Booking Duitsland

Vakantie in Hamburg, Duitsland

Tips voor een vakantie in Hamburg

Hamburg vakantieEen vakantie in Hamburg beleef je in de op één na grootste stad van Duitsland, de één na grootste havenstad van Europa (na Rotterdam) en een plek met meer bruggen dan in Amsterdam of Venetië. Hamburg noemt zichzelf al heel lang de Gateway to the World, lang voordat andere Europese steden zich deze titel toedichtten. Hamburg is een door en door waterrijke en maritieme stad, die al eeuwenlang zeelieden, handelaren en kooplieden verwelkomt. De voormalige Hanzestad heeft een rijk aanbod van grote hotels, uitstekende restaurants en – ook ja – louche bars en bordelen.

Hamburg ligt aan de rivier de Elbe, zo’n 100 kilometer vanaf de Noordzee, maar heeft alle kenmerken en sfeer van een wereldstad. Het succes van deze levendige en welvarende stad begon als een van de oprichters van de Hanze, een middeleeuwse alliantie van Noord-Europese steden die ooit de scheepvaart in de Noordzee en de Oostzee domineerden. Tot op de dag van vandaag staat het onafhankelijke Hamburg bekend als de Vrije Hanzestad en heeft een zelfs een status van ‘provincie’ binnen de zestien federale staten van de Duitse Bündeslander.

Haven HamburgDe scheepvaart is nog altijd een belangrijke industrie en de stad is een van Duitslands belangrijkste centra voor de media. Grote uitgeverijen zijn er gevestigd en invloedrijke kranten en tijdschriften als Die Zeit, Der Spiegel en Stern hebben er hun hoofdkwartier. De bloeiende handel heeft zich laten gelden: Hamburg is de rijkste stad van Duitsland en heeft meer miljonairs per hoofd van de bevolking dan in enige andere Duitse stad. De welvaart is zichtbaar in het imposante stadhuis uit de neorenaissance, de hoeveelheid luxe boetieks aan de aangrenzende Neuer Wall en de Hollywood-achtige huizen aan de Elbchaussee, een lange groene weg langs de Elbe. Hamburg is de groenste stad van Duitsland: twee derde van de oppervlakte is bedekt met parken en meren.

Veel toeristen vieren vakantie in Hamburg om lekkere vis te eten, naar voetbalwedstrijden te kijken en haar machtige haven te bewonderen. Het maritieme verleden ervaar je in de Speicherstadt,  het grootste complex aaneengesloten pakhuizen ter wereld, waar de gebouwen letterlijk het water raken. Ook komen mensen naar de stad voor het legendarische nachtleven op de Reeperbahn, het Duitse equivalent van de Amsterdamse Wallen met groezelige seksclubs en live muziek. Maar ook theaters, musea en attracties als Miniatur Wunderland zorgen voor een aantrekkingskracht, het hele jaar door. Hamburg is een fantastische stad om te eten en te flaneren en een geweldige stad om te fietsen en Hamburgers te ontmoeten – als je zegt dat een vakantie in de stad zelden saai is, is dat een understatement.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Speicherstadt, HamburgHamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Hamburg is vooral beroemd om zijn enorme haven, maar behoort inmiddels ook tot een van de belangrijkste culturele en commerciële centra van Europa. In Hamburg is genoeg te zijn tijdens een stedentrip, van de oude pakhuizen in de Speicherstadt tot de Reeperbahn. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Hamburg

Reizen naar Hamburg

Voor een vakantie kun je gemakkelijk naar Hamburg reizen. KLM en de Duitse low budget luchtvaartmaatschappij Eurowings vliegen meerdere keren per dag van Amsterdam Schiphol naar Hamburg. De vliegtijd is ruim 1 uur. Met de trein vanaf Amsterdam Centraal Station ben je zo’n 5½ uur onderweg. Er is geen rechtstreekse treinverbinding, je moet overstappen in Osnabrück. Busmaatschappij Eurolines rijdt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Hamburg, een busrit van 7 uur.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Hamburg, Duitsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam