Dierentuin van Berlijn, Duitsland

Een leuk uitstapje met kinderen is een bezoek aan de Dierentuin van Berlijn (Zoologischer Garten Berlin), de oudste zoo van Duitsland. De opening vond al plaats in 1844, net wat later dan Artis in Amsterdam. Het is ook een van de grootste dierentuinen ter wereld, met meer dan 20.000 dieren van 1300 verschillende soorten.

In de Dierentuin van Berlijn vind je inderdaad dieren die je bijna nergens anders tegenkomt, zoals de bedreigde Indische neushoorn, de Sichuantakin (een hoefdier dat alleen in de Himalaya leeft) en de Okapi (die alleen nog in de regenwouden van Congo voorkomt). Publiekslievelingen zijn de twee panda’s Jiao Qing en Meng Meng, die sinds 2017 in de Dierentuin van Berlijn verblijven. Er is een speciaal Chinees aandoend paviljoen voor ze gebouwd.

Eerder zorgde ijsbeer Knut (2006-2011) voor een grote toestroom van bezoekers, die door zijn moeder was verstoten en met liefde van een dierenverzorger werd grootgebracht. Nog altijd is er een ijsbeer te zien, net als vele soorten apen, neushoorns, nijlpaarden, olifanten, zeeleeuwen, beren, leeuwen en tijgers. De Berlijnse dierentuin werkt er hard aan om voor steeds meer dieren een ruimer ‘natuurlijker’ verblijf te creëren, al zijn er nog altijd mandril-apen die hun voedsel van een betegelde vloer moeten rapen.

In haar lange geschiedenis is de Dierentuin van Berlijn bijna altijd open geweest. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog konden mensen er terecht, ondanks de bombardementen waarbij verschillende dieren werden gedood. Pas tegen het einde van de oorlog, op 22 april 1945, werd de dierentuin ruim twee maanden gesloten. Het één na oudste gebouw dat nog overeind staat is het Aquarium, dat in 1913 werd geopend. Hier vind je meer dan 10.000 zeedieren, reptielen en amfibieën.

Bezoeken van de Dierentuin van Berlijn

De Dierentuin van Berlijn bevindt zich in het centrum van de Duitse hoofdstad, vlakbij de Gedächtniskirche en de winkelstraat Kurfürstendamm. Je kunt de zoo makkelijk bereiken via metro- en treinstation U-Bahn Zoologischer Garten, dat vlakbij ligt. Er zijn twee ingangen, bij de ‘Leeuwenpoort’ aan het Hardenbergplatz en bij de ‘Olifantenpoort’ aan de Budapester Straße.

In de dierentuin zijn verschillende cafés en restaurants. Bij de ingang krijg je een plattegrond waarop ook de voedseltijden staan aangegeven. Vaak vertelt een verzorger hier een verhaal bij. Kaartjes kun je kopen bij de ingang of online. Als je ook het Aquarium wil bezoeken, moet je een duurder kaartje kopen. De Dierentuin van Berlijn is 365 dagen per jaar open, elke dag vanaf 09.00 uur. In de winter sluit de dierentuin om 16.30 uur, in de zomermaanden om 18.30 uur. Adres: Hardenbergplatz 8, 10787 Berlin, Duitsland. Website: www.zoo-berlin.de

Lees hieronder verder voor nog meer tips over bezienswaardigheden in Berlijn:

Rijksdag

Rijksdag, BerlijnDe Rijksdag (Reichstag) is de zetel van het Duitse parlement in Berlijn. Het is in gebruik genomen in 1894 en kent een bewogen geschiedenis. Er is om gevochten en het is in 1933 in brand gestoken. Naar verluidt is dat gebeurd door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Lees hier meer over de Rijksdag

Neues Museum

Neues Museum in BerlijnHet Neues Museum bestaat al sinds 1859 en huisvest een fascinerende collectie archeologische en Egyptische voorwerpen die een periode omspannen van ruim 6000 jaar. Het Neues Museum is het tweede museum op het Museumeiland in de Spree in Berlijn en werd gebouwd omdat het Altes Museum uit zijn jasje groeide. Lees hier meer over het Neues Museum

Voor het laatst bijgewerkt op 5 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de dierentuin van Berlijn, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam