Booking Duitsland

Bezoeken van Kasteel Neuschwanstein, Duitsland

Kasteel Neuschwanstein is een van de mooiste en beroemdste kastelen van Europa, dat je kunt bezoeken als je in het uiterste zuiden van Duitsland bent. Neuschwanstein is het enige échte sprookjeskasteel ter wereld, een grote bron van inspiratie voor verhalenschrijvers, musici en pretparken. Komt het Doornroosje-kasteel in Disneyland je bekend voor? Juist! Het Duitse Neuschwanstein vormde de blauwdruk voor het beroemdste symbool van de Disney-parken. Het Duitse Legoland stopte 300.000 steentjes in een miniversie van de burcht.

Neuschwanstein staat steevast in de lijst van hoogtepunten van Duitsland, en is met 1,5 miljoen bezoekers per jaar een van de best bezochte kastelen ter wereld. Het is ook de meest gefotografeerde bezienswaardigheid in Duitsland, ondanks het fotografieverbod dat binnen geldt. Neuschwanstein is geen muf oud kasteel met versleten kantelen en donkere kerkers, maar een schitterend slot met torentjes, sierlijke balkons, puntgevels en weelderig ingerichte zalen. Het kasteel lijkt rechtstreeks uit een sprookje geplukt, of was het nou andersom?

Geschiedenis van Kasteel Neuschwanstein

Het koninklijke kasteel lijkt uit de middeleeuwen te stammen, maar is nog niet eens zo heel oud. Het kasteel werd in 1869 gebouwd voor slechts één persoon: koning Ludwig II van Beieren, die al snel de bijnaam Sprookjeskoning verwierf. Het was een excentrieke en teruggetrokken koning die in 1866 zijn macht verloor toen Beieren in handen viel van Pruisen tijdens de Oostenrijks-Pruisische Oorlog. Ludwig II, die gefascineerd was door sprookjes, wilde zich terugtrekken in een fantasierijk kasteel waar hij de illusie kon koesteren om nog steeds een koning te zijn.

Ludwig II liet een vorstelijk kasteel van wit kalksteen bouwen dat verschillende torens en meer dan 200 kamers zou moeten hebben. Meer dan 400.000 stenen en 5000 ton marmer werden gebruikt voor het bouwwerk, waarvoor een theaterarchitect was ingehuurd. Veertien timmermannen werkten vier jaar lang aan het uitbundige houtsnijwerk in de slaapkamer. Hoogtepunten zijn de troonzaal en de zangerzaal, met prachtige wandschilderingen en vloermozaïeken.

De koning zelf heeft niet echt van zijn over-the-top kasteel kunnen genieten. Hij heeft er slechts een half jaar doorgebracht, vlak nadat hij krankzinnig werd verklaard. Ludwig II overleed op mysterieuze wijze in 1886, toen de bouw van het kasteel nog volop bezig was. De bouw werd direct stopgezet en enkele weken later ging kasteel Neuschwanstein al open voor het publiek, om uit te groeien tot een van de populairste attracties van Duitsland. Door de plotselinge dood van Ludwig II is de troon in de troonzaal er nooit gekomen.

Tips voor het bezoeken van Kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein ligt op een ruige heuvel niet ver van het schilderachtige plaatsje Füssen, in het zuidwesten van Beieren. Met de bergtoppen van de Ammergauer Alpen op de achtergrond is dit sowieso al een hele fotogenieke locatie. Mooie foto’s maak je vanaf de Marienbrücke, iets ten zuiden van het slot.

Kaartjes koop je in het dorp Hohenschwangau, de feitelijke thuisbasis van het kasteel. Hohenschwangau bereik je vanaf autosnelweg 7, afslag Füssen. In Hohenschwangau zijn enkele parkeerplaatsen waar je kunt parkeren. Je kunt ook de trein nemen naar Füssen en daar overstappen op een bus naar Neuschwanstein. Een paar keer per dag rijdt er een trein van München naar Füssen, die er ruim 2 uur over doet.

Vanaf het kaartjesloket in Hohenschwangau kun je te voet naar Kasteel Neuschwanstein lopen, een steile klim van anderhalve kilometer de heuvel op. Dit is een wandeling van 30 tot 40 minuten. Je kunt ook een shuttlebus nemen naar de Mariënbrucke (€ 2,50), daar vandaan is het 500 meter lopen (10 tot 15 minuten) naar de entree van het kasteel. De derde optie is het nemen van een paardenkoets (€ 7), die bij Hotel Müller vertrekt. Het laatste stukje van 450 meter (5 tot 10 minuten) moet je lopen naar het kasteel.

Kaartjes kopen voor Kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein is een populaire attractie, dus hou rekening met grote drukte. Juli en augustus zijn de drukste maanden, wanneer er op een dag zo’n 6000 mensen tussen de kasteelmuren dwalen. Om lange rijen te vermijden, moet je voor opening voor het kaartjesloket staan of ‘s middags na 15.00 uur. Van november tot april is het aanzienlijk minder druk. Het kaartjesloket is van 1 april tot 15 oktober geopend van 07.30 uur tot 17.00 uur en in de winter van 08.30 tot 15.00 uur.

Je kunt ook online kaartjes kopen voor het kasteel. Neuschwanstein ligt ongeveer 2 uur rijden ten zuiden van München, dat een goede uitvalsbasis is om het kasteel te bezoeken. Je kunt een dagtrip boeken waarbij een ticket bij de prijs is inbegrepen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. ► Boek hier een dagtrip met luxueuze minibus van München naar Neuschwanstein

Met een ticket krijg je een rondleiding van 30 minuten, die begint vanaf een specifiek tijdstip, waarbij je onder meer de spectaculaire troonzaal zal bezoeken. Na de rondleiding kun je wat eten of drinken in een café-bistro en een filmvoorstelling bekijken over koning Ludwig II. Voorts is er een winkel waar je souvenirs en boeken kunt scoren over Kasteel Neuschwanstein. Adres: Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Duitsland. Website: www.neuschwanstein.de

Voor het laatst bijgewerkt op 10 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van kasteel Neuschwanstein in Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/lhboucault; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam