Booking Duitsland

Wat te doen in Trier, Duitsland: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Trier wat te doenTrier, aan de rivier de Moezel en vlakbij de grens van Luxemburg, is de oudste stad van Duitsland. Een bezoek aan Trier is als een reisje door de Romeinse oudheid. Wel negen Romeinse bouwwerken en monumenten zoals de kolossale poort, de keizerlijke baden en het amfitheater, staan in dit ‘Rome van het Noorden’ op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Ook het middeleeuwse verleden heeft zijn sporen achtergelaten in de stad, van kerken tot de mondaine herenhuizen van de aartsbisschoppen en de keurvorsten.

Het roemrijke verleden is niet de enige reden om de stad te bezoeken, het is ook de stad waar Karl Marx is geboren. Én het is een beroemde wijnstad, waar vele bekroonde rieslingwijnen vandaan komen. Trier is een mooie uitvalsbasis om de wijnroute door de prachtige Moezelvallei te doen. Lees hier onze tips wat te doen in Trier!

Zoek je accommodatie voor je trip naar Trier?
Reserveer hier online een hotel of pension in Trier

Aanschouw de pracht van de Porta Nigra

De Porta Nigra is een goed beginpunt om de Romeinse schatten van de stad te gaan ontdekken. De enorme Romeinse stadspoort Porta Nigra is gebouwd in de 2e eeuw na Christus en markeert de noordelijke toegang tot de stad. Door de veroudering van het zandsteen heeft de poort zijn karakteristieke zwarte kleur gekregen, vandaar de naam Porta Nigra (zwarte poort).

Porta Nigra in Trier

De poort diende niet alleen als vestingwerk om de stad te beschermen, de grandeur ervan moest ook indruk maken op de bezoekers van Trier. Je kunt de poort van binnen bezichtigen en de torens beklimmen. ’s Avonds is het prachtig verlicht. Bij de stadpoort vinden regelmatig concerten en festiviteiten plaats. Vanuit de Porta Nigra loop je via de gezellige Simeontraße de oude stad in. Adres: Porta-Nigra-Platz, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.zentrum-der-antike.de

Op speurtocht in de Dom van Trier

Op de plaats van de huidige Dom liet Keizer Constantijn een complex van vier basilieken bouwen, vier keer zo groot als het gebouw dat er nu staat. De Dom is een mengelmoes van stijlen, van romaanse en gotische hoogstandjes tot barokke details. Eigenlijk komen zo’n beetje alle vroegere Europese bouwstijlen voorbij.

Trier Domkerk

Het oudste bewaard gebleven beeldhouwwerk is het zandstenen timpaan uit 1180 met Jezus op zijn troon, afgebeeld op het portaal naar de Liebfrauenkirche. Bewonder het prachtige natuurlijke lichtspel in het vierkante hart van de kerk, de ‘Quadratbau’.

Als je naar buiten gaat en door de kloostergang loopt, krijg je een goed beeld van de reusachtige omvang van de Dom en je geniet van de rust die hier heerst. Ook leuk als je wat wilt doen met kinderen in Trier, want er zijn namelijk heel wat dieren verstopt in de Dom. Ga met hen op zoek naar de vissen, de vogels, de draken, de muizen en nog veel meer andere dieren. Adres: Liebfrauenstraße 12, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.dominformation.de

Wandel door de tuinen van het Kurfürstliches Palais

Het Kurfürstliches Palais is het voormalige paleis van de keurvorsten van Trier. Zij hadden de macht om de koning te kiezen, die vervolgens door de paus gekroond werd. In het paleis met zijn prachtige roze gevel, versierd met witte beelden, zijn nu diverse overheidsinstanties gevestigd. Soms worden hier concerten en andere voorstellingen gegeven.

Trier paleis

Het is een van de mooiste rococo paleizen van het land, zo niet van de wereld. Je kunt vrij rondwandelen in de vredige paleistuinen, vol bloemen en standbeelden. Ga rustig picknicken achter de heggen bij de fontein of bij de vijver. Loop vervolgens door naar een volgende belangrijke bezienswaardigheid, de Kaiserthermen, die net naast de tuinen liggen. Adres: Willy-Brandt-Platz 3, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.trier-info.de

Duik de ondergrondse gangen in van de Romeinse baden

De Kaiserthermen werden gebouwd door de Romeinse Keizer Constantijn in de 4e eeuw. De indrukwekkende ruïnes laten de monumentale afmetingen zien van dit badencomplex. Onder de thermen is een labyrint van onderaardse gangen gegraven om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden en om het water van de baden weg te laten lopen. De afmeting van het warmwaterbad is indrukwekkend, er konden wel 650 mensen in.

Romeinse baden in Trier

Er zijn nog vier boilerruimtes over in relatief goede staat. Je duikt echt even in het leven van de Romeinen op een plek die een belangrijke sociale functie voor de stad had moeten vervullen. Ware het niet dat Keizer Constantijn zijn werken nooit afmaakte. De keizerlijke baden zijn nooit in werking gezet en het gebouw is uiteindelijk een militaire kazerne geworden. Adres: Weberbach 41, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.zentrum-der-antike.de

Rondslenteren op de Hauptmarkt

Op het kruispunt van de Simeonstraße en de Sternstraße kom je in het hart van het middeleeuwse Trier, de Hauptmarkt. Hier worden markten gehouden waaronder de traditionele paas- en kerstmarkten. Het marktplein is omgeven door sierlijke oude huizen met kleurrijke gevels.

Trier plein

Een van de gebouwen is de feestzaal de Steipe. Op de gevel zie je een meetlat, die vroeger werd gebruikt door de markthandelaren. Midden op het plein heb je een kruis op een hoge zuil. De zuil diende vanaf de 13e eeuw als schandpaal om mensen publiekelijk te straffen. Ook bezienswaardig is de fontein en het Dreikönigenhaus.

Op het plein hangt een lekker gemoedelijk sfeertje. Het is heel aangenaam om hier een tijdje rond te kijken en wat te lunchen op een terras. En ga vooral een lokaal wijntje proeven in de Weinstand.

Stap in het leven van Karl Marx

Bezoek het huis waar Karl Marx in 1818 is geboren en dat sinds lang in bezit is van de Sociaal Democratische Partij (SPD). Het 16e-eeuwse huis is nu een museum waar je meer te weten komt over het leven, het gedachtegoed en het werk van de filosoof tot aan zijn dood op 64-jarige leeftijd, toen hij in ballingschap was in Londen.

Karl Marx wordt gezien als de grondlegger van het communisme en was wereldberoemd vanwege zijn boek Das Kapital. Voor zijn 200e geboortejaar is een standbeeld van deze Duitse denker opgericht. Het markante beeld staat bij zijn vroegere woning op het Simeonstiftplatz bij de Porta Nigra. Adres: Brückenstraße 10, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.fes.de

Met een gladiator het amfitheater in

We gaan weer terug naar de tijd van de Romeinen. Naar de plek waar gladiatoren vochten om het volk te vermaken, waar executies plaatsvonden en gevangenen moesten strijden tegen bloeddorstige dieren. Het amfitheater ligt aan de heuvel van de Petrisberg. De natuurlijke helling werd gebruikt voor zitplaatsen, zodat de bouwers maar voor één helft aan basisstructuren hoefden aan te leggen. Er was plaats op de tribunes voor maar liefst 30.000 toeschouwers.

Trier amfitheater

Heel bijzonder is dat de kelders van het amfitheater nog intact zijn gebleven. Hier werden gladiatoren en dieren op liften naar boven gehesen. Nu worden hier nog steeds grote evenementen georganiseerd, alleen komt er gelukkig geen druppel bloed meer aan te pas. Je kunt een paar originele rondleidingen doen onder begeleiding van een ‘echte’ gladiator. Het amfitheater is iedere dag geopend. Adres: Olewiger Str. 25, 54295 Trier, Duitsland.

Een concert bijwonen in de Aula Palatina

De Aula Palatina, ofwel de Konstantinbasilika, werd gebouwd in de tijd van Keizer Constantijn. De afmetingen van de voormalige keizerlijke troonzaal zijn verbluffend: 33 meter hoog en 67 meter lang! In de middeleeuwen werd de basiliek een verblijf voor de bisschoppen van Trier, later is de Aula Palatina bij het nieuwe barokke paleis gevoegd en het werd een protestantse kerk in de 19e eeuw. Bekijk het mooie orgel met wel 6000 orgelpijpen. Het is de moeite waard om het te gaan bezoeken, en nog mooier is als je in de zaal een klassiek concert kunt bijwonen! Adres: Konstantinplatz 10, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.ekir.de

Trier basiliek

Ontdek historische schatten in het Rheinisches Landesmuseum

In een stad als Trier met zoveel Romeinse geschiedenis, mag je het archeologisch museum niet overslaan. Het Rheinisches Landesmuseum biedt enorm uitgebreide en veelzijdige tentoonstellingen over de periode van de prehistorie tot het begin van de 19e eeuw, waar de Romeinse cultuur een belangrijke plaats inneemt.

Trier Landesmuseum

Je vindt er een groot aantal Romeinse mozaïeken, een enorme maquette van de stad in de Romeinse tijd en, heel bijzonder, de Trierer Goldmünzenschatz, de grootste collectie Romeinse gouden munten die ooit zijn ontdekt. Sla de wervelende multimediashow niet over, die de historie en de voorwerpen tot leven brengt. Adres: Weimarer Allee 1, 54290 Trier, Duitsland. Website: www.landesmuseum-trier.de

Ga de Moezelwijnen proeven

Zurlauben was vroeger een klein vissersdorpje, maar is nu een mooie stadsboulevard aan de oever van de Moezel. Dit is dé plek in de stad om te relaxen en te genieten van het mooie uitzicht op de rivier. De promenade is een aaneenschakeling van terrassen van cafés, wijnbars en restaurants. De ideale plaats om wat mooie Duitse Rieslings te proeven.

Trier wijn

Heb je wat meer tijd? Maak dan een boottochtje over de Moezel, langs de wijnhuizen en de kastelen, of een Moonlight River tour over de rivier met livemuziek. En als je met de auto bent, ga toeren door de Moezelvallei, door de wijndorpjes en de wijngaarden. Website: www.moselrundfahrten.de

Wat te doen in Trier: praktische tips

Overnachten in Trier

Voor de romantiek is Trier een geweldige stad, zeker als je overnacht in Hotel Zur Glocke op 2 minuten lopen van de Hauptmarkt. Voor romantiek én rust is het Berghotel Kockelsberg een aanrader. Hier proef je traditionele Duitse specialiteiten met prachtig uitzicht op de stad en de natuur eromheen.

Trier Berghotel

Wil je jezelf lekker verwennen in een spa? Boek een kamer in het typische Duitse Hotel Eurener Hof, op 3 kilometer van het centrum, of in Hotel Villa Hügel.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Trier?
Reserveer hier een hotel of pension in Trier, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Trier

Trier ligt in het Moezeldal in het zuidwesten van Duitsland, vlakbij de grens met Luxemburg. Met de auto zit je vanaf Utrecht, via Maastricht, in een kleine 4 uur in Trier. Voor € 30 pak je de trein vanuit Amsterdam Centraal naar Trier. Reken op zo’n 6 uur reistijd met overstappen in Düsseldorf of Mönchengladbach en in Koblenz. ► Boek hier een treinticket naar Trier bij NS International

KLM vliegt voor € 175 naar Luxemburg, vanwaar je met een huurauto in een half uur in Trier zit. De stad zelf is goed te belopen en je kunt de hop-on hop-off dubbeldekker nemen die bij alle bezienswaardigheden van de stad stopt. Website: www.hop-on-hop-off-bus-tours.com

Eten en drinken in Trier

Trier wordt beschouwd als de bakermat van de Duitse wijncultuur. Riesling is hier de belangrijkste druif. Een bezoek aan een wijnbar of wijnmaker is dus iets wat je zeker moet doen tijdens je verblijf in Trier.

De beste plekken om wat lokale wijnen te proeven in de stad, of daar net iets buiten, zijn het Weingut Karthäuserhof, Zum Domstein, het wijnhuis Georg Fritz von Nell en de bekende Weinstube Kesselstatt midden in het centrum.

Bij de meeste kun je ook genieten van de typische Duitse keuken en de specialiteiten van Trier, zoals Flieten, gefrituurde kippenvleugels met brood en de pruimentaart Zwetschgenkuchen. Als je zin hebt in een hoog culinaire ervaring, boek een tafel in het 2-sterrenrestaurant Becker’s.

Voor meer informatie over wat te doen in Trier kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.trier-info.de

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Trier, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Romas_Photo/Shutterstock.com; Petair/Shutterstock.com; Sergej Lebedev/Shutterstock.com; Trier Tourismus und Marketing GmbH/Christian Millen; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam