Tips over vliegen naar Berlijn, Duitsland

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Berlijn vliegen. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt KLM zo’n zeven keer per dag naar de hoofdstad van Duitsland, een vlucht van ongeveer anderhalf uur. Een vliegticket naar Berlijn is te koop vanaf € 99. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Berlijn

Ook easyJet vliegt een paar keer per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Berlijn. Vanuit Brussel vliegt Brussels Airlines meerdere keren per dag naar Berlijn. Als je in het zuidoosten van Nederland woont, kan het voordelig en sneller zijn om vanuit Düsseldorf naar Berlijn te vliegen.

De Duitse hoofdstad heeft twee vliegvelden: Tegel en Schönefeld. Flughafen Berlin-Tegel ligt het dichtste bij de stad, ongeveer 8 kilometer ten westen van het centrum van Berlijn. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten naar bestemmingen in West-Europa en Noord-Amerika. KLM vliegt naar luchthaven Tegel.

Flughafen Berlin-Schönefeld ligt wat verder weg, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Berlijn. Dit vliegveld wordt gebruikt voor intercontinentale vluchten naar het Midden-Oosten, Afrika en Azië en door lowbudgetmaatschappijen. EasyJet vliegt van Amsterdam naar Schönefeld.

Het stadsbestuur van Berlijn werkt al jaren aan de bouw van een gloednieuwe luchthaven, Flughafen Berlin-Brandenburg. Het ligt vlakbij Schönefeld, zo’n 18 kilometer ten zuiden van de stad. Het had al in 2011 open moeten gaan, maar door allerlei tegenslagen is de oplevering voortdurend uitgesteld. Ook de begrote kosten van € 2 miljard zijn al flink overschreden, en de teller staat nu al op dik € 7 miljard. De opening staat nu gepland in oktober 2020, maar Berlijners vragen zich af of het er ooit van zal komen. Als Brandenburg in gebruik wordt genomen, wordt luchthaven Tegel gesloten.

Luchthaven Tegel in Berlijn

Flufhafen Berlin-Tegel (TXL) is een compacte en wat oubollige luchthaven die in 1930 werd geopend als testlocatie voor raketten. Het oudste en grootste deel is terminal A, waar de meeste vliegen aankomen en vertrekken. Door de zeshoekige vorm ben je vanuit de gate vrijwel direct in de aankomsthal, dus je hoeft door allerlei lange gangen te lopen. Bij aankomst komt je bagage ook aan bij de gate.

Het vliegveld Berlin-Tegel beschikt over geldautomaten, bankkantoren, een geldwisselkantoor, een kapper en een automaat voor postzegels. Er is een apotheek die zeven dagen per week open is van 07.00 tot 21.00 uur. Buiten die uren kun je gebruikmaken van een 24-uursautomaat met de meest essentiële gezondheidsartikelen.

Voor winkelen kun je onder meer terecht bij een taxfreeshop, boetiekjes, een snoepwinkel, boekhandels en speelgoedwinkels. De luchthaven heeft verscheidene cafés, bars, restaurants en fastfoodtenten. Bij een stalletje van Hermann’s kun je Duitse worsten krijgen. Voor het huren van een auto zijn er zo’n zes autoverhuurbedrijven. Website van de luchthaven: www.berlin-airport.de

Vervoer vanaf luchthaven Tegel

Voor het vervoer vanaf luchthaven Tegel naar het centrum van Berlijn kun je een bus of taxi nemen. Je bent dan best wel redelijk lang onderweg. Er is geen metro- of treinstation, en omdat het vliegveld in de nabije toekomst wordt gesloten wordt er niet meer geïnvesteerd in een metroverbinding.

Taxi

Een taxistandplaats is te vinden in de binnenste ring van terminal A bij gates 6 tot 9 en buiten bij terminal C en E. Tijdens de spitsuren lopen er medewerkers in uniform rond om passagiers naar een taxi te begeleiden (ze dragen een badge met ‘Taxi Service’ op hun uniform). Een rit naar het centrum van Berlijn duurt zo’n 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Reken op minimaal € 25 voor een taxirit.

Bus

Expressbus TXL rijdt van de luchthaven naar Alexanderplatz en stopt onderweg onder meer bij het Hauptbahnhof (Centraal Station van Berlijn) en Unter den Linden. Je bent 30 tot 40 minuten onderweg. Expressbus X9 rijdt naar station Zoologischer Garten. Bus 109 brengt je naar Jakob-Kaiser-Platz, waar je kunt overstappen op metrolijn 7. De bussen vertrekken om de 10 minuten en in het weekend om de 20 minuten.

Luchthaven Schönefeld in Berlijn

Flughafen Berlin-Schönefeld (SXF) is de voormalige luchthaven van Oost-Berlijn tijdens de DDR-tijd, maar inmiddels is het flink gemoderniseerd en uitgebreid. Schönefeld is nu het belangrijkste vliegveld als je met prijsvechters als easyJet en Ryanair naar Berlijn gaat vliegen. De luchthaven wordt bij Brandenburg getrokken zodra dit eindelijk opengaat.

Het vliegveld van Schönefeld bestaat uit vier terminals, A tot en met D, die via een overdekte passage met elkaar verbonden zijn. Je vindt er geldautomaten, banken en geldwisselkantoren. De luchthaven beschikt over een taxfreeshop, een minisupermarkt en winkels met o.a. boeken, kleding, elektronica en delicatessen. Er zijn verscheidene cafés, restaurants en bistro’s en kantoren waar je een auto kunt huren. Website: www.berlin-airport.de

Vervoer vanaf luchthaven Schönefeld

Deze luchthaven is wel goed verbonden met het openbaar vervoer-netwerk in Berlijn. Het snelste reis je met de metro of de trein, maar je kunt ook een bus of taxi nemen. Hieronder zetten we de verschillende vervoersmogelijkheden op een rij:

Taxi

Buiten terminal A is een taxistandplaats waar je een taxi naar Berlijn kunt nemen. Gebruik alleen een officiële taxi en ga niet in zee met malafide chauffeurs die je in de aankomsthal een taxirit proberen aan te bieden. Een rit met een taxi naar het centrum van Berlijn duurt ongeveer 40 minuten. De prijs is circa € 45.

Trein

De Airport Express rijdt tussen 04.30 uur ‘s ochtends en 23.00 uur ‘s avonds elk halfuur naar het centrum van Berlijn. De duur is 20 minuten tot Alexanderplatz en 30 minuten tot Zoologischer Garten en Hauptbahnhof. Deze treinen worden aangeduid met RE 7 en RB 14. De regionale trein RB 22 verbindt de luchthaven van Schönefeld met Potsdam.

Metro

Vanaf luchthaven Schönefeld kun je met metrolijn S9 (de S-Bahn) naar het centrum van Berlijn. De metro rijdt elke 10 minuten en stopt onder meer bij Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hauptbahnhof en Zoologischer Garten. Daarnaast kun je metro S45 nemen naar Südkreuz. Voor de Messe neem je deze metrolijn en stap je bij Südkreuz over op de S41.

Bus

Een dozijn buslijnen verbindt het vliegveld met Berlijn en omliggende plaatsen. De bussen vertrekken vanaf het treinstation van vliegveld Schönefeld of buiten terminal A. Expressbus X7 rijdt naar station Rudow in de Berlijnse wijk Neukölln, waar je kunt overstappen op de U-Bahn. Voor de verschillende buslijnen en de dienstregeling kun je kijken op de website van het Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg: www.vbb.de

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je trip naar Berlijn:

Openbaar vervoer in Berlijn

Berlijn is een grote stad, dus je zal waarschijnlijk veel gebruikmaken van het openbaar vervoer. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je in de Duitse hoofdstad te verplaatsen. Je kunt gebruikmaken van metro’s, trams en bussen. Lees hier meer over het openbaar vervoer in Berlijn

Bezienswaardigheden in Berlijn

Brandenburger Tor in BerlijnBerlijn heeft honderden bezienswaardigheden en musea, wat niet zo gek is voor een stad van acht eeuwen oud. Elk tijdperk heeft zijn eigen monumenten en verzamelingen nagelaten aan de hoofdstad van Duitsland, waarvan de Tweede Wereldoorlog en de Muur natuurlijk nog vers in het geheugen liggen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Berlijn

Bezoeken van de Berlijnse Muur

Na het vallen van de Berlijnse Muur wilde iedereen zo snel mogelijk van dit gehate bouwwerk af. Toch zijn er nog enkele plekken in Berlijn waar je delen van de Berlijnse Muur kunt bekijken of waar je meer te weten komt over de grens. Lees hier meer over het bezoeken van de Berlijnse Muur

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Berlijn, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Günter Wicker/Flughafen Berlin Brandenburg GmbH; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam