Booking Duitsland

Nationaal Park Eifel, Duitsland

Niet ver van Nederland vind je Nationaal Park Eifel, het eerste en enige natuurreservaat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Nationaal Park Eifel is een verrassend ongerepte wildernis wat je niet zo snel verwacht in het dichtbevolkte en industriële westen van Duitsland, met dichte bossen, kristalheldere meren, open graslanden, glooiende heuvels en pittoreske dorpjes. In het gebied leven duizenden planten- en diersoorten, waaronder zwarte ooievaars, edelherten en een paar honderd wilde katten. Alleen al van de kevers zijn er zo’n 1300 soorten.

Nationaal Park Eifel beslaat zo’n 110 vierkante kilometer en is in 2004 opgericht om de inheemse beukenbossen te beschermen. Inmiddels mag de natuur haar gang gaan en zijn bedreigde planten en dieren weer teruggekeerd, zoals de zeldzame muurhagedis en bijzondere vleermuizen. Het park is een van de twee plaatsen in Duitsland waar wilde gele narcissen groeien, naast het Hunsrück-gebergte. Sparren zijn juist op grote schaal verwijderd, omdat die van origine niet groeiden in het gebied.

Het reservaat is een paradijs voor natuurliefhebbers waar je kunt wandelen door bossen en heidevelden en langs klaterende riviertjes. Je kunt een kano huren, een tochtje maken met een fiets of paardrijden tussen rotsen en veengebieden. Er zijn uitkijkpunten om wilde dieren te spotten en verschillende plekken zijn ook te bereiken voor mensen met een fysieke handicap. Nationaal Park Eifel is een heerlijke plek om Duitse natuur op te snuiven, een toegankelijk en goed bereikbaar natuurgebied dat je het hele jaar door kunt bezoeken.

Wat te doen in Nationaal Park Eifel

Informatiecentrum

Begin je bezoek in een informatiecentrum bij een van de vijf toegangspoorten van het nationaal park, waar kundige medewerkers je graag helpen. Je vindt hier een schat aan informatie over alle tours en programma’s die worden aangeboden door de parkwachters en de gidsen. Ook zijn er tentoonstellingen en worden er films vertoond over het park. Midden in het gebied is het bezoekerscentrum Vogelsang IP met de expositie Wildnis(t)räume over de flora en fauna in het gebied.

Wandelen in Nationaal Park Eifel

Het nationale park biedt eindeloos veel mogelijkheden voor wandelaars. Door het park kronkelen vele wandelpaden, met verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt op eigen houtje het park verkennen of op stap met een parkwachter. Een paar keer per week is er een wandeling onder begeleiding van een parkwachter, waar je gratis mee mag. Daarnaast kun je een vrijwillige gids huren voor € 15 per groep per uur.

De meest uitdagende wandeling is de zogeheten Wildernis Trail, een 85 kilometer lange wandeling van Monschau-Höfen in het zuiden tot Hürtgenwald-Zerkall in het noorden. Je passeert hierbij alle soorten landschappen van Nationaal Park Eifel, van geuren bloemenweides tot donkere bossen. De Wildernis Trail kun je in vier etappes afleggen, waarbij je elke dag 18 tot 25 kilometer wandelt. Je kunt een arrangement boeken waarbij overnachtingen zijn inbegrepen. Informatie: www.wildnis-trail.de

Spotten van wilde dieren

Het spotten van wilde dieren is altijd een van de leukste dingen om te doen als je een nationaal park gaat bezoeken. Aan fauna is geen gebrek in Nationaal Park Eifel. Zo is het natuurgebied het domein van ongeveer duizend edelherten, de grootste wilde dieren van Centraal-Europa. Door hun omvang zijn ze moeilijk te missen. Je kunt ze observeren vanaf het uitkijkpunt Dreiborn, waar ook een parkeerplaats is voor auto’s.

De Eifel en de naburige Ardennen hebben ook de grootste populatie wilde katten van Centraal-Europa, maar deze roofdieren zijn moeilijk te spotten omdat ze erg schichtig zijn. De zwarte ooievaar was bijna uitgestorven in Duitsland, maar door allerlei beschermingsmaatregelen is ze weer te vinden in het park.

Bewonder de sterrenhemel

Het is raar maar waar: in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen kun je nog een echt donkere nacht beleven, zonder vervuiling van kunstmatige lichtbronnen. Nationaal Park Eifel is een van de weinige gebieden in Europa waar je met het blote oog de Melkweg kunt zien. De International Dark Sky Association heeft het natuurgebied in 2014 dan ook uitgeroepen tot Star Reserve, een geweldige plek om de nachtelijke sterrenhemel te bewonderen. De sterrenwacht Vogelsang organiseert regelmatig astronomie-evenementen en je kunt meelopen met sterrenwandelingen. Niet de muggenspray vergeten!

Bezoeken van Nationaal Park Eifel

Nationaal Park Eifel ligt in het noorden van de Eifel, een heuvelachtig gebied in het westen van Duitsland. Het ligt ten zuidoosten van de stad Aken, ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden vanaf Maastricht. Vanaf Amsterdam is het bijna 4 uur rijden. Het park is te bereiken via vier belangrijke snelwegen: A4 naar het noorden, A44 naar het noordwesten en de E42 / A27 naar het westen.

Je kunt het nationaal park ook bereiken met de trein vanuit Keulen. Elk uur rijdt er een regionale trein naar Kall, en daar kun je de bus nemen naar Gemünd, een van de toegangspoorten tot het natuurreservaat. In de zomermaanden rijdt er op zondag een fietsbus van Aken naar het park.

In het park zijn 40 accommodaties en horecagelegenheden, waaronder hotels, pensions, jeugdherbergen, vakantiewoningen, campings en restaurants. Ze dragen het handelsmerk National-Park Gastgeber, waarmee ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Voor gedetailleerde informatie over het park kun je kijken op de officiële website: www.nationalpark-eifel.de

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Nationaal Park Eifel, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam