van de sluizen van de Ganzepoot te bedienen en de speurtocht ‘Het mysterie van de slimme schipper’ te doen door het hele museum. Adres: Kustweg 2, 8620 Nieuwpoort, België. Website: www.nieuwpoort.be

Ontdek de bijzondere geschiedenis van de Ganzepoot

Westfront Nieuwpoort ligt aan de plek waar zes waterwegen samenkomen in de rivier de IJzer. Hier is in de 19e eeuw een ingenieus sluizenstelsel gebouwd in de vorm van een ganzenpoot. De Ganzepoot heeft een cruciale rol gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. De sluizen lieten de IJzervlakte onderstromen zodat de Duitsers de stad niet in konden komen.

Nieuwpoort sluis

Gedurende de hele oorlogsperiode werd de IJzervlakte onderwater gehouden. Nu doen de sluizen weer hun gewone werk: zorgen voor de afwatering van de polders via de IJzer naar de Noordzee en het in standhouden van het waterpeil voor de scheepvaart. Website: www.nieuwpoort.be

Wandelen of fietsen in de IJzermonding

Het natuurreservaat de IJzermonding, tussen de pier Oosterstaketsel en de vuurtoren van Nieuwpoort, heeft een microklimaat dat je nergens anders in het land aantreft. De IJzer is de enige rivier in België die uitmondt in de Noordzee. In de IJzermonding komt het zoete rivierwater samen met het zoute zeewater, wat een bijzonder leefklimaat vormt voor een rijke variëteit aan flora en fauna.

Nieuwpoort IJzermonding

Vele vogels hebben hier hun onderkomen, zoals scholeksters, wulpen en kleine zilverreigers en het strand is de favoriete plek van de zeehonden. Het is hier prachtig wandelen en fietsen. En leerzaam, want de vele informatieborden vertellen je over alles wat hier groeit en bloeit. Website: www.natuurenbos.be

Ontdek meer van de Belgische kuststreek op de fiets!
Boek hier een 7-daagse fietsvakantie langs de Belgische kust

Kijk naar kunst in Nieuwpoort

Over een lengte van zo’n 70 kilometer langs de Belgische kust vind je een beeldenpark met ongeveer 40 kunstwerken. Die zijn voortgevloeid uit het Beaufort kunstproject waar Nieuwpoort, samen met andere kustplaatsen als De Panne, Koksijde, Middelkerke en Blankenberge, deel van uitmaakt. Je komt de beelden tegen als je langs de zee loopt.

Het kunstwerk Men van Nina Beier, een beeld van ruiters te paard, staat aan de rand van het water. Bij vloed wordt het beeld deels overspoeld door de zee. Bewonder aan de Kromme Hoek het kleurrijke Le Vent Souffle Où Il Veut van de Franse beeldende kunstenaar Daniel Buren. Vooral als het waait zijn de honderden masten met wapperende windzakken sensationeel om te zien.

Nieuwpoort kunstwerk

Het bekendste werk is Searching for Utopia van Jan Fabre, een gouden reuzenschildpad met een ruiter op z’n rug. Je kunt dit kunstwerk bekijken aan de Dienstweg Havengeul, bij het cultureel centrum Ysara. Website: www.beaufortbeeldenpark.be

Eet garnalen bij visafslag de Vismijn

Iedere dag komen de vissers hun vangst afleveren bij de Vismijn. Je merkt hier goed dat de visserij een grote rol speelt in het leven van de Nieuwpoorters, en dat al sinds de 12e eeuw. Wat leuk is om te doen is om te wandelen door de afslag langs de vissersloodsen en de vissershaven met een gids. Je krijgt een goed beeld van de visserij van Nieuwpoort van toen en nu.

Nieuwpoort vissersboot

Interessant is ook om mee te maken hoe de visveiling werkt tussen de Vismijn en de Vlaamse Visveiling. Na afsluiting ga je wat lekkere grijze zeegarnalen proeven, de specialiteit van Nieuwpoort. Een wandeling in de stedelijke Vismijn moet je vooraf reserveren. Website: www.visit-nieuwpoort.be

Uitwaaien aan de pieren

Nieuwpoort heeft twee pieren parallel aan elkaar, die zo’n 500 meter de zee insteken. De staketsels, ook wel staketwerk genoemd, houden golven en verzanding tegen, zodat de schepen zonder problemen de haven in en uit kunnen varen. De pieren zijn gebouwd in 1865 en na meerdere verwoestingen steeds weer opnieuw opgebouwd.

Nieuwpoort pier

Het is heerlijk flaneren over de Westerstaketsel en de Oosterstaketsel, waar je de frisse zeelucht opsnuift, een praatje maakt met de vissers en allerlei soorten schepen voorbij ziet varen. Het is een spectaculair gezicht als er zeilwedstrijden worden gehouden en honderden zeilboten tussen de pieren door de vaargeul varen.

Ontdek Nieuwpoort vanaf het water

Vanaf de wandel- en fietspromenade hebt je prachtig zicht op de enorme jachthaven van Nieuwpoort. Duizenden plezierboten zorgen voor een vrolijke en zomerse aanblik. Dat geeft wel zin om zelf ook het water op te gaan. Als je wat leuks wilt doen, boek je een rondvaart door Nieuwpoort. Zo krijg je een ander perspectief op de stad, de haven en het natuurreservaat.

Nieuwpoort jachthaven

Of kies het ruime sop en ga een dagje zeilen met een ervaren schipper. Opstapplaats Rondvaart: Rederij Seastar, Robert Orlentpromenade 2, 8620 Nieuwpoort, België. Websites: www.seastar.be en www.zeilexcursies.be

Wat te doen in Nieuwpoort: praktische tips

Overnachten in Nieuwpoort

Wat is nu leuker dan slapen op een woonboot in de haven van Nieuwpoort tussen de jachten en vandaaruit lekker te gaan wandelen, fietsen of zonnen op het strand? Op een kilometer van de jachthaven overnacht je in Hotel Martinique in een stijlvolle Engelse villa met een weelderige tuin. De meeste kamers hebben een badkamer met bubbelbad en gastvrouw Hilde zal je persoonlijk verwelkomen.

Martinique Hotel in Nieuwpoort

Iets buiten Nieuwpoort-Stad, op 2 kilometer van het centrum, is het oude gemeentehuis van St. Joris omgetoverd tot een leuk landelijk hotel. Hotel Gemeente Huis werd volledig in een nieuw jasje gestoken en verbouwd tot een oase van rust en stilte. In de ochtend ontwaak je met het geluid van fluitende vogels en het centrum van Nieuwpoort-Stad is 20 minuten lopen.

Kom je met de hele familie? Huur een villa aan het strand. Kies bijvoorbeeld voor Villa Belle Dune, met drie slaapkamers en fietsen die je kunt huren. De charmante witte villa met rieten dak ligt op loopafstand van het strand, de duinen, de haven en het centrum van Nieuwpoort.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Nieuwpoort?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Nieuwpoort, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Nieuwpoort

Vanaf € 29 kun je met de trein vanaf Amsterdam CS, met een overstap in Antwerpen, in 3 uur naar de populaire badplaats Oostende. Hier neem je de Kusttram (www.dekusttram.be) die de hele Belgische kust aandoet, waaronder Nieuwpoort. Het is een mooie route om te doen en een leuke manier om de Belgische kustplaatsen te ontdekken. De tramrit van Oostende naar Nieuwpoort duurt 40 minuten.

Reis comfortabel met trein en tram naar Nieuwpoort
Boek hier je treinticket naar de Belgische kust bij NS International

Nieuwpoort Kusttram

Je kunt daarnaast de trein nemen naar Veurne of Diksmuide, op respectievelijk 10 en 15 kilometer afstand van Nieuwpoort. Vanuit beide plaatsen rijden bussen naar Nieuwpoort. Kijk voor de dienstregeling op de website van busmaatschappij De Lijn: www.delijn.be

Wat je natuurlijk ook kunt doen is de auto pakken. Vanaf Amsterdam rij je in 3½ tot 4 uur naar Nieuwpoort. De snelste route leidt je via de ringweg van Antwerpen en Brugge. In Nieuwpoort-Centrum kun je veelal gratis parkeren, In Nieuwpoort-Bad moet je op de meeste plaatsen wel betalen. Van oktober tot en met maart geldt alleen betaald parkeren in de weekenden, op feestdagen en tijdens schoolvakanties.

Eten en drinken in Nieuwpoort

De specialiteit van Nieuwpoort zijn grijze garnalen, paling en de Belgica mosselen, die voor de kust van Nieuwpoort worden gekweekt. Liefhebbers van vlees kunnen zich tegoed doen aan een mals stuk West-Vlaamse polderrund met een glas lokaal gebrouwen Roste Jeanne bier.

Ga streekproducten proeven en shoppen in de boerderijwinkel ’t Dunehof (www.tdunehof.be) aan de Victorlaan. Zoek je een lekker lunchadresje? Ga naar KaZa Myjo (www.kazamyjo.be) in de Markstraat. Een typisch Vlaamse waterzooi met stukjes vis, mosselen en garnalen, eet je in Brasserie het Kompas (www.hetkompas.be) in de Henegouwenstraat.

Voor meer informatie over wat te doen in Nieuwpoort kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visit-nieuwpoort.be

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Nieuwpoort, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; VisitFlanders/Westtoer; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam