Vakantie in Sarajevo, Bosnië

Tips voor een vakantie in Sarajevo

Sarajevo vakantieEen vakantie in Sarajevo beleef je in een stad die zijn recente verleden probeert te vergeten. Tijdens de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot en met 1995 lag Sarajevo vier jaar lang onder vuur vanuit de omringende groene heuvels. Tienduizend mensen werden gedood. De sporen van die oorlog zijn nog lang niet verdwenen. Overal in de hoofdstad van Bosnië doen kapotgeschoten gebouwen en kogelgaten je eraan herinneren hoe verwoestend een oorlog kan zijn. Maar de inwoners van Sarajevo hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt een nieuw leven op te bouwen, plannen voor de toekomst te maken en zoveel mogelijk van het leven te genieten. Grote delen van de stad zijn herbouwd en gerenoveerd en levendig als nooit tevoren, met populaire cafés, trendy winkels en modieuze mensen. Ondanks de vele littekens toont Sarajevo een hartverwarmende veerkracht en vitaliteit.

De Bosnische hoofdstad, ook wel bekend als het ‘Jeruzalem van Europa’, is van oudsher een stad waar veel culturen samenkomen. Moslims, katholieken, joden en orthodoxen leefden en leven er jarenlang vreedzaam samen. Het resulteerde onder meer in een bijzondere architectonische mix van Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse gebouwen in de stad. De wijk Baščaršija met zijn kleine steegjes in de oude binnenstad lijkt op een miniversie van Istanbul, waar het net lijkt alsof je op vakantie in Turkije bent. Het is de thuisbasis van talloze moskeeën, bazaars, restaurants en cafés waar de geur van gegrilde kebab en gemalen koffie je neus in dringt.

Verder naar het westen ontrafelt de geschiedenis van de stad zich als een tapijt. Niet ver van de Ottomaanse wijk vind je de brug waar de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand in 1914 werd vermoord, een gebeurtenis die de Eerste Wereldoorlog ontketende. Moskeeën maken langzaam plaats voor kerken en gebouwen uit de Oostenrijks-Hongaarse periode, voordat de woonblokken en kolossen uit de communistische tijd opdoemen en je terecht komt in Sniper Alley. Dit was de bijnaam van de Meša Selimović Boulevard, de belangrijkste hoofdstraat van Sarajevo waar sluipschutters het tijdens de burgeroorlog op burgers hadden gemunt.

Tijdens een vakantie in Sarajevo wordt je herinnerd aan die wrede tijd, maar je hoeft je niet te beperken tot de traditionele bezienswaardigheden in wijk Baščaršija. Dee altijd goed gehumeurde inwoners van de stad zullen je met open armen ontvangen en erover willen vertellen. Grote kans dat ze je uitnodigen voor een kop koffie en er vrienden aan overhoudt.

Bezienswaardigheden in Sarajevo

Sarajevo vakantie bezienswaardigheden
Sarajevo heeft een tumultueuze geschiedenis. Het is de plek waar de Eerste Wereldoorlog werd ontketend en die in de jaren negentig jarenlang onder vuur lag. Veel bezienswaardigheden en musea zijn gerelateerd aan deze oorlogen, maar je vindt ook prachtige overblijfselen uit de Ottomaanse tijd. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Sarajevo

Voor het laatst bijgewerkt op 7 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sarajevo, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/paulprescott.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam