Booking Duitsland

Wat te doen in Münster, Duitsland: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Münster wat te doenZoek je een bijzondere bestemming voor een weekendje weg? Heerlijk fietsen, cultuur opsnuiven, lekker eten en vooral ontspannen? Op een uurtje van de grens kom je helemaal bij in de vredige Noord-Duitse stad Münster. Deze stad, in de provincie Noordrijn-Westfalen, staat bekend om haar hoge levenskwaliteit. Je vindt er veel groen, er is weinig verkeer en overal zie je mensen op de fiets.

De stad is dan ook de ideale uitvalsbasis om te gaan fietsen door het Münsterland. Qua cultuur is er veel doen. De middeleeuwse stad telt talloze monumenten en musea en heeft wereldgeschiedenis geschreven als stad van de Vrede van Westfalen. Hier werd de officiële vredesluiting gevierd die de 30-jarige Oorlog in Europa in 1648 voorgoed beëindigde. Wat mooi is, is dat deze historische gebeurtenis nog ieder jaar wordt herdacht.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Münster?
Reserveer hier online een hotel of pension in Münster

Münster is ook bekend als studentenstad met een van de oudste én beste universiteiten van Duitsland. Wil je een tripje maken naar deze vreedzame bestemming? Hier vind je 10 leuke tips wat te doen in Münster!

Bezichtig de kathedraal van Münster

De vele kerktorens domineren de skyline van de stad. Een van de belangrijkste kerken is de kathedraal van Münster, de St. Paulus Dom. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw in romaanse stijl. Het interieur doet een beetje sober aan, maar je krijgt wel dat grootse gevoel als je naar binnen loopt. De astronomische klok uit de late middeleeuwen is wel het hoogtepunt.

Münster kathedraal

Bijzonder is dat dit uurwerk tegen de klok in draait. Het klokkenspel wordt nog dagelijks gebruikt. Vlakbij de klok bevindt zich de grafkapel van de ‘Leeuw van Münster’, de Kardinaal Von Galen. In de schatkamer van de kerk, de Domkammer, zie je kunstvoorwerpen van de 8e tot de 20e eeuw. Op het plein voor de kathedraal wordt iedere week op woensdag en zaterdag markt gehouden.
Adres: Domplatz 28, 48143 Münster, Duitsland. Website: www.paulusdom.de

Bezoek het stadhuis van Münster

Het gotische Rathaus staat op het middeleeuwse stadsplein de Prinzipalmarkt, omringd door prachtige huizen met puntgevels en arcades. Het was in dit stadhuis, in de beroemde Friedenssaal, waar het Verdrag van Münster ondertekend werd. Dit was het moment waarop niet alleen de 30-jarige oorlog in Europa, maar ook de vrede werd gesloten tussen Spanje en Nederland na de 80-jarige oorlog. Hier werd de kaart van Europa opnieuw getekend. Ga wat rondlopen door deze prachtige zaal: hij is rijk gedecoreerd met houtsnijwerk en portretten van alle mensen die destijds aanwezig waren bij de vredesluiting. Adres: Prinzipalmarkt 10, 48143 Münster, Duitsland. Website: www.stadt-muenster.de

Münster stadhuis

Ga fietsen rond Münster

Münster wordt ook wel gezien als de fietshoofdstad van Duitsland. Iedereen fietst hier naar zijn werk, naar school of voor recreatie. Fietsen zijn dan ook heilig in het verkeer, dus pas op als je een fietspad oversteekt. Als je Münster gaat ontdekken, wat is er dan mooier dan dat al fietsend te doen. Alles in de stad en omgeving is erop ingericht. Je hebt een groot netwerk van fietspaden, beveiligde stallingen, bijvoorbeeld die van het Centraal Station, fietsverhuurbedrijven, fietsenmakers en zelfs een fietswasstraat!

Münster fietsen

Vanaf de schaduwrijke Promenade kom je bij de wegen die je naar het centrum en buiten de stad leiden door het prachtige landschap van het Münsterland. Er zijn vele routes in en om Münster. Je kunt themaroutes volgen, zoals de kastelenroute, een dagtocht maken, een weekend fietsen of er een hele fietsvakantie van maken. Meer info: www.muensterland.com

Ontdek het prachtige Münsterland op de fiets!
Boek hier een fietsvakantie in het groene Münsterland

Chillen in de haven van Münster

De haven van Münster, de Stadthafen, is the place to be! Vroeger was het een onaantrekkelijk industrieel gebied, nu vind je er de meest trendy eettentjes, bars en clubs, kunstgalerijen en kantoren in omgebouwde pakhuizen. De Stadthafen is eigenlijk geen haven meer is, want je ziet geen enkel schip. Het is dan ook moeilijk voor te stellen hoe het vroeger uit heeft gezien. De haven en het Dortmund-Eemskanaal is aan het eind van de 19e eeuw aangelegd om de stad met de Noordzee te verbinden.

Münster haven

Breng een bezoekje aan de Kunsthalle (www.kunsthallemuenster.de) waar naast exposities ook een dertigtal ateliers van kunstenaars is gevestigd. Er is genoeg te doen voor wie een avondje uit wil. Pak een filmpje of ga naar het theater, als je Duits tenminste goed genoeg is. Wil je muziek, ga dan naar de Hot Jazz Club of duik een café of nachtclub in. Een keer per jaar wordt er in juni het Hafenfest (www.ms-hafenfest.de) gehouden, een driedaags festival vol muziek en activiteiten voor jong en oud.

De kerk St. Lamberti en zijn kooien

De stadskerk St. Lamberti aan de Prinzipalmarkt is vooral bekend om zijn drie kooien. In de kooien werden in de 16e eeuw de lichamen van de leiders van de anabaptisten gestopt. Deze religieuze stroming stond voor vrijwillige doop en polygamie en kwam in opstand tegen de kerk. De kooien werden bovenaan de kerktoren gehangen, zodat iedereen de lijken van deze ketters kon zien.

Vier eeuwen later zou de heiligverklaarde Clemens von Galen in deze kerk een aanslag hebben voorbereid op Hitler, wat uiteindelijk mislukte. Een aloude traditie is de torenwachter. In de torenkamer van St. Lamberti voeren torenwachters al eeuwenlang hun taken uit. Zij kijken dagelijks uit over de stad naar eventuele branden en geven iedere avond het tijdssignaal af. Tussen 9 uur ’s avonds en middernacht wordt er nog steeds om het half uur op de hoorn geblazen. Adres: Lambertikirchplatz 1, 48143 Münster, Duitsland. Website: www.sanktlamberti.de

Wandelen of fietsen over de Promenade

Heel relaxed om te doen is een wandeling of een fietstochtje langs de autovrije Promenade die een groene ring vormt rond de stad. Onder de schaduw van de grote lindenbomen kom je langs oude gebouwen, monumenten en parken. Stop af en toe om te genieten van het mooie uitzicht of om wat te drinken in een Biergärten. Hou je van oude spulletjes? Van mei tot oktober wordt er iedere maand een grote vlooienmarkt georganiseerd tussen de Schlossplatz en de Aasee.

Dieren voeren in de Allwetterzoo

In de dierentuin van Münster, in het recreatiegebied Aasee, kun je de dieren van heel dichtbij meemaken. Je mag olifanten voeren in het olifantenpark, met de pinguïns wandelen, knuffelen met zeehonden en aapjes kijken. Voor de gorilla’s en de orang-oetangs ga je de jungle in. Er leven zo’n 3000 dieren in de Allwetterzoo aan de rand van het stadscentrum.

Münster dierentuin

Voor de allerkleintjes is er een paardenpark en een kinderboerderij. Interessant is ook een bezoekje aan het paardenmuseum. Verder heb je speeltuinen, een ligweide en eettentjes, dus leuk als je wat doen in Münster met de kids! Adres: Sentruper Straße 315, 48161 Münster, Duitsland. Website: www.allwetterzoo.de

Universiteit van Münster

De Westfaler Wilhelms-Universiteit is gevestigd binnen de muren van het indrukwekkende 18e-eeuwse stadskasteel Schloss Münster. Waar nu de studenten rondlopen was ooit de woning van Prins-Bisschop Maximiliaan-Friedrich. Binnen het barokke kasteel is niet zo gek veel te zien, het lijkt op een klassieke universiteit.

Het is wel leuk om even de studentensfeer in te duiken en als je geluk hebt, is er een markt, kermis of concert op het grote plein. Op dit plein voor het kasteel worden grote stadsevenementen georganiseerd. Achter de universiteit kun je rondlopen in de botanische tuin en wat drinken in het tuincafé. Adres: Schlossplatz 2, 48149 Münster, Duitsland. Website: www.uni-muenster.de

Relaxen aan de Aasee

Iets buiten het oude centrum kom je bij de Aasee in een oase van rust. De Aasee is een mooi meer waar je in 20 minuten naartoe loopt. In dit groene recreatiegebied is het goed toeven op een zonnige dag. Ga lekker luieren aan het meer, pak een terrasje bij een van de vele cafés of restaurants, ga wandelen of het water op in een kajak of een waterfiets. Je kunt er zelfs zeilen. Hou je van moderne kunst? Rond het meer zie je vele beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars. Heb je geen zin om te lopen, stap dan aan boord van de plezierboot Solaaris (www.solaaris.de). In de zomermaanden vaart deze boot tussen het stadscentrum en de Aasee.

Münster Aasee

Sterren kijken in het LWL-Museum

Een bezoek aan het LWL-Museum bij de Aasee is fascinerend om te doen, vooral met de kinderen. Het is een natuurhistorisch museum met een groot planetarium waar je een reis maakt naar onbekende werelden. Je komt oog in oog met mammoeten en dinosaurussen, je ziet indianen te paard en je gaat in de tijdmachine door het heelal. Het museum werd opgericht in 1892 en toont een aantal unieke objecten, zoals de grootste ammoniet (inktvissoort) en oudste plesiosaurus (zeereptiel) ter wereld. Adres: Sentruper Straße 285, 48161 Münster, Duitsland. Website: www.lwl-naturkundemuseum-muenster.de

Natuurhistorisch Museum in Münster

Wat te doen in Münster: praktische tips

Overnachten in Münster

Waar je ook overnacht in Münster, je zit altijd dicht bij de bezienswaardigheden van de stad. Onze tip: op 2 kilometer van het historische centrum slaap in het Factory Hotel in een voormalige brouwerij. Het hotel biedt parkeerruimte voor je auto, handig als je een paar dagen in de omgeving wilt gaan fietsen. Het hotel bevindt zich iets buiten de stad, dus je zit direct in het landelijke groen.

Factory Hotel in Münster

Een leuk pension is Lilis Kleines Hotel, lekker huiselijk maar je moet wel van tierelantijnen houden. Heel stijlvol is het Ringhotel Landhaus Eggert, met mooie tuinen en een spa. Zoek je pure romantiek, ga dan overnachten in het historische Hotel Schloss Wilkinghege, een oud kasteel dat gelegen is in een prachtig park.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Münster?
Reserveer hier een hotel of pension in Münster, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Münster

Münster is prima te doen voor een weekendje. Vanaf Utrecht zit je er in een kleine 2½ uur met de auto. Vanaf de grens bij Enschede of Winterswijk is het een uurtje rijden. Let er op dat de binnenstad van Münster sinds 1 januari 2010 een milieuzone (Umweltzone) is. Je mag hier alleen rijden met een groene milieusticker, die je voor vertrek online kunt bestellen. ► Bestel hier een milieusticker voor Münster bij de ANWB

Beter nog is om de trein te nemen, je kunt Münster en omgeving namelijk goed te voet of op de fiets ontdekken. De NS heeft goedkope aanbiedingen, al vanaf € 19 reis je vanaf Amsterdam met een tussenstop in een kleine 3½ uur naar Münster. En als het even kan, neem je fiets mee! ► Boek hier een treinticket naar Münster bij NS International

Eten en drinken in Münster

We kennen allemaal de zuurkool, schnitzel en worst, maar de Duitse keuken is natuurlijk veel meer dan dat! Iedere streek heeft zo z’n specialiteiten. Typische gerechten uit Noordrijn-Westfalen zijn de vleesragout Töttchen en het rundvleesgerecht Pfefferpotthast, een echt herfstgerecht. Het oudste restaurant van Münster, het Altes Gasthaus Leve (www.gasthaus-leve.de), biedt een ruime keuze aan traditionele streekgerechten. Probeer ook een Reibekuchen (aardappelkoekje) met appelmoes.

Iedere woensdag en zaterdag staan er honderden marktkramen op het Domplatz voor de kathedraal. De inwoners van Münster doen hier massaal hun wekelijkse boodschappen. Ga lekker rondkijken, neem wat lekkernijen mee voor thuis en eindig met een sappige Bratwurst uit het vuistje met een Duits biertje erbij.

Meer informatie over wat te doen in Münster vind je op de officiële website van het VVV-kantoor: www.stadt-muenster.de

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Münster, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Sina Ettmer Photography/Shutterstock.com; Natalia Paklina/Shutterstock.com; Presseamt ​​Münster/Joachim Busch/Tilman Roßmöller/MünsterView/Britta Roski; Pixabay; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam