De 6 mooiste roadtrips in Duitsland

Er is haast geen betere plek denkbaar voor een roadtrip dan Duitsland. Bij de oosterburen werd de eerste ‘moderne’ auto in 1886 uitgevonden en sindsdien is Duitsland een wegbereider van de automobielindustrie. Sinds jaar en dag rollen hier flitsende bolides van de band, maar het is ook heerlijk autorijden in Duitsland.

De wegen zijn uitstekend en het landschap is enorm afwisselend, van glooiende heuvels en dorpjes met schilderachtige vakwerkhuizen tot moderne hoogbouw en besneeuwde bergen. De liefhebbers kunnen onbeperkt racen op de snelwegen, maar voor een roadtrip is het leuker de kleinere weggetjes op te zoeken.

Vanuit Nederland ben je er zo met je eigen auto. Vergeet niet dat een WA-verzekering, gevarendriehoek, verbanddoos en reflecterend veiligheidshesje verplicht zijn als je in Duitsland gaat autorijden. Zoek je inspiratie voor een leuke tocht bij de oosterburen? Hier hebben we 6 beste roadtrips in Duitsland voor je op een rij gezet!

Burchtenroute

Een roadtrip die de kroon spant is de Burchtenroute, een bijna 1200 kilometer lange weg van west naar oost. Onderweg passeer je meer dan 70 burchten, kastelen, paleizen en koninklijke verblijven, dus neem de tijd als je die allemaal wil bezoeken. Je rijdt door prachtige valleien, dromerige gehuchten en middeleeuwse stadjes.

Deze roadtrip is doorspekt met geschiedenis en romantiek, waarbij je ook nog eens wordt beloond met spannende sprookjesverhalen en verrukkelijke gerechten van de lokale keuken. Je kunt de Burchtenroute eventueel een stukje vervolgen naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Begin deze roadtrip in Duitse stad Mannheim, en dat is minder dan een dag rijden (circa 500 kilometer vanuit Amsterdam).

Oranjeroute

Nog zo’n roadtrip met koninklijke allure is de Oranjeroute (je zou bijna vergeten dat Duitsland al jaren geen eigen royalty meer heeft). Het is een 2100 kilometer lange route langs 22 plaatsen die allemaal verbonden zijn met het Huis van Oranje-Nassau. Inderdaad, onze ‘eigen’ Oranjes hebben flink wat historische voetstappen in Duitsland liggen. Het Nederlandse koningshuis heeft zijn wortels in ons buurland en nog steeds wonen er familieleden van koning Willem-Alexander.

De Oranjeroute voert je langs kastelen, musea en huizen met oud-Hollandse gevels. Zo kun je een stop maken bij de overblijfselen van Slot Dillenburg, de plek waar Vader des Vaderlands Willem van Oranje werd geboren. Het schitterende barokke paleis Oranienbaum was het woonhuis van de Nederlandse prinses Catharina van Oranje-Nassau. En vlakbij de hoofdstad Berlijn vind je het fraaie Oranienburg, waar prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau haar tijd doorbracht.

Autoroute

Deze roadtrip leg je niet alleen per auto af, maar staat ook helemaal in het teken van de ‘auto’. Voor de Autoroute rij je van München via Stuttgart naar Wolfsburg langs alle pleisterplaatsen die de Duitse automobielindustrie op de kaart hebben gezet. Begin in München met een bezoek aan het BMW Museum, BMW World en de BMW fabriek, waar je alles te weten komt over deze beroemde Duitse auto.

In Stuttgart kun je de auto parkeren bij Porsche en Mercedes-Benz, twee van ’s werelds bekendste autofabrikanten die allebei een eigen museum hebben. Sluit deze roadtrip af bij de Autostadt in Wolfsburg. Dit enorme complex is van Volkswagen en huisvest de grootste autofabriek ter wereld. Misschien besluit je dan wel een auto te kopen in Duitsland, die je best voordelig kunt importeren. Om de auto op jouw naam te zetten, moet je wel het kenteken overschrijven.

Sprookjesroute

Weet je waar beroemde sprookjes als Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Assepoester en Repelsteeltje vandaan komen? Juist: uit Duitsland! De gebroeders Grimm hebben meer dan 200 sprookjes bedacht en die komen min of meer tot leven tijdens de 600 kilometer lange Sprookjesroute. Deze roadtrip loopt van zuid naar noord langs plekken die een inspiratie vormden voor de sages, legendes en fabels van Grimm.

Wandel door het bos van Roodkapje, bezoek het kasteel van Doornroosje en beklim de toren waar Raponsje haar lange haar liet zakken. Breng een bezoek aan GRIMMWELT in Kassel, het sprookjesmuseum met interactieve exposities. De Sprookjesroute begint in Hanau, de geboorteplaats van Jacob en Wilhelm. De roadtrip eindigt in Bremen in het noorden van Duitsland, de stad die de inspiratie vormde voor het sprookje over de Bremer stadsmuzikanten.

Duitse Wijnroute

De Duitse Wijnroute is een tongstrelende roadtrip door Rheinland-Pfalz, de bakermat van de Duitse wijn. De 85 kilometer lange route slingert door het gebied waar de Romeinen meer dan duizend jaar geleden wijn begonnen te verbouwen – en dat de Duitsers nu hebben geperfectioneerd. Je komt langs schilderachtige wijndorpen, riesling-wijnhuizen, kleurrijke wijngaarden, oude restaurants en lokale oogstfeesten.

De route bestaat al sinds 1935 en is daarmee een van de oudste roadtrips van Duitsland, al kun je de Wijnroute natuurlijk ook per fiets afleggen. Misschien is dat wel beter, tenzij je een BOB meeneemt die niet van wijn drinken houdt. Op de laatste zondag in augustus is de Wijnroute gesloten voor al het gemotoriseerd verkeer en mogen alleen fietsers, wandelaars en skaters het parcours afleggen.

Motorroute Duitsland

Duitsland is niet alleen een paradijs voor automobilisten, maar ook voor motorrijders. Wie een roadtrip per motor wil maken, kiest voor de 10.000 kilometer lange Motorroute. De route loopt als een klaverblad door alle delen van Duitsland, waarbij je de snelwegen mijdt en alleen op secundaire wegen rijdt. Je passeert dus alle soorten landschappen, van de bergmassieven in het zuiden tot het platteland in het noorden.

Je slaapt in motorvriendelijke hotels en langs de route kun je stoppen op plekken waar bikers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Voor de liefhebbers zijn er ook nog enkele motormusea langs de route. Deze roadtrip voor motorrijders staat ook wel bekend als ‘Pan Germania’ en doet volgens fans denken aan de beroemde Route 66 in Amerika.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste roadtrips in Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/zoooom; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam