Tips voor een vakantie in Noord-Cyprus

Door Anna-tje

In tegenstelling tot het bekende en toeristische Griekse deel van Cyprus, is het noordelijke en Turkse deel van het eiland veel minder bekend. Na de Turkse invasie in 1974 is de grens tussen beide zijden van het eiland ontstaan. Het noordelijke deel neemt ongeveer een derde van het eiland in beslag en wordt alleen door Turkije als officiële staat erkend. Je betaalt hier dan ook met de Turkse lira (al wordt op veel plekken de euro ook geaccepteerd) en je komt geregeld Turks-Cypriotische vlaggen tegen, zoals de immense vlag op het Vijf Vinger Gebergte, die je al van mijlenver kunt spotten.

Bij de grensovergangen merk je dat de verhouding tussen de Turks- en Grieks-Cyprioten nog steeds gevoelig ligt. Al hoef je daar als toerist niet veel van te merken en kun je met een gerust hart de culturele schatten, mooie stranden en authentieke sfeer in dit gedeelte ontdekken en kennis maken met de vriendelijke inwoners. Je vindt hier een mengeling aan overblijfselen door de verschillende overheersingen door de jaren heen, die elk hun eigen stempel op de cultuur hebben gedrukt.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Noord-Cyprus

Kyrenia

Aan de voet van het Vijf Vinger Gebergte ligt de mooie kustplaats Kyrenia (Girne). Hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. In het pittoreske haventje wemelt het van de restaurants, winkeltjes en terrassen. Het kasteel van Kyrenia is een must see. Als je boven aankomt, wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de haven, de zee en de achterlanden van Kyrenia. In het kasteel is ook het een scheepswrak museum gelegen waarin een van de oudste scheepswrakken ter wereld te vinden is.

Bellapais

Op ongeveer 6 kilometer van Kyrenia ligt het dorpje Bellapais met de indrukwekkende ruïne van de gotische Bellapais-abdij. Een aantal doorkijkjes verschaffen zicht op de helderblauwe middellandse zee.

St. Hilarion Kasteel

Dit in het Vijf Vinger Gebergte gelegen kasteel diende voorheen als klooster en werd later, samen met twee andere kastelen in de omgeving, ingezet om Arabische piraten tegen te houden. Walt Disney zou zich door dit kasteel hebben laten inspireren voor het verhaal van sneeuwwitje.

Nicosia

Nicosia, de hoofdstad van het eiland is nog de enige verdeelde stad van Europa. Via de green line ga je van het ene naar het andere deel van de stad. In het Turkse deel is de Sint Sophia Kathedraal, die nu is omgetoverd is tot moskee, een bezoek waard. De winkeltjes aan deze zijde van de hoofdstad doen oosters aan.

Famagusta

Om het aan de oostkant van het eiland gelegen Famagusta te bereiken steek je via een klein landweggetje de grens over. Famagusta was tot 1974 een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Cyprus. Tegenwoordig staat het bekend als “spookstad” door de het verlaten en niet-toegankelijke gedeelte van de stad, Varosha, waar je nog vele leegstaande hotels tegenkomt, die doen denken aan vervlogen tijden waarin toerisme hoogtij vierde in deze wijk van de stad.

Het middelpunt van de huidige stad is de Sint Nicolaas Kathedraal, die na 1974 als Lala Pasha Moskee in gebruik is genomen. Het interieur van de moskee heeft een sobere inrichting, terwijl het in gotische stijl gebouwde exterieur de aandacht trekt door zijn fraaie uitstraling.

De kathedraal ligt aan een mooi plein dat is omgeven met terrasjes. Rondom het plein bevinden zich kleine, gezellige straatjes met leuke, bijzondere winkeltjes. Als je net iets buiten de levendige kern gaat, kom je al snel verlaten steegjes, leegstaande huisjes, her en der een moskee en veel eeuwenoude overblijfselen tegen.

St. Barnabas klooster

Dit klooster vlakbij Famagusta is gebouwd op de plek waar het lichaam van apostel Barnabas werd teruggevonden en is prachtig gedecoreerd van binnen. Buiten het klooster kun je zijn graf bezoeken.

Salamis

Ten noorden van Famagusta liggen de ruïnes van de ooit zo aanzienlijke stad Salamis. Het amfitheater is een van de hoogtepunten, maar het complex is zo immens groot dat het de moeite waard is verder rond te kijken en onder andere de oude baden te aanschouwen.

Ontspannen op het strand

Een mooi en levendig strand nabij Kyrenia is Escape Beach. Hier kun je relaxen op een van de zitkussens of al liggend in een hangmat in zee. In de omgeving van Famagusta vind je Silver Beach: een rustig strand met water dat geleidelijk afloopt in zee, wat het bij uitstek een familiestrand maakt.

Praktische informatie over een vakantie in Noord-Cyprus

Noord-Cyprus culinair ontdekken

In restaurant Bella Moon in Kyrenia geniet je op het knusse terras in een romantische setting van typisch Cypriotische gerechten. In café Malia in Famagusta kun je binnen een fijn plekje zoeken tussen de boeken en tijdschriften of op het kleine, intieme terras genieten van allerlei heerlijke koffie, zoetigheden of een snack.

Authentieke overnachtingen in Noord-Cyprus

Kemerli Konak Boutique Hotel in Kyrenia

Dit rustig gelegen hotel met een authentieke inrichting biedt sfeervolle kamers en een uitgebreid Turks ontbijt. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de omliggende omgeving.

Betul Guest House in Famagusta

Dit charmante en centraal gelegen guesthouse ligt binnen de stadsmuren van Famagusta en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De persoonlijke benadering zorgt voor een warm welkom.

Vervoer naar Noord-Cyprus

Je kunt vliegen op Ercan International Airport. Vanuit daar bereik je in zo’n half uurtje de badplaats Kyrenia. Touroperator Corendon biedt voordelige vluchten aan naar deze luchthaven, waarbij je een tussenlanding maakt in Antalya. Naar de omgeving van Famagusta reis je in zo’n 45 minuten vanaf zowel de luchthaven van Ercan als die in Larnaca.

Het huren van een auto is een aanrader om de prachtige omgeving te ontdekken. Houdt er rekening mee dat er links gereden wordt en dat er bijzondere regels gelden rondom het passeren van de grens met je huurauto. Je kunt dit het beste vooraf doornemen met de verhuurmaatschappij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Noord-Cyprus, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam