Dom van Keulen, Duitsland

De beste bezienswaardigheden in Keulen

De Dom van KeulenDe Dom van Keulen (Der Kölner Dom) is de grootste kerk van Duitsland en verreweg de populairste bezienswaardigheid van Keulen. Jaarlijkse betreden meer dan 6 miljoen mensen de indrukwekkende gotische kerk in het hart van de stad. In 1248 begon de bouw van wat de mooiste kathedraal ter wereld moest worden. Pas zes eeuwen later, in 1880, is de dom voltooid.

Na het leggen van de laatste steen was het met zijn 7000 vierkante meter de grootste kerk ter wereld, en nog altijd staat het bovenin op de ranglijst van grootste gebedshuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de Dom van Keulen veertien bombardementen te verduren, maar de kerk is daarna weer helemaal hersteld. Binnen moet je zeker een kijkje nemen bij het Driekoningenschrijn achter het hoofdaltaar. Het is een kunstwerk van verguld zilver en duizend edelstenen en parels. De kerk heeft ook nog steeds enkele glas-in-loodramen uit het begin van de 16e eeuw.

De Dom van Keulen kreeg in 1996 een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De kerk is dagelijks geopend. Na het kopen van een kaartje kun je de toren beklimmen en er zijn georganiseerde rondleidingen.  De kathedraal heeft ook een schatkamer waar de kerkschatten van het aartsbisdom Keulen worden bewaard (Dom Schatzkammer). Hiervoor moet je apart entree betalen. In de zomermaanden juni tot en met augustus zijn de gratis orgelconcerten in de avond de moeite waard. Adres: Domkloster 4, Keulen. Website: www.koelner-dom.de

Voorgevel van Dom van Keulen

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Dom van Keulen, Duitsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © depositphotos.com/JanKranendonk.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam