Booking Duitsland

Vakantie in Hamburg, Duitsland

Tips voor een vakantie in Hamburg

Hamburg vakantieEen vakantie in Hamburg beleef je in de op één na grootste stad van Duitsland, de één na grootste havenstad van Europa (na Rotterdam) en een plek met meer bruggen dan in Amsterdam of Venetië. Hamburg noemt zichzelf al heel lang de Gateway to the World, lang voordat andere Europese steden zich deze titel toedichtten. Hamburg is een door en door waterrijke en maritieme stad, die al eeuwenlang zeelieden, handelaren en kooplieden verwelkomt. De voormalige Hanzestad heeft een rijk aanbod van grote hotels, uitstekende restaurants en – ook ja – louche bars en bordelen.

Hamburg ligt aan de rivier de Elbe, zo’n 100 kilometer vanaf de Noordzee, maar heeft alle kenmerken en sfeer van een wereldstad. Het succes van deze levendige en welvarende stad begon als een van de oprichters van de Hanze, een middeleeuwse alliantie van Noord-Europese steden die ooit de scheepvaart in de Noordzee en de Oostzee domineerden. Tot op de dag van vandaag staat het onafhankelijke Hamburg bekend als de Vrije Hanzestad en heeft een zelfs een status van ‘provincie’ binnen de zestien federale staten van de Duitse Bündeslander.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Hamburg?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Hamburg

Rijkste stad van Duitsland

Haven HamburgDe scheepvaart is nog altijd een belangrijke industrie en de stad is een van Duitslands belangrijkste centra voor de media. Grote uitgeverijen zijn er gevestigd en invloedrijke kranten en tijdschriften als Die Zeit, Der Spiegel en Stern hebben er hun hoofdkwartier. De bloeiende handel heeft zich laten gelden: Hamburg is de rijkste stad van Duitsland en heeft meer miljonairs per hoofd van de bevolking dan in enige andere Duitse stad.

De welvaart is zichtbaar in het imposante stadhuis uit de neorenaissance, de hoeveelheid luxe boetieks aan de aangrenzende Neuer Wall en de Hollywood-achtige huizen aan de Elbchaussee, een lange groene weg langs de Elbe. Hamburg is de groenste stad van Duitsland: twee derde van de oppervlakte is bedekt met parken en meren.

Pakhuizen en nachtleven

Veel toeristen vieren vakantie in Hamburg om lekkere vis te eten, naar voetbalwedstrijden te kijken en haar machtige haven te bewonderen. Het maritieme verleden ervaar je in de Speicherstadt,  het grootste complex aaneengesloten pakhuizen ter wereld, waar de gebouwen letterlijk het water raken.

Ook komen mensen naar de stad voor het legendarische nachtleven op de Reeperbahn, het Duitse equivalent van de Amsterdamse Wallen met groezelige seksclubs en live muziek. Maar ook theaters, musea en attracties als Miniatur Wunderland zorgen voor een aantrekkingskracht, het hele jaar door. Hamburg is een fantastische stad om te eten en te flaneren en een geweldige stad om te fietsen en Hamburgers te ontmoeten – als je zegt dat een vakantie in de stad zelden saai is, is dat een understatement.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Speicherstadt, HamburgHamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Hamburg is vooral beroemd om zijn enorme haven, maar behoort inmiddels ook tot een van de belangrijkste culturele en commerciële centra van Europa. In Hamburg is genoeg te zijn tijdens een stedentrip, van de oude pakhuizen in de Speicherstadt tot de Reeperbahn. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Hamburg

Praktische tips voor een vakantie in Hamburg

Overnachten in Hamburg

Als je voor de eerste keer een stedentrip maakt naar Hamburg, kun je het beste in de Altstadt overnachten. Dit is de oude historische binnenstad met vele musea en bezienswaardigheden op loopafstand, waaronder het beroemde stadhuis. In de wijk vind je oude vakwerkhuizen, parken en pleinen, maar ook theaters en restaurants. De Altstadt is goed bereikbaar vanaf het Centraal Station. Overnachten in een hotel, pension of appartement is hier wel wat duurder dan in andere buurten van Hamburg.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Hamburg?
Reserveer hier een hotel of appartement in Hamburg, tegen de laagste prijzen

De prijs van een kamer is goedkoper in St. Georg, de wijk ten noordoosten van de oude binnenstad. Het staat ook wel bekend als de ‘homowijk’ van Hamburg met vele homobars en -clubs en de jaarlijkse Hamburg Pride-parade. St. George is een bruisende buurt met trendy cafés en bars, ateliers, boetiekjes en eigenzinnige designwinkels. Ook is het een multiculturele wijk, met Afghaanse, Iraanse en Turkse eethuisjes. Uitkijkend op het Außenalster-meer zijn enkele grote en luxe hotels. Vanaf St. Georg is het 20 minuten lopen naar het centrum van Hamburg en de wijk is goed bereikbaar vanaf het Centraal Station.

Reizen naar Hamburg

Voor een vakantie kun je naar Hamburg reizen per vliegtuig, trein, bus of eigen auto. Met de trein vanaf Amsterdam Centraal Station ben je zo’n 5½ uur onderweg. Er is geen rechtstreekse treinverbinding, je moet overstappen in Osnabrück. Vanaf het Centraal Station (Hauptbahnhof) in Hamburg is het maar een klein stukje lopen naar de oude binnenstad. Een treinticket naar Hamburg is te koop vanaf € 33. ► Boek hier een treinticket naar Hamburg bij NS International

KLM en de Duitse low budget luchtvaartmaatschappij Eurowings vliegen meerdere keren per dag van Amsterdam Schiphol naar Hamburg. De vliegtijd is ruim 1 uur. Een KLM-vliegticket is te koop vanaf € 109. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Hamburg

Met je eigen auto is het vanaf Amsterdam een kleine 5 uur rijden naar Hamburg. Je kunt de grens oversteken bij Enschede en de Duitse snelweg A1 nemen via Bremen, of bij Winschoten in Groningen binnenrijden. Qua reistijd maakt het niet zoveel uit, dus check de verkeersdrukte. Hamburg is een van de weinige Duitse steden waar een milieusticker (nog) niet verplicht is. In twee straten geldt een verbod op dieselvoertuigen.

Busmaatschappij FlixBus rijdt elke dag rechtstreeks van Amsterdam naar Hamburg, een busrit van 6 uur.

Voor meer informatie over een vakantie in Hamburg kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.hamburg-tourism.de

Voor het laatst bijgewerkt op 11 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Hamburg, Duitsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam