Tips voor een vakantie in Plovdiv, Bulgarije

Door Marianne van de Werken

Plovdiv is de tweede stad van Bulgarije en de oudste continu bewoonde stad van Europa. De stad ligt in het gebied dat van het 5e millennium voor Christus tot 1878 nog Thrachië heette. Dit gebied bestond uit het noordoosten van Griekenland, het Europese deel van Turkije en het zuiden van Bulgarije.

Het historische centrum van Plovdiv ligt verdeeld over drie heuvels: Nebet, Džambas en Taksim. De stad kent een rijke geschiedenis en als je er geweest bent, zal je begrijpen waarom Plovdiv in 2019 samen met de Italiaanse stad Matera culturele hoofdstad van Europa zal zijn.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Plovdiv

Etnografisch museum

In een van de mooiste monumentale panden van de stad is het etnografisch museum gevestigd. Het kleurrijke pand dateert uit 1847 en je zal weinig moeite hoeven doen om het te vinden. Het museum zelf is er gevestigd sinds 1917 en in 6 aparte ruimtes kun je verschillende tentoonstellingen bezoeken, waar je kennismaakt met de bevolking van Plovdiv en haar gebruiken.

Iconenmuseum

Naast de Sint Constantijn en Elena Kerk vind je het iconenmuseum. In dit museum worden iconen tentoongesteld die afkomstig zijn uit andere kerken in de omgeving die geen dienst meer doen of die verwoest zijn. Alle tentoongestelde schilderijen dateren uit de 15e tot 19e eeuw.

Sint Constantijn en Elena Kerk

Een van de oudste kerken van de stad is de Sint Constantijn en Elena Kerk. De kerk is genoemd naar keizer Constantijn de Grote en zijn moeder Elena en werd gebouwd in 337 na Christus. In de jaren die volgden werd het gebouw verschillende keren verwoest en opnieuw opgebouwd en het gebouw zoals het er nu staat, werd gebouwd in 1832.

Romeins amfitheater

Het Romeinse amfitheater uit de 2e eeuw ligt tegen de helling van de heuvel Džambas en biedt plaats aan ongeveer 7000 toeschouwers. Naast theatervoorstellingen en gladiatorengevechten, werd het amfitheater ook gebruikt voor bijeenkomsten van het provinciaal bestuur.

In de 5e eeuw werd het theater verwoest en in de jaren die volgden werd het bouwwerk bedolven onder aarde en puin en het zou tot 1970 duren voor een aardverschuiving het klassieke bouwwerk weer zichtbaar maakte. Door restauratie en reconstructie is het nu mogelijk om dit historische bouwwerk te bezoeken. In de zomermaanden kun je er diverse muziekoptredens bijwonen.

Archeologisch museum

Anders dan je bij een dergelijk museum zou vermoeden, ligt het archeologisch museum niet in het oude Plovdiv, maar in de later bijgebouwde stad. In het museum kun je meer dan 100.000 Romeinse en Thractische voorwerpen bewonderen, die te maken hebben met de geschiedenis van Plovdiv. Website: www.archaeologicalmuseumplovdiv.org

Praktische informatie voor een vakantie in Plovdiv

Overnachten in Plovdiv

In het centrum van Plovdiv staat Boutique Hostel Old Plovdiv. Het huis waarin Old Plovdiv is gevestigd, stamt uit 1868 en voor de bouw van het huis werd Libanees cederhout, Grieks marmer en Turks graniet gebruikt. De houten vloeren en de hoge plafonds brengen je terug tot in de Bulgaarse Renaissance. Maar niet alleen het pand heeft een historische waarde, want ook de inrichting is geheel in stijl met de rest. Bij lokale antiekwinkels kochten de eigenaren authentieke bedden en kasten, die ze professioneel lieten restaureren. ► Boek een overnachting in Guesthouse Old Plovdiv vanaf € 23

Een van de meest luxe adresjes in de oude binnenstad is het Hebros Hotel, gevestigd in een gerenoveerd herenhuis uit de 19e eeuw. In dit 5-sterrenhotel wordt je ondergedompeld in de romantiek van vervlogen tijden, met antieke meubels, kroonluchters en Berberse tapijten op de houten vloeren. Het renaissancehuis is 200 jaar geleden gebouwd door een rijke textielhandelaar uit Plovdiv. Het hotel heeft 10 kamers die allemaal anders zijn ingericht, een bekroond restaurant, een sauna en jacuzzi en een patio waar je lekker buiten kunt zitten. ► Boek een overnachting in Hebros Hotel vanaf € 47

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Plovdiv?
Reserveer hier een hotel of appartement in Plovdiv, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Plovdiv

De Bulgaarse keuken is wereldwijd bekend door zijn schapen-, koeien- en geitenyoghurt. De melkbacterie ‘bulgaricum’ wordt gebruikt voor de productie van deze yoghurt en deze bacterie, die enkel voorkomt in Bulgarije, geeft de yoghurt zijn kenmerkende smaak. Ben je in de gelegenheid, ga dan zeker eens een schaaltje huisgemaakte yoghurt proeven tijdens je vakantie. De smaak zal je niet snel vergeten.

Reizen naar Plovdiv

Op ongeveer 9 kilometer vanaf het stadscentrum ligt de luchthaven van Plovdiv. Ryanair vliegt wekelijks vanuit Londen, Brussel en Milaan op Plovdiv. Voor andere bestemmingen of luchtvaartmaatschappijen kun je gebruikmaken van de luchthaven van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Deze ligt op 136 kilometer van Plovdiv. Veel reizigers die op Plovdiv vliegen, reizen hierna door naar Pamporovo, Borovets of Bansko.

Plovdiv kent beperkt openbaar vervoer en om van het vliegveld naar Plovdiv te reizen, kun je daarom het beste gebruik maken van een taxi. De taxi van Plovdiv Airport naar het centrum kost je omgerekend ongeveer € 5.

Vanaf de luchthaven in Sofia zijn er aanzienlijk meer mogelijkheden om in Plovdiv te komen. Met de trein reis je in 2,5 uur naar Plovdiv. Vanaf de luchthaven reis je eerst twee haltes met de metro naar Iskarsko shosse en hier stap je over op de trein. Met de bus reizen is ook mogelijk, maar hiervoor moet je verschillende keren overstappen.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Plovdiv, Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wikipedia; Visit Plovidv; Hostel Old Plovdiv.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam