Autorijden op Cyprus

Autorijden op Cyprus kan in het begin even wennen zijn. Cypriotische automobilisten vertonen niet bepaald voorbeeldig gedrag, vooral in grotere steden als Nicosia. Veel chauffeurs zijn ongeduldig, claimen ruimte waar ze geen recht op hebben en zijn vooral bezig om zo snel mogelijk op hun bestemming te komen.

Daarbij rij je aan de linkerkant van de weg, wat het autorijden op Cyprus een extra uitdaging maakt. Je went eraan als je deelneemt in het verkeer, maar op rustige en stille weggetjes zonder andere auto’s kun je de neiging hebben naar rechts uit te wijken. Deze gewoonte heeft het eiland te danken aan de tijd dat de Britten er de baas waren. Dankzij de Britten zijn verkeersborden in het Grieks én het Engels, wat wel weer handig is. Lees hier onze tips voor links rijden met de auto

Laat je niet afschrikken door de belabberde rijstijl van de Cyprioten. Hou afstand en wees alert op onverwachte manoeuvres van andere automobilisten. Let vooral op chauffeurs die meteen rechtsaf slaan zodra het stoplicht op groen springt – ook al rij jij rechtdoor en heb je voorrang. Wees alert op de vele Cypriotische automobilisten die dichtbij of voorbij de middellijn van de weg rijden. Ze doen dat om gaten en hobbels aan de rand van de weg te vermijden.

Weet ook dat er veel andere toeristen naar Cyprus komen, dus de locals zijn wel gewend aan buitenlanders die zich met hun huurauto een weg door het verkeer proberen te banen. Veel huurauto’s hebben felrode kentekenplaten, waardoor ze makkelijk te herkennen zijn. Als je een nerveuze autorijder bent, kun je de steden het beste mijden tijdens de ochtendspits van 07.00 en 09.00 uur en tijdens de avondspits vanaf 16.00 uur. De wegen zijn in het algemeen goed, alleen kleinere weggetjes zijn niet altijd geasfalteerd. Er is één vierbaans snelweg, die de hoofdstad Nicosia verbindt met de badplaatsen Larnaca, Limassol en Paphos aan de zuidkust.

Hou er rekening mee dat de wegen ‘s nachts niet overal verlicht zijn, zelfs op de snelweg is het midden in de nacht aardedonker. Overdag daarentegen kun je te maken krijgen met felle zonneschijn. Het is geen slecht idee om een zonnebril mee te nemen als je gaat autorijden op Cyprus, vooral in de late namiddag kan de zon je verblinden als je richting het westen rijdt. Neem verder altijd een fles water mee. Door het jaar heen is de gemiddelde temperatuur 24 graden Celsius, en in de zomermaanden is het echt heet.

Verkeersregels op Cyprus

Voor autorijden op Cyprus moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig Europees rijbewijs. Aan een Nederlands of Belgisch rijbewijs heb je dus genoeg. Zoals gezegd, rij je dus aan de linkerkant van de weg en moet je rechts inhalen.

Rijden met de lampen aan is verplicht tussen een halfuur voor zonsondergang en een halfuur na zonsopkomst, maar het is beter om dit altijd te doen (ook overdag). Het gebruik van een mobiele telefoon is verboden, maar handsfree is wel toegestaan. Toeteren is verboden tussen 22.00 en 06.00 uur, of als je in de buurt van een ziekenhuis bent. Veiligheidsgordels zijn verplicht voor alle inzittenden.

De maximumsnelheden worden in Cyprus op de borden in kilometers aangegeven. Op snelwegen bedraagt de maximumsnelheid 100 kilometer per uur en de minimumsnelheid 65 kilometer per uur. Op hoofdwegen is de maximumsnelheid 80 km/u en op plattelandswegen 65 km/u. Binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.

In elke auto is een gevarendriehoek verplicht. Bij pech of een ongeval moet je die aan de achterkant van de auto zetten. In stedelijke gebieden geldt hiervoor een afstand van 6 meter, op hoofdwegen en snelwegen moet je de gevarendriehoek 50 meter van de auto zetten. Let er op dat deze ook in je huurauto aanwezig is. Mocht je met je eigen auto helemaal naar Cyprus rijden, dan moet je de gevarendriehoek uiteraard ook bij je hebben.

Alcohol en autorijden op Cyprus

Op Cyprus kun je beter nuchter achter het stuur kruipen. Je mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed (ongeveer twee glazen alcohol), evenveel als in Nederland. Voor mensen die korter dan 3 jaar een rijbewijs hebben en voor beroepschauffeurs geldt een maximaal toegestaan promillage van 0,2.

Gezien de reputatie van Cyprus als groot feesteiland, voert de politie regelmatig controles uit. De afgelopen jaren was dronkenschap de grootste oorzaak van verkeersongevallen. Mocht de ademtest negatief voor je uitvallen, dan riskeer je een flinke boete (vanaf € 100) of een gevangenisstraf.

Parkeren op Cyprus

Parkeren op Cyprus kan een beetje chaotisch zijn, hoewel er toch officiële regels voor bestaan. In de praktijk parkeren Cypriotische automobilisten hun auto gewoon op een plek waar ruimte is. Je ziet dus overal (dubbel) geparkeerde auto’s staan. Tenzij je gevaarlijk parkeert of de boel blokkeert, is het niet waarschijnlijk dat je last zal hebben.

Een populaire manier van parkeren onder Cyprioten is hun auto midden op de weg stil te zetten, de gevarenlichten aan te doen en een boodschap te doen. Deze methode van ‘kort parkeren’ kan makkelijk 15 tot 20 minuten duren. In de grotere steden vind je parkeerplaatsen met parkeermeters en parkeergarages. De parkeerkosten zijn laag, dus het is een goed idee ze te gebruiken. Blauwe zones waar je kort kunt parkeren met een parkeerschijf, heeft Cyprus niet.

De officiële regel is dat parkeren ten allen tijde verboden is wanneer een dubbele gele streep langs de stoeprand is geschilderd. Voor illegaal parkeren kun je een boete krijgen van € 85, maar de politie sleept illegaal geparkeerde auto’s niet weg.

Auto huren op Cyprus

Als je tijdens je vakantie meer van Cyprus wil ontdekken, is het handig om een auto te huren. Dit maakt het een stuk makkelijker om rond te toeren op het eiland, van het landschap te genieten en verborgen baaien en strandjes te bereiken. Het huren van een auto is niet al te ingewikkeld. Er zijn veel autoverhuurbedrijven, onder meer op de twee internationale luchthavens in Paphos en Larnaca. De concurrentie is groot, dus voor een paar tientjes per dag heb je al een huurauto. Vanwege het links rijden kan een automaat wel erg gemakkelijk zijn!

Met een huurauto ben je ook enigszins herkenbaar in het verkeer, zodat andere automobilisten rekening met je kunnen houden. Tot 2015 hadden alle huurauto’s verplicht een rode kentekenplaat met duidelijke zwarte letters. Die regel is toen afgeschaft, maar nog steeds houden veel autoverhuurbedrijven vast aan de rode kentekenplaten vanwege de kosten om het te wijzigen.

Voor het huren van een auto op Cyprus moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minstens 3 jaar je rijbewijs op zak hebben. Automobilisten jonger dan 25 jaar kunnen te maken krijgen met een toeslag. Hou er rekening mee dat je standaard verzekering geen schade dekt als je met een gewone auto over onverharde wegen, zandpaden, bergweggetjes en grindwegen rijdt. Daarvoor heb je een 4WD nodig. Met een huurauto op Cyprus mag je niet naar het Turkse deel in Noord-Cyprus rijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden op Cyprus, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/GrinPhoto; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam