Wat te doen in Mostar, Bosnië: 10 tips!

Mostar is een van de oudste, bekendste en mooiste steden van Bosnië, met dank aan die ene iconische brug, de Stari Most. Het Mostar ligt in het bergachtige zuiden van het land, gelegen aan  een diepe vallei met de Neretva-rivier. De stad werd in 1452 voor het eerst in de annalen genoemd en bloeide op tijdens de Ottomaanse overheersing in de 16e eeuw. Mostar werd pas echt op de kaart gezet toen de Turken de houten hangbrug over de rivier vervingen door een gebogen stenen exemplaar. De stad kreeg daardoor meteen zijn naam, want mostar betekent letterlijk ‘brug’ in het Servo-Kroatisch.

De brug van Mostar haalde het wereldnieuws toen het historische monument in november 1993 tijdens de Bosnische burgeroorlog werd verwoest door artillerievuur van Kroatische strijdkrachten. Inmiddels is de brug hersteld en de grootste bezienswaardigheid, maar er is meer te doen in Mostar. Wandel rond in het middeleeuwse centrum en je ontdekt typische Ottomaanse architectuur, traditionele restaurants, moskeeën, bazaars en andere historische gebouwen. Ga je op vakantie naar Bosnië? Dan mag je deze stad niet overslaan! Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Mostar.

De oude brug Stari Most

De wereldberoemde Stari Most – ‘de oude brug’ – staat natuurlijk met stip op nummer één als je een bezoek brengt aan Mostar. De brug is misschien wel het bekendste symbool van heel Bosnië. De bouw begon in 1557 in opdracht van Süleyman de Grote, een van de machtigste sultans van het Ottomaanse Rijk. Bij het gereedkomen negen jaar later was Mostar een elegante brug rijker, die gold als een meesterwerk van Ottomaans-islamitische architectuur. De massieve stenen brug viel op door de 24 meter hoge boog die de steile oevers van de Neretva-rivier met elkaar verbindt. Aan beide kanten wordt de brug door een toren geflankeerd.

Op 9 november 1993 werd de oude brug door Kroatische troepen kapotgeschoten, waarmee de Stari Most het beroemdste architecturale slachtoffer werd van de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot 1995. Na de oorlog vond er van 2001 tot 2004 een grootschalige renovatie plaats om de brug en de nabijgelegen gebouwen te restaureren. Daarvoor werden brokstukken van de bodem van de rivier gehaald, maar ook nieuwe blokken steen toegevoegd. In 2005 werd Stari Most opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco als ‘symbool van verzoening en internationale samenwerking’.

Stenen om niet te vergeten

Overal in de stad vind je stenen met de tekst ‘Don’t forget‘, ter nagedachtenis aan de verwoestende burgeroorlog. Mostar is nu een populaire vakantiebestemming met veel toeristen, maar de stenen moeten de bezoekers eraan herinneren dat hier relatief kort geleden nog verschrikkelijke gruweldaden plaatsvonden. In Mostar vochten de Bosniërs eerst tegen de Serviers, en later tegen de Kroaten. Tijdens de belegeringen hebben veel inwoners familie en vrienden verloren, en zij wonen nog altijd in de stad. Een van de stenen met ‘Don’t forget 93’ is geplaatst bij de entree van de Stari Most.

Wandel door de oude bazaar

In de geplaveide straatjes van de binnenstad vind je de oude bazaar (čaršija), vol met winkeltjes en kraampjes waar snuisterijen en souvenirs worden verkocht. De markt ontstond hier al in de 16e eeuw en strekt zich uit aan beide kanten van Stari Most, de scheidslijn tussen het Bosnische en Kroatische deel van de stad. De markt heeft een oosterse en Turkse uitstraling, met de tapijten, koperen koffiepotten, beschilderde borden en de houten beeldjes die hier worden verkocht. Een wandeling door de kleurrijke en levendige markt is een must als je in Mostar bent!

Koski Mehmed Paša moskee

In het oostelijke islamitische deel van Mostar staan enkele moskeeën, makkelijk te herkennen door de minaretten die boven de huizen uitsteken. De mooiste en bekendste is de Koski Mehmed Paša moskee, die in 1618 door de Ottomanen is gebouwd. De moskee heeft een kleurrijk interieur en een pittoreske binnenplaats, maar het hoogtepunt is de minaret die je kunt beklimmen. Bovenop heb je een 360 graden uitzicht op Stari Most en de rest van de oude stad. Het beklimmen kost een paar Bosnische Marken en hou er wel rekening mee dat de minaret een beetje claustrofobisch kan aanvoelen.

Duiken vanaf de Stari Most

Als je wat spannends wilt doen, kun je duiken vanaf de Stari Most. Dit is echter alleen weggelegd voor professionele schoonspringers en toeristen die een speciale training hebben gevolgd, dus leuker is het om het spectaculaire schouwspel te aanschouwen. In de zomer duiken lokale jonge mannen vanaf het hoogste punt van de brug in de rivier, waarbij ze met gracieuze salto’s en sprongen in 3 seconden beneden in de rivier belanden. Tegen betaling willen ze hun kunstje ook wel voor toeristen vertonen. Het duiken vanaf de Stari Most is een sport die al eeuwenlang door locals wordt beoefend en sinds 1968 zijn er ook regelmatig wedstrijden bridge jumping.

War Photo Exhibition

Dat de burgeroorlog uit de jaren negentig zo’n grote stempel op Mostar heeft gedrukt, zie je ook in de War Photo Exhibition. Dit is een tentoonstellingsruimte in de westelijke toren van de Stari Most met 50 zwart-wit foto’s die door een Nieuw-Zeelandse persfotograaf tijdens de oorlog zijn gemaakt. De foto’s tonen niet alleen de vernietiging van de oorlog, maar ook de dagelijkse strijd die de inwoners hebben ervaren, van wie velen gewoon probeerden door te gaan met hun leven. Vanuit de toren heb je meteen een mooi uitzicht op de brug. Voor de kleine tentoonstelling moet je entree betalen.

Kriva Cuprija

Mostar heeft nog een brug die de moeite waard is, de Kriva Cuprija. Letterlijk betekent dit ‘scheve brug‘. De Kriva Cuprija is een miniatuurversie van de Stari Most en zelfs al eerder gebouwd. Men denkt dat dit een proefversie was van de grotere en beroemdere brug die later werd gebouwd. De brug is relatief klein, maar nog steeds een fraai voorbeeld van islamitische architectuur uit de 16e eeuw. De brug is de burgeroorlog relatief ongeschonden doorgekomen, maar werd wel weggespoeld tijdens overstromingen in 2000. Een jaar later is de Kriva Cuprija met hulp van Unesco herbouwd.

Muslibegović House

Een van de mooiste Ottomaanse huizen in Mostar is het Muslibegović House, dat rond 1750 is gebouwd. Het huis met zijn twee binnenplaatsen was vroeger het woonhuis van de adellijke familie Muslibegović, die grote stukken land bezat in de omgeving van Mostar. Nu is het een museum en een luxe hotel. Je kunt het oosterse interieur bewonderen, met de witte muren, houten meubelen en Ottomaanse tapijten. Er worden traditionele voorwerpen tentoongesteld, zoals een koran uit 1855 en een versierde sabel uit 1866. Het hotel met de 12 slaapkamers is uitgeroepen tot een van de beste ter wereld. Website: www.muslibegovichouse.com

Museum of War and Genocide Victims

Iets ten noorden van het centrum vind je het Museum of War and Genocide Victims, waar je meer te weten komt over de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot 1995. Het museum gaat in op de verschrikkingen die toen plaatsvonden, zoals de genocide, de concentratiekampen, de massagraven en de misdaden tegen kinderen. Je ziet persoonlijke bezittingen en verklaringen van slachtoffers, voorwerpen die opgegraven zijn uit massagraven, foto’s, getuigenissen en bewijsstukken van de rechtbank.

Kravice watervallen

Zo’n 40 kilometer ten zuiden van Mostar liggen de Kravice watervallen, prachtig gelegen tussen weelderige bossen. De watervallen zijn 26 tot 28 meter hoog en hebben een watergordijn van 120 meter breed. Het is een van de mooiste stukjes natuur in Bosnië, maar de grootste aantrekkingskracht is misschien wel het smaragdgroene meertje onder de watervallen. In de zomermaanden kun je hier zwemmen, wat voor een heerlijke verkoeling zorgt op hete dagen. De Kravice watervallen zijn vanuit Mostar makkelijk te bereiken met een dagtrip. ► Lees hier meer over de Kravice watervallen

Wat te doen in Mostar: praktische tips

Overnachten in Mostar

Het vinden van een slaapplek in Mostar moet niet al te moeilijk zijn, gezien de populariteit van deze bestemming. Er is veel accommodatie om uit te kiezen, van hotels en hostels tot guesthouses en homestays bij particulieren. Hoe dichter je bij de Stari Most bent, hoe meer je betaalt voor een overnachting.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Mostar?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Mostar, tegen de laagste prijzen

Een van de beste plekken is Pansion Cardak, met goede reviews van reizigers. Het familiepension bevindt zicht in de oude stad aan het einde van een rustige straat, 100 meter van de Stari Most. Er zijn zeven modern ingerichte kamers verspreid over twee verdiepingen, alle met eigen badkamer, airconditioning en led-televisie. Sommige kamers hebben een balkon. Er is een mooie patio aan de voorkant van het hotel waar gasten kunnen genieten van gratis thee en koffie. Het pension is in 2017 gerenoveerd. ► Boek een overnachting in Pansion Cardak vanaf € 57

Reizen naar Mostar

Mostar ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Sarajevo. Vanuit de Bosnische hoofdstad is Mostar zowel met de trein als de bus te bereiken. De trein rijdt twee keer per dag en heeft een reistijd van 1 uur en 50 minuten. De bussen vertrekken een paar keer per dag en je bent dan ongeveer 2½ uur onderweg. Het treinstation en het busstation liggen ten noorden van het centrum, ongeveer 1½ uur lopen.

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Bosnië:

Tips voor een vakantie in Sarajevo

Een vakantie in Sarajevo beleef je in een stad die zijn recente verleden probeert te vergeten. Tijdens de Bosnische burgeroorlog lag Sarajevo vier jaar lang onder vuur vanuit de omringende groene heuvels. Grote delen van de stad zijn herbouwd en gerenoveerd en levendig als nooit tevoren. Lees hier meer over een vakantie in Sarajevo

De 10 beste bezienswaardigheden in Bosnië

Bosnië is rijk aan sprookjesachtige natuurgebieden, een bijzondere geschiedenis en een unieke architectuur. Je kunt er zwemmen bij adembenemende watervallen of indrukwekkende oorlogsmonumenten bezoeken. Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Bosnië

Kravice watervallen

De Kravice watervallen zijn een van de populairste bezienswaardigheden van Bosnië, en dat is niet voor niets! De watervallen zijn adembenemend om te zien, omgeven door bossen die zorgen voor een paradijselijke sfeer. In de zomer kun je er ook zwemmen. Lees hier meer over de Kravice watervallen

Reizen naar Bosnië

Je kunt met het vliegtuig reizen naar de steden Sarajevo en Banja Luka in Bosnië. De belangrijkste luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Sarajevo. Er rijdt een internationale trein vanuit Zagreb naar Bosnië en er zijn busdiensten vanuit Nederland. Lees hier meer over reizen naar Bosnië

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Mostar, Bosnië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/alga38; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam